Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2003 resultaten


ID: 131401 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Molenstraat, Stee, Veldstraat (Sint-Laureins)
De vrijheidsboom, aangeplant in 1919 is een alleenstaande bruine beuk met een stamomtrek van 256 cm en een rechtopstaande stam van 5 m hoogte. Naast de boom werd een oorlogsmonument ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht, eveneens in 1919. De boom werd vervangen door een jonge boom.


ID: 132493 | Landschappelijk element

Treurbeuk bij voormalige Brouwerij Zonnegem

Heetstraat 1A (Sint-Lievens-Houtem)
De tuin bij de voormalige brouwerij werd in twee delen verkaveld. De kavels zijn inmiddels omgevormd tot private tuinen bij recent gebouwde woningen. Een deel van de bomen heeft de gewijzigde situatie overleefd. Een mooi gevormde treurbeuk is nog een representatief relict uit de brouwerstuin.


ID: 132494 | Landschappelijk element

Noorse esdoorn bij voormalige Brouwerij Zonnegem

Heetstraat 1B (Sint-Lievens-Houtem)
De tuin bij de voormalige brouwerij werd in twee delen verkaveld. De kavels zijn inmiddels omgevormd tot private tuinen bij recent gebouwde woningen. Een deel van de bomen hebben de gewijzigde situatie overleefd. Een mooi gevormde Noorse esdoorn is nog een representatief relict uit de brouwerstuin.


ID: 132495 | Landschappelijk element

Tamme kastanje bij voormalige Brouwerij Zonnegem

Heetstraat 1B (Sint-Lievens-Houtem)
De tuin bij de voormalige brouwerij werd in twee delen verkaveld. De kavels zijn inmiddels omgevormd tot private tuinen bij recent gebouwde woningen. Een deel van de bomen heeft de gewijzigde situatie overleefd. Een mooi gevormde tamme kastanje is nog een representatief relict uit de brouwerstuin.


ID: 130884 | Landschappelijk element

Kruispuntboom De Dikke Linde

Hoogkouterstraat, Lindestraat (Sint-Lievens-Houtem)
De beschermde Dikke Linde, ook wel eens Spooklinde genoemd, staat op een kruispunt van wegen: Lindestraat, Hoogkouterstraat en Hasselt-ten-Broek, dicht bij de wijk Bussegem. De gehavende linde heeft alle kenmerken van een veteraanboom die mits goede verzorging nog lang kan blijven bestaan. De boom is omweven van spookverhalen, vandaar ook zijn naam De Spooklinde. Ook wordt de linde in verband gebracht met Jan de Lichte (Velzeke 07/04/1723 – Aalst 14/11/1748) die hier in de boom zijn schuilplaats zou hebben gehad in de 18de eeuw.


ID: 9547 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Pietershof en omgeving

Letterhoutemdorp 2 (Sint-Lievens-Houtem)
Voormalige abdijhoeve; grote gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen gebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekige gebetonneerde binnenplaats. Boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Rondom relict van boomgaard en opgaande linde op het erf bij de inrit.


ID: 300802 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Marktplein (Sint-Lievens-Houtem)
De lindeboom vervangt een beuk die hier in 1919 geplant werd als vredesboom bij de oprichting van een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van Eerste Wereldoorlog. De nog jonge boom is door zijn standplaats vlakbij de toegang tot het kerkhof zéér beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 131630 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Morelgem 88 (Sint-Lievens-Houtem)
Langs een voetweg en in de hoek van een perceel dat als weiland in gebruik is, staat een opgaande linde. De mooi ontwikkelde hoekboom is laag vertakt en heeft hier een beeldbepalend karakter.


ID: 131406 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Vlierzeledorp (Sint-Lievens-Houtem)
Op het dorpsplein van Vlierzele, tegenover het gemeentehuis en vlakbij de parochiekerk, staat een opgaande linde. De linde werd aangeplant als vredesboom na WOI.


ID: 305806 | Landschappelijk element

Opgaande linde als herdenkingsboom 75 jaar België

Dorpsstraat (Sint-Martens-Latem)
Aan de rechterkant van de toegang tot de kerk staat een opgaande linde, geplant als herdenkingsboom. Deze linde werd in 1905 aangeplant ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van België. Dit gebeurde onder het burgemeesterschap van Herman della Faille d' Huysse. Een verweerde arduinen gedenkplaat aan de kerkhofmuur herinnert aan dit feit.