Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 33462 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Dorp 15 (Lievegem)
Het neoclassicistisch herenhuis met aanhorigheden uit de tweede helft van de 19de eeuw bevindt zich in een omhaagde voortuin met een opgaande beuk en afgesloten door twee ijzeren hekken.


ID: 33641 | Bouwkundig element

Durmenkruis

Durmstraat (Lievegem)
Kruis in een perk met vier linden op de hoek met Hulsemstraat; volgens M. Ryckaert werd het kruis al vermeld in 1821 en 1836. Laag groengeverfd ijzeren hek voor kruis met gewit Christusbeeld onder gebogen afdak met gelobde rand.


ID: 33647 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Lindekenskruis met linden

Grote Steenweg, Korteboeken (Lievegem)
Kruis in een open rechthoekige kapel, schuin ingeplant op de hoek met Korteboeken en geflankeerd door linden. Kruis aangegeven op topografische kaart van 1862, vernietigd in 1918 en heropgericht in 1923.


ID: 33266 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met linden

Hoekje, Kapellestraat (Lievegem)
Door knotlinden omkranst bakstenen kapelletje, opgericht in 1860 onder pastoor Van Dorpe en ingeschakeld in de Sint-Ghislenusommegang.


ID: 305810 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hoekje, Stationsstraat (Lievegem)
Op de hoek van de Stationsstraat en Hoekje staat een linde, geplant als vredesboom. De oorspronkelijke vredesboom stond op het Dorp, alvorens de kiosk er kwam. De boom is dan verplant naar zijn huidige locatie. Er is weliswaar reeds een nieuwe linde geplant na de bouw van de appartementen vlakbij.


ID: 300549 | Landschappelijk element

Twee leilinden als schermbeplanting bij herberg De Twee Linden

Koning Leopoldstraat 12 (Lievegem)
Twee geleide lindebomen bevinden zich voor het kleine voortuintje met ijzeren afsluiting. De bomen zijn geplant bij de zuidgevel van de voormalige herberg De Twee Linden en beschermen het gebouw en zijn bewoners tegen zomerse zonnestralen.


ID: 33725 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Langestraat 1 (Lievegem)
De boerenwoning van de hoeve met losse bestanddelen dateert uit de 18de eeuw, maar heeft een oudere kern die in oorsprong mogelijk tot de 16de eeuw opklimt. Bij de hoeve bevindt zich een deels door een meidoornhaag begrensde hoogstamboomgaard. Rijen knotwilgen omzomen het erf en weiland grotendeels.


ID: 33693 | Bouwkundig element

Nekkekruis

Nekke (Lievegem)
Kruis binnen een geplaveid en met ijzeren hekwerk omheind vierhoekig perk. Volgens M. Ryckaert vermelding van Nekkekruis in 1821. Kruis aangegeven op topografische kaart van 1862.


ID: 131440 | Landschappelijk element

Drie monumentale kastanjebomen Kasteel Schouwbroek

Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Drie oude, zwaar ontwikkelde, tamme kastanjes bij de monumentale toegang tot het kasteel Schouwbroek. De bomen zijn zichtbaar vanaf de openbare weg en hebben enorme stamomtrekken van 890, 725 en 675 cm (2002). In 2014 is door de Belgische Dendrologische Vereniging een nieuw meting uitgevoerd en opgenomen in de BELTREES databank: 919, 746 en 722 cm. Volgens deze databank behoren ze tot de dikste en vermoedelijk tot de oudste van België. Het zijn bomen die resteren uit een lange dreef of lijnaanplantingen die reeds op de Ferrariskaart (ca. 1775) zijn weergegeven.


ID: 33592 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch landhuis met tuin

Vredesdreef 22 (Lievegem)
Herenhuis in neoclassicistische stijl met omringende tuin afgesloten door middel van ijzeren hek tussen dito pijlers, daterend van circa 1870. Bepleisterd dubbelhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder schilddak.