2457 resultaten
ID: 24182 | Bouwkundig element
Oostnieuwkerksestraat (Moorslede)
Met klimop begroeide en door taxusbomen omgeven wegkapel uit de jaren 1920. Rechthoekig gebouwtje van rode baksteen op gecementeerde plint, onder zadeldak.
ID: 24185 | Bouwkundig element
Oude Heirweg (Moorslede)
Kapel in omhaagd voortuintje. Rechthoekig gebouwtje onder zadeldak, uit de jaren 1920-1930. Rode baksteenbouw, aan de straatzijde puntgevel van gele sierbaksteen, getypeerd door grote spitsboog met erboven gevelsteen "O.L. VROUW TER HULPEN B.V.O." en kruis van baksteenkoppen. Smeedijzeren poortje, binnenafwerking van gele baksteen.
ID: 24142 | Bouwkundig element
Oude Heirweg 6 (Moorslede)
Rechthoekige kapel onder zadeldak met puntgeveltje met aandak en bekronend kruis en spitsbogige kapeldeur met ijzeren hek. De boerenarbeiderswoningen die zich achter het kapelletje bevonden, werden inmiddels gesloopt.
ID: 24188 | Bouwkundig element
Oude Molenweg 15 (Moorslede)
Kleine hoeve van 1920, zie jaartal in donkerder baksteenkoppen in linker zijgevel. Wederopbouw met regionalistische inslag.
ID: 24214 | Bouwkundig element
Roomstraat (Moorslede)
Rechthoekig gebouwtje van rode baksteen, onder zadeldak (donkere mechanische pannen) met overkragend windbord, uit de jaren 1920. Rondboogdeur met smeedijzeren hek tussen lisenen, druiplijst overgaand in rechthoekig casement; gevelsteen met inscriptie: "Gift van de familie C. Vandekerkhove- Noppe 1847".
ID: 24215 | Bouwkundig element
Rumbeeksestraat (Moorslede)
Wegkapel uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Vrij brede bakstenen kapel onder zadeldak (mechanische pannen) met gestileerd windbord met kruisbekroning. Getoogde muuropening tussen lisenen, boven de boog natuurstenen cartouche met bloemversiering. Getraliede smeedijzeren poort.
ID: 24249 | Bouwkundig element
Waterstraat 80 (Moorslede)
Semigesloten hoeve met U-vormige opstelling van de lage, gebouwen van donkere baksteen opgesteld rondom een onverhard erf; centraal grasperk, waarschijnlijk voormalige vaalt. Achter het boerenhuis in het populierenbosje, betonnen Duitse twee-kamerbunker van de Eerste Wereldoorlog. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart en de Atlas der Buurtwegen, evenwel met een andere opstelling.
ID: 13614 | Bouwkundig element
Kapellelei (Mortsel)
Eenvoudige kapel onder afgewolfd zadeldak met aandak en omringd door lindebomen, te dateren begin 20ste eeuw.
ID: 38475 | Bouwkundig element
Beukendreef (Nazareth-De Pinte)
In 1851 aan een veldweg tussen Beukendreef en Scheldeveldedreef gebouwde kapel door de familie De Rudder-Deynoodt van het nabije kasteel Hemelrijk, als dank voor het beƫindigen van de cholera-epidemie van 1849.
ID: 38548 | Bouwkundig element
Edemolenlaan (Nazareth-De Pinte)
Bakstenen kapel, volgens gevelsteen van 1886 en voorzien van gedenksteen van gesneuvelden van het Geheim Leger op 7-9-1944. Gebouw op rechthoekige plattegrond onder zadeldak.