Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 91570 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Nobels

Kortrijksestraat 109 (Lendelede)
Historische hoeve met boerenhuis en schuur die minstens opklimmen tot de 18de eeuw. Zogenaamd naar Gillis de Nobele, eigenaar uit de 17de eeuw. De hoeve behoort tijdens het ancien régime tot de heerlijkheid Meulewalle. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen) in L-vormige constellatie rond beboomd en begraasd erf met omlopend pad in losse verharding. Toegankelijk via ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Ten noorden het boerenhuis met aanpalende stal aan de westzijde onder lagere nok.


ID: 91565 | Bouwkundig element

Dackemaerts hofstede

Kortrijksestraat 34 (Lendelede)
Historische hoeve in site opklimmend tot de 15de eeuw, met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen, woonhuis en schuur met 18de-eeuwse kern. Het toponiem "Dackemaerts hofstede" komt voor het eerst voor in een afschrift van een akte uit 1419. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken (boerenhuis in Vlaamse pannen, landgebouwen in mechanische pannen), in U-vormige opstelling rondom het erf in losse verharding en met struikbegroeiing. Landgebouwen met groengeschilderd houtwerk. Noordelijke erftoegang via ijzeren hek tussen vernieuwde bakstenen pijlers.


ID: 91616 | Bouwkundig element

Herenhuis van 1927

Stationsstraat 34 (Lendelede)
Statige herenwoning met cottage-invloeden, in 1927 gebouwd voor notaris en burgemeester Louis De Beer. Het achtergelegen textielfabriekje werd enkele jaren eerder (circa 1925) door hem opgericht en beschikte over een drietal weefgetouwen. Na de crisis in de jaren 1930 werd de productie stilgelegd.


ID: 91626 | Bouwkundig element

Hof ter Bauwelare

Sterrekensstraat 2 (Lendelede)
Historische hoeve met een verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen betonpijlers. Hoeve gemarkeerd door twee monumentale, loodrecht op de straat gesitueerde landgebouwen, namelijk een stal ten westen en schuur ten oosten, opgebouwd uit verankerde donkerrode bakstenen. Ten oosten van de schuur bevindt zich de restant van een zwingelarij.


ID: 91629 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Hoochstede

Veldbosstraat 10 (Lendelede)
Historische hoeve bestaande uit 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen waarvan schuur en woonhuis met oudere kern. De hoeve wordt al vermeld in 1362 als "Goed ter Hofstede", later verbasterd tot "Goed ter Hoochstede".


ID: 91644 | Bouwkundig element

Hoeve Ravennesthof

Winkelsestraat 230 (Lendelede)
Hoeve Ravennesthof, waarvan de site minimaal opklimt tot het begin van de 18de eeuw en is samengesteld uit losstaande bestanddelen. In 1886 wordt na een brand het woonhuis volledig en de landgebouwen gedeeltelijk herbouwd. Verhard erf toegankelijk via brede donkerrode bakstenen pijlers op dito sokkel. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak. West-oost georiënteerd eenlaags woonhuis met aanpalende gebouwtjes onder lagere nok, namelijk een stal en wagenhuis. Parallel met het woonhuis bevindt zich een stal. Restant van de vroegere walgracht aan de oostzijde.


ID: 39938 | Bouwkundig element

Kasteel in Frans-classicistische stijl

Alfred Algoetstraat 43 (Lennik)
Frans-classicistisch kasteel met drie in U-vorm opgestelde vleugels daterend van 1761 en gebouwd door baron de Man.


ID: 134748 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Notariswoning met tuin

Frans Devoghellaan 16 (Lennik)
Eclectische villa van notaris Maurice Velghe uit circa 1910, met koetshuis in een aansluitende vormgeving. Opvallend toegangshek en hekpijlers in een art-nouveau-getinte stijl. De gebouwen zijn omgeven door informele tuin van 43 are.


ID: 200661 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Leopoldsburg

Koning Leopold II-laan (Leopoldsburg)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, in 1928 aangelegd naast een Duitse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Duitse doden overgebracht naar de Duitse begraafplaats van Lommel en werden Belgische en Russische doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven op de vrijgekomen plek.


ID: 303059 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein het Puthof

Aarschotsesteenweg 223-227, 223C (Leuven)
Voormalig landgoed van de Leuvense architect Joseph François Piscador, in het begin van de 20ste eeuw ingericht op een laatmiddeleeuwse walgrachtsite.