Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 47519 | Bouwkundig element

School van 1829 en 1872

Oevelseweg 24 (Olen)
Lijstgevels van zeven + vier traveeën en één en anderhalve bouwlaag onder zadeldak.


ID: 56981 | Bouwkundig element

Meisjespensionaat Sacré-Coeur en burgerhuizen

17 Oktoberstraat 1, Zeedijk 100 (Oostende)
Voormalig pensionaat van de Zusters van het Heilig Hart, Sacré-Coeur, bestaande uit het oorspronkelijke schoolgebouw aan de Zeedijk en drie voormalige zeedijkvilla's, die bij de school geïncorporeerd werden. Van het pensionaat, opgericht in twee bouwfasen van 1903 en 1910 naar ontwerp van architect Charles Pil, is de kenmerkende, horizontaal geritmeerde pilastergevel van twaalf traveeën en drie bouwlagen, in witte en okerkleurige geglazuurde bakstenen, bewaard. Links aansluitende voormalige, neoclassicistisch getinte zeedijkvilla van eind 19de eeuw met een gecementeerde lijstgevel. Daarnaast eclectische zeedijkvilla van 1899 naar ontwerp van architect A. Dujardin, met een arduinen lijstgevel versierd met art-nouveaugetinte tegeltableaus. Op de hoek met de 17 Oktoberstraat, voormalige zeedijkvilla Oasis en waarschijnlijk hotel van 1898, uitgewerkt als een eclectisch hoekpand met een gecementeerde lijstgevel.


ID: 55256 | Bouwkundig element

Schoolgebouw van Onze-Lieve-Vrouwecollege

Aartshertoginnestraat 40 (Oostende)
Schoolgebouw van het Onze-Lieve-Vrouwcollege uit de jaren 1930. Breedhuis van drie bouwlagen op verhoogde begane grond onder plat dak, met een modernistisch materiaalgebruik en vormentaal.


ID: 56707 | Bouwkundig element

Kloosterhuis

Aartshertogstraat 1, Passchijnstraat 1 (Oostende)
Voormalig kloosterhuis van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Bunderen, bij de nu verdwenen vrije meisjesschool, allebei van 1895; als klooster in gebruik tot 1938. Hoekgebouw van rode baksteen, vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak; goot op houten klossen.


ID: 56709 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwcollege en klooster

Aartshertogstraat 24 (Oostende)
Onze-Lieve-Vrouwcollege en klooster, complex gelegen tussen de Aartshertogstraat en de Rozenlaan, op perceel waar "MA CAMPAGNE", toeristische drankgelegenheid in cottagestijl stond. School met modernistische inslag van 1938 naar ontwerp van architect Henri Carbon (Gistel). Breed gebouw van vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, afgewerkt met gevelpannen.


ID: 77743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Maria-Hendrikapark

Bosweg, Cederdreef, Groendreef 18, Iependreef, Konterdamkaai, Platanendreef 1-2, Populierendreef, Slimmersdreef (Oostende)
Het Maria-Hendrikapark werd tussen 1888 en 1892 aangelegd naar ontwerp van E. Keilig op initiatief van koning Leopold II. Latere aanpassingen gebeurden onder leiding van ontwerper E. Lainé. Het park is aangelegd in een gemengde parkstijl met een algemene landschappelijke structuur waarbij de waterpartijen, het wegennet, de open grasperken en gesloten boompartijen kenmerkend zijn.


ID: 55376 | Bouwkundig element

School

Dokter Verhaeghestraat 3, Stuiverstraat 81 (Oostende)
Oorspronkelijk als "School nr. 6 - Westerkwartier" gebouwd naar ontwerp van stadsingenieur A. Verraert (Oostende) in gebruik genomen op 26 september 1909; toen nog volledig vrijstaand op het driehoekig perceel begrensd door Dokter Verhaeghestraat ten zuiden, Stuiverstraat ten noorden en Honoré Borgersstraat ten westen. Neoclassicistisch getint gebouwencomplex: drie aan elkaar gekoppelde L-vormige vleugels van één à twee bouwlagen onder pannen schild- (nok loodrecht op straat) en zadeldaken (nok evenwijdig met straat).


ID: 56737 | Bouwkundig element

Kleuterschool Rosa mystica

Duinhelmstraat 2 (Oostende)
Kleuterafdeling van het Onze-Lieve-Vrouwcollege, gebouwd in 1963 naar ontwerp van architect Marcel Molleman (Stene) voor VZWD Ter Bunderen, Moorslede. L-vormig gebouw van één bouwlaag onder plat dak in vooruitstrevende vormgeving, zie beeldbepalend zwevend betonnen zaagdak boven polyvalente ruimte.


ID: 56781 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Fregatstraat 5 (Oostende)
Voormalige gemeenteschool, later stedelijke peutertuin, aan ommuurde rechthoekige speelplaats. Gebouwd in jaren 1930 als nieuw gebouw voor de lagere kosteloze jongensschool, gesticht in 1855. Geel bakstenen schoolgebouw met modernistische vormgeving.


ID: 55467 | Bouwkundig element

Rijksbasisschool

Hendrik Serruyslaan 26 (Oostende)
Neoclassicistisch breedhuis uit circa 1900; vier + twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak. Beige-beschilderd en met schijnvoegen en imitatiebanden gecementeerd gevelparement; doorlopende dorpels en lijsten; aflijnende houten goot- en tandlijst.