Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 24349 | Bouwkundig element

Schuur, vlasroterij en -fabriek

Rollegembosstraat 7, 1A (Ledegem)
Hoeve met links ervan vlasroterij en -fabriek. Semigesloten hoeve met losse, lage bestanddelen, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van 1844. Resterende hekpijler naast de erftoegang en na de Tweede Wereldoorlog op oude fundamenten herbouwde dwarsschuur in baksteen en betonsteen. Vlasroterij van circa 1923 en vlasfabriek van circa 1940 met fabrieksschoorsteen.


ID: 24371 | Bouwkundig element

Hoeve Oosthove

Sint-Eloois-Winkelstraat 112 (Ledegem)
De semigesloten hoeve was oorspronkelijk afhankelijk van de Guldenbergabdij te Wevelgem. De afzonderlijke hoevegebouwen bewaren een gaaf laat-18de- of vroeg-19de-eeuws volume en detaillering. Bij de erfoprit bevindt zich een kapel. Lage, verankerde, bakstenen bestanddelen onder licht gebogen zadeldaken rondom een deels gekasseid erf met mestvaalt. Oorspronkelijk rechthoekige omwalling behouden ten zuiden en nog afleesbaar ten westen, oude knotwilgen en -populieren. Ten noordwesten, vijver circa 1778 uitgegraven ten behoeve van veldoven bij de volledige herbouw van de hoeve. Erftoegangen ten noordwesten, en ten zuidwesten tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 91500 | Bouwkundig element

Hoeve uit 1927

Beiaardstraat 51 (Lendelede)
Gerenoveerde hoeve uit 1927, op oudere site die minstens opklimt tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Gelegen nabij de grens met Izegem, waar de weg een bocht in rechte hoek maakt. Een kaart in het renteboek van de heerlijkheid Grysperse (1723) beeldt het woonhuis af op de huidige plaats.


ID: 91497 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beiaardstraat 8 (Lendelede)
Interbellumhoeve, opgetrokken circa 1936 voor landbouwer Eric Vandemaele, afgesloten van de straat door ligusterhaag. Losstaande parallelle volumes in oranjerode baksteenbouw aan weerszijden van het erf in grindverharding, erftoegang ten zuiden van de woning.


ID: 91514 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Esch

Geitestraat 3 (Lendelede)
19de-eeuwse hoevegebouwen en een midden-20ste-eeuws woonhuis, gelegen in een knik van de weg. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het perceel nog onbebouwd. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) weergegeven als twee langwerpige volumes in L-vormige opstelling. Losstaande hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw.


ID: 91520 | Bouwkundig element

Hoeve ter Soetendriesch

Heirweg 4 (Lendelede)
Hoevesite, minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw, zogenaamd naar de weide die ten oosten van de hoeve ligt. Ronde bakstenen erfpijlers leiden tot een onverhard erf waarrond losse hoevebestanddelen in L-vormige constellatie.


ID: 201443 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Ingelmunstersestraat 4 (Lendelede)
Gemeentelijke begraafplaats, aangelegd in 1883-1884, verruimd in het tweede kwart van de 20ste eeuw en opnieuw uitgebreid in 1993.


ID: 91547 | Bouwkundig element

Rusthuis Sint-Vincentius

Izegemsestraat 14 (Lendelede)
Gebouwd rond het midden van de 20ste eeuw ter vervanging van het rusthuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw. In 1827-1828 wordt onder impuls van pastoor De Beir en burgemeester Wallays een rusthuis of "Huis van Barmhartigheid" gebouwd, geopend in 1829. Rond het begin van de 20ste eeuw bestaat het gebouw aan de straatzijde uit een bakstenen volume van twee bouwlagen en tien traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen, het voortuintje afgesloten van de straat door laag tuinmuurtje met ijzeren hek, centrale toegang onder een gaanderijtje. De vleugel langsheen de Pastoor De Beirstraat bestaat eertijds uit één bouwlaag.


ID: 91545 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Dassonville met tuin

Izegemsestraat 3 (Lendelede)
Fabriekswoning van de olieslagerij Dassonville, gekend als "Kasteel Dassonville". Opgetrokken in de periode 1910-1914 op de plaats van het 18de-eeuwse baljuwshuis van Lendelede. Verdwenen olieslagerij ten noorden. Omstreeks 1855 drijft Pieter of Petrus Dassonville handel in kolen en meststoffen. Landhuis, gelegen in de dorpskern ten noorden van de kerk, toegankelijk vanaf de Izegemsestraat (officiële toegang) en vanaf het Dorpsplein (meest gebruikte toegang). Ommuurde tuin strekt zich uit aan de westzijde van de fabrikantenwoning tot aan de Alfons Dassonvillelaan.


ID: 91555 | Bouwkundig element

Ledebeekhoeve

Julien Ottevaerelaan 2 (Lendelede)
Losstaande hoevegebouwen in U-vormige opstelling, met boerenhuis mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, aangevuld met 19de- en 20ste-eeuwse landgebouwen. Eertijds via een erfoprit toegankelijk vanaf de Kuurnsestraat, voorheen op adres Kuurnsestraat.