Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 52140 | Bouwkundig element

Brouwerij den Ouden Abraham

Provincieweg (Gistel)
Voormalige 19de-eeuwse "brouwery den ouden Abraham" zie houten naambord. Destijds met rechts aanpalend café (nu bakkerij). Erfgevel met kleine deels blinde venstertjes. In de linker zijgevel, merkwaardige doorgeefluiken.


ID: 52141 | Bouwkundig element

Hoeve De Musschekouter

Provincieweg 170 (Gistel)
Historische hoeve, naar verluidt destijds jaartal 1612 op deurtje bakoven en beschrijving in ommeloper van Moere van 1707. Ten zuiden, naar de straat gericht boerenhuis in kern zeker 18de-eeuws, echter als smaller en lager volume. In de achterbouw geïncorporeerde bakoven.


ID: 52132 | Bouwkundig element

Zuivelfabriek

Provincieweg 92 (Gistel)
Merkwaardig huis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, naar typologie van hoog oplopende tuitgevel mogelijk voormalige melkerij.


ID: 52106 | Bouwkundig element

Herenhuis

Vaartstraat 2-4 (Gistel)
Half-losstaand herenhuis, destijds van bouwstoffen Dewaele. Naar verluidt vroegere maalderij, opgericht circa 1872 (zie mutatieschets). In 1902 samengevoegd met een smalle fabrieksbeuk van circa 1852 (Vaartstraat nummer 4). Uitbreiding aan de achterzijde in 1906.


ID: 52107 | Bouwkundig element

Herenhuis en tegelfabriek Boudolf

Vaartstraat 6-8 (Gistel)
Site van de voormalige tegelfabriek Boudolf bestaande uit herenhuis met voortuin en links aanpalende fabrieksgebouwen. Opgericht circa 1852 (zie mutatieschets en archief 'hinderlijke inrichtingen') door Pierre Van Marleghem ('eigenaar te Moere') als leerlooierij.


ID: 52108 | Bouwkundig element

Site van de Oostmolen

Warandestraat 29, 29A-B (Gistel)
De site van de Oostmolen bestaat uit een windmolen, een molenaarswoning met stalvleugel en annex, een achterliggende schuur en een mechanische maalderij. De Oostmolen is een standaardmolen op torenkot, die zowel als koren- als oliewindmolen dienst doet.


ID: 135104 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Velpe tussen Dalemse molen en Kortenaken

Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek-Zuurbemde (Glabbeek), Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg (Kortenaken), Vissenaken (Tienen)
De Velp stroomt in de Demer nabij Halen en vloeit voor een deel evenwijdig met de Begijnenbeek en de Grote Gete. In de vallei zijn nog heel wat eeuwenoude landschapsstructuren zoals kleine percelen met knotwilgenrijen en houtkanten te bemerken. De Velp is de rivier die het water van zandlemig Hageland afvoert. In de vallei zijn nog enkele mooie watermolensites. In de tweede helft van de 19de eeuw werden op tal van plaatsen in het alluvium van de Velp de beemden omgezet in bos- of populieraanplantingen. Voorheen bestonden nog grote delen van de vallei uit open uitgestrekte beemden.


ID: 39146 | Bouwkundig element

Hoeve De Nieuwe Kam

Dorpsstraat 32, 32A-D (Gooik)
Gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend van 1711. Mooi boerenburgerhuis met één verdieping van acht traveeën onder mansardedak.


ID: 39148 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Banbrouwerij De Oude Kam en omgeving

Dorpsstraat 61, 65-67 (Gooik)
Voormalige banbrouwerij met in U-vorm rondom een binnenplaats opgestelde en heden in meerdere panden verdeelde gebouwen uit de 18de eeuw. Achter de hoeve ligt een door bomen omzoomd grasland.


ID: 39149 | Bouwkundig element

Dienstgebouw

Dorpsstraat 75 (Gooik)
Dienstgebouw (nok loodrecht op straat) voorheen een aanhorigheid van de "Oude Kam"; eenlaagse baksteenbouw met zadeldak (pannen) daterend van 1764.