Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 9120 | Bouwkundig element

Huis Verschelden

Stationsstraat 3 (Lede)
Het herenhuis te Lede werd ontworpen door Theophiel Présiaux aan het begin van de 20ste eeuw als directeurswoning van fabrikant Franciscus Verschelden, Het betreft een van de meest geslaagde creaties van Theophiel Présiaux en hoort bij zijn vroegst gekende bouwwerken in eclectische bouwstijl.


ID: 9173 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin

Watermolenstraat 1 (Lede)
De neoclassicistische pastorie werd gebouwd in het midden van de 19de eeuw. Aan het einde van de 19de eeuw trok de eerste pastoor in het pand. Het bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak heeft een gecementeerde gevel en plint. De tuin heeft een landschappelijke aanleg. Rechts van de entreepoort staat een éénlaags bijgebouw; vermoedelijk het oude koetshuis.


ID: 24310 | Bouwkundig element

Hoeve

Driepikkelstraat 23 (Ledegem)
Hoeve, reeds in huidige opstelling aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1844). Losse, lage bakstenen bestanddelen rondom een begrint, trapezoïdaal erf. Erftoegang ten zuiden tussen hekpijlers. Boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw; stalling en schuur in 1920 heropgebouwd naar ontwerp van E. Apers (Roeselare).


ID: 24383 | Bouwkundig element

Nachtegaalhoeve uit 1886

Driepikkelstraat 6 (Ledegem)
Losse, lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken - onder meer overstekende dakrand -, U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf, beschaduwd door onder meer populieren; geplaveide stoepen.


ID: 24256 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis gedateerd 1819

Gullegemsestraat 10 (Ledegem)
Boerenburgerhuis met muurankers 1819 in rechter zijpuntgevel. Breedhuis met voortuin, afgezet door gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers, poort begrensd door gietijzeren zuilen.


ID: 24264 | Bouwkundig element

Hoeve Populierenhof

Gullegemsestraat 179 (Ledegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen van donkere baksteen, U-vormig opgesteld rondom een bekiezeld erf met in het zuidoosten de resten van een oude waterput en in het zuidwesten. siertuin waarin imitatiegrot met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Ten westen, erfoprit gemarkeerd door gietijzeren hek tussen twee witbeschilderde bakstenen pijlers op gepikte plint; linker pijler met Marianisje.


ID: 24272 | Bouwkundig element

Conciërgewoning

Izegemsestraat 37 (Ledegem)
Voormalige conciërgewoning uit het tweede kwart van de 19de eeuw van het kasteel, gelegen middenin tuin; ijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers.


ID: 85734 | Bouwkundig element

Brouwerij en herenhuis

Kasteelstraat 2 (Ledegem)
Hoekcomplex; voormalige brouwerij en herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Aan de straat, smeedijzeren toegangspoort tussen bakstenen pijlers; rechts twee bakstenen volumes met puntgevels onder pannen zadeldak.


ID: 24336 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Papestraat 66 (Ledegem)
Losse, lage bakstenen bestanddelen met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf. Groenscherm en gedeeltelijk bewaarde omwalling. Erftoegang tussen bakstenen hekpijlers ten zuiden.


ID: 24349 | Bouwkundig element

Schuur, vlasroterij en -fabriek

Rollegembosstraat 7, 1A (Ledegem)
Hoeve met links ervan vlasroterij en -fabriek. Semigesloten hoeve met losse, lage bestanddelen, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van 1844. Resterende hekpijler naast de erftoegang en na de Tweede Wereldoorlog op oude fundamenten herbouwde dwarsschuur in baksteen en betonsteen. Vlasroterij van circa 1923 en vlasfabriek van circa 1940 met fabrieksschoorsteen.