Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1806 resultaten


ID: 86722 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Tielt)
Decanale hoofdparochiekerk van Tielt, centraal gelegen in het historisch stadscentrum ten noordwesten van de Markt, op een perceel ingesloten door de Kerkstraat aan noord-, oost- en zuidzijde en door een pleintje met parking langsheen de Ieperstraat - Krommewalstraat aan de westzijde.


ID: 86785 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef-Werkman

Mgr. Van Hovestraat 2 (Tielt)
Gebouwd in 1955-1956 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt). Eenbeukige zaalkerk onder zadeldak met aan noordzijde aanbouw van twee bouwlagen onder lagere nok, waarvan onderbouw met driezijdige afsluiting. Eenvoudig materiaalgebruik van roodbakstenen parementen. Sobere vormgeving getypeerd door zuid- en noordgevel uitlopend op steunberen met grote puntgevel als voorgevel (zuidgevel), waarboven smal open klokkentorentje onder schilddak; zijgevels verticaal geritmeerd door vensters in doorgetrokken smalle nissen. Schrijnwerk met roedeverdeling. Voorgevel geaccentueerd door grote rosas (glas-in-loodinvulling) in top. Centraal inkomportaal onder grote rechte luifel; driedelige deur met rastervormige beglazing. Belendende smalle getoogde zijlichten.


ID: 87220 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Schuiferskapelle-Dorp (Tielt)
Laatclassicistische parochiekerk, grotendeels gebouwd in 1838-1840 naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Van Caneghem, in aansluiting op het classicistische koor dat is opgetrokken in 1786-1788. Gebouwd ter vervanging van een begin-18de-eeuwse kapel, op de plaats waar zich sinds 1242 in opeenvolgende bouwfasen de "Kapel van Hulswalle" bevindt. Kerk opgetrokken op een rechthoekig grondplan, met een vierzijdige westtoren. Driebeukig pseudobasilicaal schip van zes traveeën, koor met halfronde sluiting, geflankeerd door vierkante aanbouwen van sacristieën. Materiaalgebruik: volledig opgebouwd in donkerrode baksteen. Leien zadeldaken en torenspits.


ID: 86892 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Stationstraat 2 (Tielt)
Gebouwd in 1936-1938 naar de plannen van architect Gerard Vande Weghe (Tielt).


ID: 306600 | Bouwkundig element

Historische stadskern Tienen

Beauduinstraat, Hennemarkt, Minderbroedersstraat, Trapstraat, Veemarkt, Vrijthofstraat, Wolmarkt (Tienen)
De bescherming als stadsgezicht betreft de historische stadskern van Tienen, bestaande uit de Wolmarkt, de Veemarkt en de Sint-Germanuskerk met aangrenzend de Trapstraat en Vrijthofstraat.


ID: 43083 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Groot Overlaar (Tienen)
Kleine éénbeukige kerk, voorzien van een stevige toren, de beuk behoort tot de zeldzaam in situ bewaarde preromaanse monumenten.


ID: 42839 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ter-Poel

Grote Markt (Tienen)
Indrukwekkend, onvoltooid gotisch gebouw van zandsteen, koor uit 14de eeuw, transept en toren voltooid in 15de eeuw en zijkoren, sacristie en zuidzijbeuk in de 19de eeuw.


ID: 43084 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator met kerkhof

Hakendoverstraat (Tienen)
De Sint-Salvatorkerk heeft een romaanse kern uit de 12de eeuw en is sinds de middeleeuwen een belangrijke bedevaartkerk met twee jaarlijkse processies, omliggend kerkhof en de kerkhofmuur.


ID: 43107 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margriet

Houtemstraat (Tienen)
Schilderachtig geheel, bestaande uit een romaanse toren, een enkele beuk uit de 17de eeuw met aan de noordzijde aanpalende doopkapel uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 43114 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joris met kerkhof

Hoxemstraat (Tienen)
Landelijke parochiekerk, gebouwd rond 1778 in classicistische stijl en ingeplant op een lichte verhevenheid te midden van een ommuurd kerkhof.