Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 88927 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Paulusparochie

Smidsestraat 78 (Gent)
De huidige pastorie links van de school en ervan gescheiden door een doorgang met ijzeren straathek, dateert van circa 1877. Herenhuis van vijf traveeën met twee en een halve bouwlaag onder schilddak.


ID: 26621 | Bouwkundig element

Herenhuis

Trekweg 7-8, 7A (Gent)
Herenhuis van zeven traveeën met twee en een halve bouwlaag afgedekt met schilddak, daterend van 1872. Bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand. Beraapte rechterzijgevel van twee traveeën met vijfhoekige, aan de straatzijde blinde uitbouw. IJzeren tuinhek gevat tussen arduinen pijlers.


ID: 26424 | Bouwkundig element

Hoeve De Hostelrije

Varendriesstraat 46 (Gent)
De Hostelrije, volgens bewoners daterend van 1827. Boerenburgerhuis haaks ingeplant op de straat, met een met gras begroeide voortuin met notelaar en oprit tussen bakstenen pijlers met ijzeren hek. Links van het hek kleine boomgaard. Ten westen, tegenover het woonhuis, gedeelte van een dwarsschuur onder zadeldak.


ID: 26917 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Veerpontstraat 1 (Gent)
Hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Ten westen boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak (pannen), vermoedelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. Voormalig bakhuisje ernaast (zuiden) van 1870, vergroot in 1895 en stallingen naar verluidt gedateerd 1913 (oosten).


ID: 26430 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Stalins de Bueren en Van Crombrugghe-Storme met tuin

Veerstraat 62 (Gent)
Kasteeltje van Stalins de Bueren en Van Crombrugghe-Storme, in aangelegde tuin afgesloten met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers, en aan de achterkant uitziend op de oude Leie. Neoclassicistisch gebouw van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen), daterend van 1846.


ID: 26431 | Bouwkundig element

Herenhuis La Tourelle

Veerstraat 80 (Gent)
Gebouwd in de tuin van het in 1890 gesloopte speelhuis van Serdobbel de Contreras, reeds vermeld in 1750. Het huidige herenhuis klimt in kern op tot 1846, maar werd voorzien van een nieuwe voorgevel in 1863; de twee rechterzijtraveeën zijn toegevoegd in 1893. Aan de straatkant, voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen arduinen pijlers met siervaasbekroning. Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Polygonaal traptorentje van bak- en zandsteen met naalddak, uit de 17de eeuw.


ID: 26223 | Bouwkundig element

Landhuis Ter Veuren

Veurestraat 42 (Gent)
Ver achterin gelegen alleenstaand landhuis aan de oever van de Leie gelegen en toegankelijk via een door hagen afgezoomde weg met ijzeren toegangshek tussen vierkante gemetselde hekpijlers en bekronende lantarens. Herenhuis van acht traveeën met twee bouwlagen onder mank zadeldak met zijaandaken. Omringend park met rechts bij de ingang behouden 18de-eeuws hoevetje, heden gebruikt als garage. Aan de oever van de Leie gelegen, oorspronkelijk beraapt, heden volledig begroeid tuinpaviljoentje van circa 1800 onder tentdak.


ID: 26224 | Bouwkundig element

Villa

Veurestraat 48 (Gent)
Haaks op de straat ingeplante hoeve opklimmend tot de zeventiende eeuw. Woonhuis van zes traveeën met één bouwlaag en zadeldak met toegevoegde dakvensters.


ID: 306576 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neotraditionele stijl

Victor Braeckmanlaan 155 (Gent)
Deze half vrijstaande burgerwoning in neotraditionele stijl werd in 1937 door architect Ernest Snoeck ontworpen. De half vrijstaande bebouwing met naastliggend tuintje telt twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Een laag metalen tuinhekje met geometrische vormgeving en bepleisterde stijl met bolornament geeft toegang tot de achterliggende tuin.


ID: 200725 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats Campo Santo

Visitatiestraat (Gent)
Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg, een stuifzandheuvel. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd. Het huidige kerkhof met zijn aanzienlijke omvang en onregelmatige begrenzingen is het resultaat van verschillende uitbreidingen. Het geheel is volledig omheind of ommuurd en voorzien van verscheidene hekken, wat de begraafplaats het typisch gesloten karakter verleent. Het heuvelachtige reliëf en de kapel op de heuveltop maakt de begraafplaats tot een bijzonder landschappelijk geheel.