Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 90042 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Groenstraat (Meulebeke)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette, tevens gekend als "Verhelst kapelle" of "Boones kapel", gedateerd met jaartalsteen "1854" in puntgeveltop, doch waarvan de bouw pas in 1878 door het kadaster wordt geregistreerd. Opgericht aan de zuidwestzijde van het erf van de hoeve nummer 1 in opdracht van Petrus Boone, dit uit dank voor de goede afloop nadat twee van zijn kinderen in een hoge boom zijn geklauterd. De kapel, die in oorsprong deel uitmaakt van een ommegang van vier kapellen, is recent herschilderd.


ID: 90044 | Bouwkundig element

Kapel opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Haandeput (Meulebeke)
Kapel opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood, in de volksmond "Hollebekes kapel" genoemd, volgens de literatuur gebouwd in 1873, volgens het kadaster reeds in 1860 opgericht in opdracht van de plaatselijke landbouwer Carolus Maes en pas in 1886 geregistreerd.


ID: 90045 | Bouwkundig element

Goemaeres kapel

Heirentstraat (Meulebeke)
Kapel in de volksmond "Goemaeres kapel" genoemd, volgens kadaster circa 1860 gebouwd, doch pas in 1907 geregistreerd. Maakt in oorsprong deel uit van een ommegang van vier kapellen. De kapel bevindt zich in verwaarloosde toestand.


ID: 90089 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima met linde

Kleine Roeselarestraat (Meulebeke)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, ook gekend als "kapel van de familie Verkinderen", opgericht in 1949 naar ontwerp van architect Léon Verthé (Ingelmunster). Tegen linde en deels geajoureerde betonnen afsluiting overhoeks geplaatste kapel onder zadeldak (zwarte mechanische pannen) met roodbakstenen puntgevel en gecementeerde plint, naar onderen toe breder uitlopend. IJzeren nokkruis. Naar verluidt gedateerd in achtergevel "1949".


ID: 90098 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Krinkelstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "Baekelandts kapel", "Kapel van de familie Rooze" of "Fraeyes kapel", vermoedelijk gebouwd in 1875 (zie datering) doch waarvan de bouw pas in 1942 in het kadaster wordt geregistreerd. Gerestaureerd in de jaren 1980. Verankerde bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen) voorzien van opvallend gevelfront met klokvormige frontonbekroning tussen oplopende, geprofileerde hoekpilasters.


ID: 90099 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Krinkelstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel waarvan de bouw in 1878 in het kadaster geregistreerd wordt, doch met de vermelding dat dit reeds tien jaar ervoor is uitgevoerd; aangepast in de 20ste eeuw. Ingeplant op de hoek van een stuk weiland, rechts van de erfoprit van nummer 24. Sobere roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen), deels begroeid met klimop. IJzeren nokkruis.


ID: 90101 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Lostraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "kapel van de familie Vanooteghem", gedateerd boven de deur "1774" en op de Ferrariskaart (1770-1778) reeds weergegeven. Naar verluidt is hetzelfde jaartal aangetroffen in het nabijgelegen voormalig molenaarhuis.


ID: 90105 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste

Marialoopplaats (Meulebeke)
Neogotische bedevaartkapel, ingezegend in 1908, naar ontwerp van architect Jules Carette, deels naar model van de in 1906 afgebrande 16de-eeuwse laatgotische kapel; vormt de kern waarrond Marialoop zich in de loop der tijd als gehucht en gekend bedevaartsoord heeft ontwikkeld.


ID: 90120 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Marialoopsteenweg (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, naar verluidt opgericht in 1944 als dank voor bescherming van een vluchtende familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 90138 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Meentakstraat (Meulebeke)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, ook gekend als "kapel van de Vrede" of "kapel Maes", opgericht in 1941 (zie datering) door Henri Maes bij zijn hoeve (thans verdwenen) als belofte bij behouden terugkeer van zijn beide zonen van het front. Recent gerestaureerd.