3539 resultaten
ID: 22532 | Bouwkundig element
Terlaemenlaan 125 (Heusden-Zolder)
In zijn huidige vorm een laat-classicistisch herenhuis, uit eind 18de- begin 19de eeuw, gelegen op een omgracht perceel met fraai, boomrijk park.
ID: 134643 | Landschappelijk element
Terlaemenlaan 125 (Heusden-Zolder)
Op een 18de-eeuwse site geënt parkje, met traceerbare sporen van de geometrische aanleg en deel van een domein van circa 60 hectare; in 1882 uitgebreid 18de-eeuws kasteel en belangrijk hekwerk uit de zelfde tijd.
ID: 135405 | Landschappelijk geheel
Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.
ID: 32617 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bergstraat 24 (Heuvelland)
Neorenaissance kasteel gebouwd in 1925 naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon (Oostende) in opdracht van Baron Jacques Bruneel de la Warande, burgemeester van Kemmel, op de plaats van een jachtpaviljoen. Omringend park met grote verscheidenheid aan loofbomen onder meer lijsterbes, es, esdoorn, zomereik, Amerikaanse eik, tamme kastanje, beuk... en met vijvertje gevoed door de Kasteel- of Willebeek en het zogenaamde "Sint-Laurentiusbronnetje" naar verluidt met geneeskundige kracht tegen oogpijn en brandwonden. Ten westen en oosten, begrinte opritten; toegangshekken tussen rechthoekige bakstenen pijlers.
ID: 134005 | Landschappelijk element
Bergstraat 24 (Heuvelland)
Warandepark in 1926 in landschappelijke stijl met riant karakter aangelegd bij een landhuis met dienstgebouwen in neorenaissancestijl, in 1925 opgericht naar ontwerp van de architecten Pil en Carbon.
ID: 32680 | Bouwkundig element
Dikkebusstraat 150-156 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve ten noordwesten van de kerk, teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Eerder uitzonderlijk gesloten hoeve, met lage bestanddelen en achterliggend, deels verhard erf met centrale vaalt en oprit ten zuiden; aanplantingen: doornhaag ter afbakening van het erf; ten zuiden, aan de straat gelegen omhaagde moestuin. Nummer 150, 152 en 154: woonhuizen in aansluitende bouwtrant.
ID: 32668 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Douanestraat 44-48 (Heuvelland)
Kasteel, in omringend beboomd park, naar ontwerp van architect K. Laloo, gedateerd 1922 door middel van gevelsteen in de geveltop; naar verluidt ter vervanging van een kasteeltje van 1850. Dubbelhuis van zeven traveeën + hoektoren rechts en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) voorzien van oeils-de-boeuf. Ten oosten, conciërgewoning met koetshuis en achterliggend stalgebouwtje. Ten noordwesten, voormalige hovenierswoning.
ID: 134356 | Landschappelijk element
Douanestraat 44-48 (Heuvelland)
Parkje uit de eerste helft van de 19de eeuw bij het zomerverblijf La Douve en heraangelegd tijdens het interbellum.
ID: 32694 | Bouwkundig element
Eikelstraat 2 (Heuvelland)
Semipermanente woning uit het begin van de jaren 1920. Sier- en moestuin voor en achter het huis. Laag dubbelhuisje van drie traveeën onder geknikt, kort overstekend zadeldak. Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen boven een gecementeerde plint. Nutsgebouwtje onder lessenaarsdak tegen rechter zijgevel.
ID: 32733 | Bouwkundig element
Hellegatstraat 2 (Heuvelland)
Pastorie met ommuurde tuin. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architect O. Moerman, uit het begin van de jaren 1920. Baksteenbouw op geblokte, arduinen sokkel.