Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 12985 | Bouwkundig element

Kasteel Mussenborg

Mechelsesteenweg 396 (Edegem)
Rechthoekig herenhuis, grotendeels uit het tweede kwart van de 17de eeuw, gelegen aan de noordzijde van de omgrachting.


ID: 135227 | Landschappelijk geheel

Het Leen

Eeklo (Eeklo), Oostwinkel, Waarschoot (Lievegem)
In de 13de eeuw werden de turf- en veengronden in Het Leen ontgonnen. Uit het veen werd in de Altenahoeve van het Sint-Janshospitaal zout gewonnen en via de zoutweg door de Leenbossen naar Gent vervoerd. Het Goed te Breebroek is een site met walgracht die teruggaat tot de 13de-eeuwse ontginningen. In de 18de eeuw liet gravin Maria-Theresia in 'Het Leen’ bossen aanplanten en kilometers sloten graven. Op de hogere stukken tussen de sloten in werden bomen aangeplant. In 1937 werd het domein door de Belgische staat ingericht als munitieopslagplaats. De door het leger aangelegde betonbanen in het bos doen nu dienst als wandelpaden. De vele vijvers zijn een resultaat van graafwerken voor het oprichten van aarden wallen bij munitiedepots. Het huidige provinciaal domein ‘Het Leen’ is grotendeels bebost met gemengd loofhout.


ID: 79644 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Balgerhoeke (Eeklo), Loskaai (Maldegem)
De metalen spoorwegbrug betreft een typologisch goed bewaard voorbeeld van een hefbrug van 1947 voor spoorwegverkeer op de lijn Eeklo-Maldegem, aangelegd in 1862, met twee vaste oeververbindingen.


ID: 85216 | Bouwkundig element

Ophaalbrug

Balgerhoeke (Eeklo)
Een metalen ophaalbrug over het Schipdonkkanaal en sluiscomplex, verbindt de kern van de wijk Balgerhoeke op grondgebied Eeklo met de Oude Staatsbaan in Adegem, gebouwd in 1947 ter vervanging van de tijdens de oorlog vernielde brug.


ID: 47629 | Bouwkundig element

Groot Goed

Bus 1 (Eeklo)
Thans Provinciaal domein De Huysmanhoeve met bezoekerscentrum. Poortgebouw en woonhuis zijn beschermd als monument, het erf met de dreef, omwalling, dienstgebouwen, en boomgaard zijn beschermd als dorpsgezicht bij MB van 06.05.1993. Geschiedenis opklimmend tot de 13de eeuw.


ID: 50841 | Bouwkundig element

Burgerhuis en textielbedrijf Vande Putte

Patersstraat 38 (Eeklo)
Ruim burgerhuis met grote ingesloten tuin, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw. Volgens het kadasterarchief werd in 1849 het bestaande huis met leerlooierij omgebouwd tot leerlooierij door Ch. Verdick, in 1865 wordt opnieuw een woning ingericht en een ververij gebouwd in een haakse vleugel.


ID: 48000 | Bouwkundig element

Watertoren

Peperstraat (Eeklo)
De zuilvormige watertoren van 600 m² werd opgetrokken in 1937-38, vermoedelijk naar ontwerp van ingenieur M. Roels. Het plan van 26.02.1937 is opgemaakt door de eigen administratie van de Nationale Maatschappij van Waterleidingen.


ID: 85039 | Bouwkundig element

Watertoren

Ringlaan (Eeklo)
Watertoren van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Betonnen watertoren gebouwd in 1989/ 1991-1992 naar ontwerp van Ortwin Deroo (Brussel), architect van de VMW.


ID: 47987 | Bouwkundig element

Voetgangersbrug

Tieltsesteenweg (Eeklo)
Betonnen voetgangersbruggetje over Afleidingsvaart. Oorspronkelijk stond hier een metalen beweegbare brug, die door de Duitsers tijdens de eerste wereldoorlog vernield werd. De bakstenen bruggenhoofden met natuurstenen stootranden en dekstenen bleven bewaard en in 1936 voorzien van een eenvoudige betonnen voetgangersbrug.


ID: 47994 | Bouwkundig element

Waterproductiecentrum met woonhuis elektrieker-fonteinier

Waaistraat 2-4 (Eeklo)
aterproductiecentrum (nummer 2) met woning (nummer 4) van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Het pompstation werd in 1937 ontworpen, vermoedelijk door architect-diensthoofd Th. Coveliers van de Nationale Maatschappij der Waterleidingen.