Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 77783 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve de Drie Linden

Jagersstraat 56 (Brugge)
Hoeve de "Drie Linden", zogenaamd naar drie linden die circa 1900 op het erf stonden; voorheen "(De) Beerke(ns)". Oorspronkelijk wordt de hoeve vermeld als achterleen van het kasteel van Tillegem. Op een figuratieve kaart van circa 1668 (verzameling Franchoo) wordt de hofstede vrij imposant afgebeeld. Welkomstlinde aan de toegangspoort.


ID: 82930 | Bouwkundig element

Burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Jan Miraelstraat 29-31 (Brugge)
Twee neoclassicistische enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema; telkens drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak gebouwd in 1897 in plaats van paardenstallen, horend bij Sint-Jorisstraat nummer 22.


ID: 79683 | Bouwkundig element

Hoeve Stapelvoorde

Kasteelstraat 8 (Brugge)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Huidige gebouwen- configuratie staat grosso modo weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778).


ID: 57834 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kleine Moerstraat 25 (Brugge)
Kleine hoeve van het langgestrekte type met enkele losse gebouwen, onder meer ovenhuisje en stalling. De woning met opkamer aan de achterzijde is eventueel vroeg-19de-eeuws, recentere aanbouw en stallingen.


ID: 74979 | Bouwkundig element

Hofstede met losse bestanddelen

Koestraat 16 (Brugge)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "TER ZALE", zie houten naambord. Toegankelijk via een lange eikendreef. Hofstede bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een verhard erf toegankelijk via hekken gevat tussen twee overhoeks geplaatste bakstenen pilasters. In het verlengde hiervan restant van brug met aan weerszijden lage muurtjes onder ezelsrug.


ID: 74980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lucht

Koestraat 26, 30 (Brugge)
Kasteeldomein "Ter Lucht" gaat terug tot de 16de eeuw. Het kasteel ligt centraal in het park op een lichte verhevenheid. Ten westen ligt het neerhof. Latere toevoegingen aan de site zijn de Onze-Lieve-Vrouwe kapel van 't Boompje uit 1664 ten noorden en de de paardenstallen uit het einde van de 19de eeuw ten zuiden van het neerhof. Parkaanleg in landschappelijke stijl met verschillende zichtassen, een berceau en een serpentinevijver met boogbruggetje. Verder zijn er nog metalen toegangshekken met bakstenen pijlers en vaasornamenten en staan er in het park verschillende beelden. Ten oosten van het kasteel een moestuin met bakstenen muur met leifruit en een serre. Toegankelijk via een lange dreef met lorken en rododendrons.


ID: 74982 | Bouwkundig element

Neerhof bij het kasteel Ter Lucht

Koestraat 30 (Brugge)
Hoevegebouwen met L-vormige opstelling rondom een deels verhard erf. Ten noorden van het erf boerenhuis met geïntegreerde, verbouwde stalling en schuur. Voormalig boerenhuis van vijf traveeën + twee opkamertraveeën onder verspringend zadeldak.


ID: 74983 | Bouwkundig element

Hoeve Zwartelinge

Koestraat 80 (Brugge)
Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen met U-vormige opstelling rondom een deels verhard erf. Weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een zwart gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 71964 | Bouwkundig element

Hoeve

Koolkerkse Steenweg 199 (Brugge)
Voormalig neerhof van het kasteel "Ter Loyghem", leen van de Burg van Brugge ontstaan in de 13de eeuw. Hoeve van het langgeveltype bestaande uit woonhuis, stallingen een schuur. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Vroeg 19de-eeuws uitzicht met oudere vleugel haaks op de schuur, de tuitgevel met vlechtingen is eventueel 18de-eeuws.


ID: 79687 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Steentje

Koolkerkse Wegel 4 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf met kasseien.