2943 resultaten
ID: 44149 | Bouwkundig element
Nieuwplaats 13-15 (Langemark-Poelkapelle)
Klooster en bijhorend schooltje naar ontwerp van architecten Victor Renders en Hippolyte Steels (Brussel) van de jaren 1920.
ID: 44148 | Bouwkundig element
Nieuwplaats 2 (Langemark-Poelkapelle)
Aan de straat palende pastorie met voortuintje, ten zuidoosten van kerk. Ommuurde tuin achteraan. Hoekhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechts dakschild. Mogelijk ontwerp van architect Bayens van 1925.
ID: 44065 | Bouwkundig element
Poelkapellestraat 36 (Langemark-Poelkapelle)
Schoolcomplex, bestaande uit twee dieper in gelegen, parallelle klasgebouwen met tussenliggende ommuurde speelplaatsen, naar ontwerp van architecten V. Cols en J. De Roeck van 1923. De school maakte deel uit van een ruimer modernistisch-regionalistisch eenheidsproject, in zekere mate refererend naar uiterlijk aspect van Engelse tuinsteden.
ID: 44154 | Bouwkundig element
Poperingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Natuurstenen gedenkkruis, ter herinnering aan adjudant Dresse, die op deze plek stierf tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Het gedenkteken in de vorm van een Bretoens calvariekruis, centraal opgesteld binnen een perk met een gecementeerde bakstenen omheiningsmuur, is gerealiseerd door architect E. Deshaves en steenhouwer E. Libois en werd onthuld op 18 september 1922.
ID: 200675 | Bouwkundig element
Roeselarestraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten zuiden van Sint-Juliaan. De kleine, ommuurde begraafplaats met 'Cross of Sacifice' en enkele rijen witte grafstenen is ontworpen door A.J.S. Hutton.
ID: 200673 | Bouwkundig element
Zonnebekestraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. De min of meer rechthoekige begraafplaats is ommuurd, met twee toegangshekken vooraan, centraal een 'Stone of Remembrance' geflankeerd door opgaande bomen, een 'Cross of Sacrifice' centraal achteraan, twee schuilgebouwen opzij en twaalf perken met witte grafstenen.
ID: 47784 | Bouwkundig element
Denderstraat 1 (Lebbeke)
Zijdelings aan de straat palend burgerhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder kunstleien zadeldak, volgens kadasterarchief van 1865; aanpalend laag huisje van drie traveeën onder zadeldak, volgens kadasterarchief van 1895.
ID: 47852 | Bouwkundig element
Kerkhofstraat (Lebbeke)
De begraafplaats werd ingewijd op 4 oktober 1865. In 1895 een eerste maal vergroot aan de noordzijde met een gelijkaardig perceel, in 1897 afgeboord door een taxushaag en voorzien van een dodenhuisje in de noordwesthoek. Het kerkhofkruis met grafmonument werd gerealiseerd circa 1905. In 1935 werd de begraafplaats nog vergroot.
ID: 47855 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 1 (Lebbeke)
De aanvankelijke gebouwen omvatten een aan de straat gelegen afzonderlijk kloosterhuis en parallel daarachter een schoolgebouw met een grote speelplaats ervoor en een kleinere van de bewaarschool erachter. Het kloosterhuis en de kloosterschool werden opgericht in 1899 door de firma Ed. & L. Van Herrewege frères, architecten en constructeurs uit Gent.
ID: 47733 | Bouwkundig element
Laurierstraat 4 (Lebbeke)
19de-eeuws herenhuis in neoclassicistische stijl, door een jaaranker in de rechter zijpuntgevel 1861 gedateerd, opgevat als een rijwoning met poort en naastliggende tuin. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.