Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2003 resultaten


ID: 131547 | Landschappelijk element

Zwarte den kasteeldomein Vordenstein

Horstebaan, Kopstraat (Schoten)
Bij een pittoresk ingeplant tuinpaviljoen staat een enorme zwarte den. De boom is mooi ontwikkeld en is gezien zijn omvang en inplanting zéér beeldbepalend. De boom heeft een stamomtrek van 454 cm en is 34 meter hoog (gemeten in 2009), hiermee behoort hij tot de dikste dennen van Vlaanderen.


ID: 14322 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein kasteel van Schoten

Kasteeldreef 61 (Schoten)
Een 16de-eeuws omwaterd kasteel gelegen in een ruim park, met vijver, graspleinen en weiden, sportvelden en een speelplein.


ID: 131548 | Landschappelijk element

Twee bruine beuken kasteeldomein Vordenstein

Kopstraat (Schoten)
Twee bruine beuken zijn bij de restauratie van het imposante drevenstelsel in Domein Vordenstein als reminiscentie behouden. Ze staan in het oosten van het parkbos bij het begin van een lange dreef die diagonaal, van uit het zuidoosten naar het noordwesten, het parkbos doorloopt.


ID: 131550 | Landschappelijk element

Amerikaanse eik Vordenstein

Kopstraat (Schoten)
In het oostelijk deel van het parkbos, langs het wandelpad, staat een zwaar ontwikkelde Amerikaanse eik. De boom had in het jaar van de inventarisatie (2009) een stamomtrek van 427 cm.


ID: 306294 | Landschappelijk element

Opgaande linde als millenniumboom

Verbertstraat (Schoten)
Midden op de rotonde ter hoogte van de kerk in Schoten staat een opgaande zilverlinde (Tilia tomentosa). Deze linde is in 2000 aangeplant als millenniumboom.


ID: 133359 | Landschappelijk element

Houtkant met opgaande en knotbomen

Eekhoornlaan, Ijsvogellaan, Toekomstlaan (Sint-Genesius-Rode)
Op een steil talud is, in het verstedelijkte landschap bij de Boesdaalhoeve, nog een houtkant bewaard met zeven opvallende bomen. Het zijn zes eiken en één haagbeuk waarvan twee opgaande eiken, vier knoteiken en één knothaagbeuk. Ze zijn op traditioneel wijze boven in het talud ingeplant. De dikste heeft een stamomtrek van 446 cm. Niet alle bomen konden gemeten worden, een tweede knoteik had een stamomtrek van 410 cm. Knoteiken met stamomtrekken van meer dan 4 meter zijn zeldzaam.


ID: 300396 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als vrijheidsboom

Dries (Sint-Gillis-Waas)
De jonge opgaande beuk bij de gemeentepomp is aangeplant ter vervanging van een in 1940 gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was een hoog opgesleunde eik of linde ooit geplant als aandenken voor de boerenkrijg (1798). De vrijheidsboom stond oorspronkelijk tussen de gemeentepomp en dicht bij de huizenrij op de Dries.


ID: 300399 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Kerkstraat (Sint-Gillis-Waas)
De opgaande linde bij het oud gemeentehuis is aangeplant ter vervanging van een gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was ook een linde. In het Waasland was het de gewoonte om vrijheidsbomen te planten als aandenken voor de boerenkrijg (1798).


ID: 14781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Kerkstraat 37 (Sint-Gillis-Waas)
Alleenstaand herenhuis met omheinde voortuin waarin monumentale rode beuk en twee esdoorns. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch in de loop van de 19de eeuw aangepast. Achtertuin met vijver


ID: 131397 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Dorpsstraat (Sint-Laureins)
Ten zuiden van het gemeentehuis van Sint-Laureins werd in 1919 een bruine beuk geplant als vredes- en vrijheidsboom na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. Op 26 september 1920 werd het arduinen oorlogsmonument voor de helden van 1914-1918 aan de voet hiervan plechtig ingehuldigd.