Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 27952 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof te Maercke

Maarkeweg 85-87 (Maarkedal)
Bedrijfsgebouwen bestaande uit oude dwarsschuur met lage bakstenen gevels en hoog schilddak en bakstenen stallen onder overstekend pannen zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw en alleenstaand bakhuis met zadeldak en links aanpalende vroegere ast, in U-vorm opgesteld achter in 1972 nieuw gebouwde landelijke tweegezinswoning in plaats van gesloopt boerenhuis.


ID: 27953 | Bouwkundig element

Hoeve met molenaarswoning

Markette 16 (Maarkedal)
Gewitte bakstenen gebouwen met gepikte plint en pannen zadeldaken, opgericht in U-vorm rond gekasseid voorerf, wellicht deels opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw en vermoedelijk aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw. Aan de overzijde van de straat stond voorheen de bijbehorende houten korenwindmolen, gesloopt in 1937.


ID: 28093 | Bouwkundig element

Hoeve en wegkapel

Markette 8 (Maarkedal)
Hoeve met U-vormige aanleg geopend naar de straat. Achterin gelegen bakstenen boerenwoning van acht traveeën en aanvankelijk één bouwlaag waarschijnlijk van circa 1800 en in het eerste kwart van de 20ste eeuw verhoogd tot anderhalve bouwlaag, onder zadeldak. Neogotisch getinte open kapel aan de straat, gebouwd in 1993-1994.


ID: 27888 | Bouwkundig element

Hoeve

Mellinkstraat 4 (Maarkedal)
Hoevetje op het eind van een zijweg. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. Loodrecht aanleunend bedrijfsgebouw met pannen zadeldak. Ten zuiden, zijdelings op het voorerf, bakstenen bakhuisje van het tweedelige type.


ID: 27981 | Bouwkundig element

Hoeve Schoorens De Venter

Mellinkstraat 6 (Maarkedal)
Voormalige semigesloten hoeve gebouwd in 1914 ter vervanging van bestaande. Bakstenen bedrijfsgebouwen in U-vorm ingeplant aan de straat met rechthoekige inrijpoort. Keperboogvormig gevelnisje met Sint-Antoniusbeeldje met varken in linker straatpuntgevel.


ID: 27894 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Nederholbeekstraat 29 (Maarkedal)
Boerenwoning van aanvankelijk één bouwlaag uit de 18de eeuw, in het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw aangepast en verhoogd met halve verdieping en bij de renovatie ingekort tot zes traveeën. Op het achtererf, tweedelig gewit bakstenen bakhuis met pannen zadeldak.


ID: 27892 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Nederholbeekstraat 6 (Maarkedal)
Gewit landelijk herenhuis met bijgebouwen die de gesloten rechthoekige voortuin zijdelings begrenzen, in aanleg minstens teruggaand tot begin 19de eeuw. Axiale toegang in de afsluitmuur aan de straat tussen gemetste hekpijlers met hardstenen dekplaat en bolornament.


ID: 27996 | Bouwkundig element

Hoeve en Molen Ter Hengst

Ommegangstraat 52 (Maarkedal)
De voormalige hoeve en molenaarswoning met daarachter de windmolen Ter Hengst zijn ingeplant bovenop de vroegere Waaienberg, nu Wagenberg. De stenen molen met zetelkruiwerk staat op een kleine molenberg en werd na 1834 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. De grondzeilier heeft een sterk conische kuip onder een uivormige kap. De hoeve en molenaarswoning bestaan uit gewitte bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken die vermoedelijk teruggaan op een hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 27998 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ommegangstraat 68 (Maarkedal)
Grote bakstenen hoeve met gesloten rechthoekige aanleg sinds de tweede helft van de 19de eeuw; omvatte voordien een woning en losstaande schuur, ten vroegste opklimmend tot eind 18de eeuw. Geïncorporeerde piëtakapel met fraaie bakstenen kapeldeuromlijsting bekroond door kruis met doornenkroonmotief in terracotta. Ten noorden, achterin gelegen boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak.


ID: 27904 | Bouwkundig element

Herberg Belle Vue

Onderbossenaarstraat 32 (Maarkedal)
Voormalige herberg, schuin ingeplant aan straatbocht van de afhellende straat, inmiddels merendeels gesloopt. Boerenwoning van aanvankelijk vier traveeën, onder pannen zadeldak, wellicht minstens opklimmend tot circa 1800. Pomp tegen de achtergevel en bakhuisje op het achtererf.