Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 55468 | Bouwkundig element

Koninklijk Lyceum

Hendrik Serruyslaan 28 (Oostende)
Koninklijk Lyceum, thans Middenschool I van het Gemeenschapsonderwijs. In 1910 besluit de stad op de plaats van de voormalige gevangenis een stedelijke, betalende meisjesschool op te richten naar ontwerp van stadsarchitect Achille Raoux (Oostende); de aanbesteding vindt plaats in 1914; de uitvoering wordt door de Eerste Wereldoorlog verdaagd tot 1921-22 en gebeurt door aannemer Smis-Damman.


ID: 55483 | Bouwkundig element

Stadsjongensschool nr. 4

Ieperstraat 35 (Oostende)
Voormalige "Stadsjongensschool nr. 4" van 1898, ook zogenaamd "Leopoldschool". Vormt één scholencomplex met het achterliggend muziekconservatorium uitgevend in de Romestraat nr. 36. Het complex ontstaat in één bouwcampagne tussen 1897-1899 naar plannen van de lokale bouwtechnische diensten onder leiding van stadsarchitect Auguste Verraert (Oostende). Het conservatorium wordt nog steeds aldus gebruikt, de Leopoldschool wordt nu gebruikt door Freinetschool "De Zonnebloem".


ID: 55478 | Bouwkundig element

Stadsmeisjesschool

Ieperstraat 5, Leon Spilliaertstraat (Oostende)
Eclectisch schoolgebouw van circa 1900; voortuintje van straat afgescheiden door middel van gietijzeren hekken tussen bakstenen pijlers met bolbekroning.


ID: 55494 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Jozef II-straat 25 (Oostende)
Neoclassicistisch herenhuis vermoedelijk gebouwd circa 1845 in opdracht van Désiré Landsweert, ter vervanging van een oud pakhuis. Door Onze-Lieve-Vrouwecollege verworven in 1900. Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 55587 | Bouwkundig element

Zijvleugel van Albertschool

Kerkstraat 35 (Oostende)
Eclectisch getinte baksteenbouw van drie bouwlagen en drie traveeën onder plat dak.


ID: 56627 | Bouwkundig element

Klooster met schoolgebouw

Kloosterstraat 2 (Oostende)
Voormalig klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo, met rechts aanleunend schoolgebouw en parochiezaal uit de jaren 1950 (nu vrije basisschool).


ID: 55616 | Bouwkundig element

Stedelijke Basisschool Astrid - Van Imschoot

Kroonlaan 18 (Oostende)
Stedelijke basisschool Astrid - Van Imschoot. Gebouwd in 1923-1926 vermoedelijk naar ontwerp van stadsingenieur Auguste Verraert (Oostende) als gratis lagere jongens- en meisjesschool nr. 7 met bewaarafdeling. De school start onder de naam van de straat, Kroonlaan. De eerste jaren wordt les gegeven in barakken gelegen op de nog hoofdzakelijk braakliggende terreinen van de nieuwe wijk. In 1925 worden plannen en bestekken naar de Commissie van Openbare Werken gestuurd. Nergens in de notulen van de vergaderingen van de Gemeenteraad wordt een architect vermeld, waardoor hoogst waarschijnlijk de dienst van Auguste Verraert ook voor de plannen van dit openbaar gebouw heeft gezorgd.


ID: 56372 | Bouwkundig element

Poortgebouw Elisa van de Crèche Louise Marie

Langestraat 112B (Oostende)
Poortgebouw, zogenaamd "ELISA" van de voormalige "Crèche Louise-Marie" van 1892, zie gedenkplaat binnenin.


ID: 56388 | Bouwkundig element

Koninklijk Atheneum en kostschool met beheerderswoning

Leon Spilliaertstraat 31, Rogierlaan 12 (Oostende)
Gebouwencomplex met twee goed onderscheiden delen, zijnde het eigenlijk atheneum aan de Léon Spilliaertstraat en de voormalige kostschool met aanpalende beheerderwoning aan de Rogierlaan. Huidig schoolgebouw opgetrokken in 1900-1901 naar ontwerp van Joseph Caluwaers (atheneum) en Achille Raoux (kostschool) onder leiding van stadsingenieur Auguste Verraert. Markant geheel gekenmerkt door een klassiek gevelfront aan de Léon Spilliaertstraat en een neobarok getinte straatgevel voor het internaat aan de Rogierlaan.


ID: 56743 | Bouwkundig element

Basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege

Lijsterbeslaan 5 (Oostende)
Basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege naar ontwerp van Paul Felix (Oostende) van 1965. Doordachte L-vormige inplanting op hoekperceel, gedomineerd door twee klassenvleugels naar het zuidoosten georiënteerd, waartussen de administratieve ruimtes (inkompartij, fietsenstalling en polyvalente aula op gelijkvloers, bureau van de directeur en leraarskamer op de verdieping). Twee entiteiten van vier klassen, contrasterend van volume: noordvleugel van één bouwlaag met vier klassen naast mekaar, zuidvleugel van twee bouwlagen met twee klassen per verdieping.