Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 56420 | Bouwkundig element

Lagere school Sint-Andreas

Mariakerkelaan 35, Schapenstraat 32 (Oostende)
Oorspronkelijk voorlopige kerk met kloosterschool van de in 1924 gestichte parochie Sint-Jan Baptist. Hoekpand met inslag van de neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect Albert-Victor Fobert, opgetrokken in 1922-1929. Straatvleugel met twee bouwlagen en vierentwintig traveeën, kapel van twee bredere hoektraveeën en klooster, oorspronkelijk pastorie, als dubbelhuis van vijf traveeën. Volume met bakstenen lijstgevels.


ID: 56800 | Bouwkundig element

Stedelijke Visserijschool John Bauwens

Mercatorlaan 15 (Oostende)
Voormalige Stedelijke Visserijschool "John Bauwens", thans "Provinciaal Maritiem Instituut", naar ontwerp van stadsingenieur Arnold De Vos in 1963, in samenwerking met architect Jan Lewyllie (zie inhuldigingssteen). Strategische ligging binnen het urbanisatieplan van J. Eggericx en A. De Vos: samen met het stadhuis beeldbepalend voor het Vuurkruisenplein. De school vervangt de Stedelijke Visserijschool van 1886 in de Sint-Franciscusstraat, die circa 1930 wordt ondergebracht in de Schippersstraat. Sinds 1995 fusie van drie visserijscholen, onder meer de vroegere John Bauwensschool en de Vrije Visserijschool "PASTER PYPE".


ID: 56448 | Bouwkundig element

Eclectische school

Northlaan 14 (Oostende)
Voormalige stadsschool van circa 1900, nu gebouw met sociale en culturele functies, met op de hoek politiebureel. Lage klassenvleugel met vernieuwd parement in Nieuwpoortsesteenweg; aan overkant van speelplaats vleugel van twee bouwlagen onder bitumen zadeldak. Lang hoofdgebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; politiebureel van één travee + één hoektravee + twee traveeën en één bouwlaag onder plat dak.


ID: 56451 | Bouwkundig element

Albertschool

Ooststraat 29 (Oostende)
Albertschool, opgetrokken door stadsarchitect Achille-Emile Raoux. De zogenaamde Albertschool (thans gemeentelijk basisonderwijs) is gegroeid uit een betalende jongensschool welke achtereenvolgens was gevestigd in de Langestraat, de Groentemarkt en de Kapucijnenstraat. Rond 1908 besluit de stad de school over te nemen als "Ecole Payante pour Garçons" en een nieuw schoolgebouw te bouwen op de gronden van het voormalige klooster van de Zwarte Nonnen in de Ooststraat.


ID: 56456 | Bouwkundig element

Meisjesschool Sint-Vincentius

Ooststraat 75 (Oostende)
Voormalige Meisjesschool Sint-Vincentius, later in gebruik als kunstatelier; vermoedelijk kern uit de tweede helft van de 19de eeuw in interbellum aangepast met modernistisch getint gevelparement, gesigneerd "THEO DE LEE BOUWKUNDIGE T/ S". Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 56535 | Bouwkundig element

Muziekconservatorium

Romestraat 36 (Oostende)
Muziekconservatorium met links aanpalende, voormalige directeurswoning. Het conservatorium vormt één scholencomplex met de achterliggende Leopoldschool in de Ieperstraat, gebouwd in één bouwcampagne in 1897-1899 naar plannen van lokale bouwtechnische diensten onder leiding van stadsingenieur Auguste Verraert. Baksteenbouw van twee bouwlagen, bestaande uit een enkelhuis van twee ongelijke traveeën, een klassenvleugel van twaalf traveeën en een hoofdgebouw van vier traveeën.


ID: 56613 | Bouwkundig element

Basis- en kleuterschool

Schoolstraat 24 (Oostende)
Heropgebouwd in de jaren 1920. Zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, flankerende lagere linker- en rechtervleugel van drie traveeën en respectievelijk één en anderhalve bouwlaag.


ID: 56572 | Bouwkundig element

Modernistische parochiezaal en school

Sint-Catharinapolderstraat 33 (Oostende)
Gelegen aan de hoek met de Karel Van de Woestijnestraat. Heilig-Hartschool. B.L.O., oorspronkelijk parochiehuis en school. L-vormig gebouw in nieuwe zakelijkheid.


ID: 56578 | Bouwkundig element

Klassenvleugel van Basisschool Onze-Lieve-Vrouwecollege

Sint-Franciscusstraat (Oostende)
Gebouwd in jaren 1920 met neorenaissance en neobarokke stijlkenmerken. Breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen op souterrain onder pannen mansardedak waarin twee dakvensters in halsgevel onder rondboogfronton.


ID: 56594 | Bouwkundig element

Gebouwencomplex

Sint-Sebastiaansstraat 16-18 (Oostende)
Sint-Sebastiaanstraat nrs. 16-18. Gebouwencomplex naar verluidt behorend bij voormalige Stedelijke Meisjesschool "<italic>Louisa Maria</italic>" van het laatste kwart van de 19de eeuw (cf. Witte Nonnenstraat nr. 37). Later omgevormd tot de voormalige "DRUKKERIJ OMNIA - UITGEVERIJ EREL - COURRIER DE GAND - COURRIER DU LITTORAL ET DU BRUGES" cf. gevelopschriften (nr. 16), ontmoetingscentru