Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 33819 | Bouwkundig element

Herenhuis

Gentweg 12 (Evergem)
Alleenstaand herenhuis in beboomde tuin, afgesloten met ijzeren hek tussen witgeschilderde bakstenen hekpijlers, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Resterend gedeelte van vroegere omwalling uitlopend in vijver.


ID: 33820 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Goeiingen 16 (Evergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen bereikbaar via een populierendreefje. Vanouds rechthoekige omgrachte hoeve, heden slechts klein gedeelte van de omgrachting achter het huis bewaard.


ID: 103801 | Bouwkundig element

Goed ten Broeke en omgeving

Heffink (Evergem)
Het Goed ten Broeke in de wijk Heffink was in de middeleeuwen één der belangrijke uitbatingen van Evergem. In het centrum ervan lag het omwalde opperhof. Een circa 800 meter lange beukendreef leidt nog steeds naar de vrij gaaf bewaarde site met in de as ervan het Goed ten Broeke en ervoor, links en rechts van de dreef, de bijhorende hoeven.


ID: 304203 | Landschappelijk element

Toegangsdreef met opgaande beuken Goed ten Broeke

Heffink (Evergem)
Een toegangsdreef van opgaande beuken, met een lengte van 784 meter, is aangelegd naar het Goed ten Broeke. De dreef is mede door zijn lengte en de ligging in het landschap beeldbepalend.


ID: 33839 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kapellestraat 49 (Evergem)
Herenhuis vooraan in grote beboomde tuin met onder meer rotswerk aan de vijver, vermoedelijk gebouwd door baljuw Naudts circa 1770 en verbouwd eind 19de eeuw. Bepleisterde gevels van vijf en drie traveeën met twee bouwlagen onder pseudomansardedak met dakvensters en oeils-de-boeuf. Wagenhuis van drie traveeën onder schilddak, daterend van circa 1892.


ID: 304179 | Landschappelijk element

Platanendreef langs walgracht Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
De met grachten omringde kasteelsite wordt aan de westzijde afgeboord met een platanendreef. Het is een lommerrijke dreef die uitzicht heeft op het landschap, de grachten, het kasteel en de kasteelvijvers. Onder de bomen is er ook een hakhoutetage aanwezig bestaande uit haagbeuk, gewone esdoorn, tamme kastanje, zomerlinde, zomereik, Amerikaanse eik en scherpe hulst.


ID: 304181 | Landschappelijk element

Amerikaanse eikendreef Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Ten zuiden van de kasteelsite, omringd met de kasteelgrachten, is de platanendreef verlengd met een dreefaanplanting van Amerikaanse eiken. Deze dreef sluit het parkbos af aan de westzijde en eindigt bij de monumentale zichtdreef met opgaande beuken.


ID: 304182 | Landschappelijk element

Zichtas met opgaande beuken Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Een brede monumentale zichtas is aangelegd ten zuiden van de kasteelsite die omringd is met kasteelgrachten en loopt door het parkbos tot aan de straat met de naam Droogte, de zuidgrens van het park. Het is een zicht dat vanuit het kasteel door het park verloopt tot in het landschap geflankeerd door bomenrijen van opgaande gewone beuken. De bomenrijen zijn reeds sterk uitgedund, de resterende bomen hebben omtrekken van meer dan 3 meter en met uitzondering van twee enorme beuken is het zuidelijke deel van deze zichtas niet meer beboomd.


ID: 304184 | Landschappelijk element

Bosdreven met tamme kastanje en zomereik Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Ten oosten van de brede zichtas is het parkbos voorzien van een sterredreef met centraal een cirkelvormig plein. De nog resterende dreven zijn beplant met zomereik en tamme kastanje. Een zwaar ontwikkelde tamme kastanje met een omtrek van 427 cm (2016) doet vermoeden dat deze boom tot de oudste generatie behoort van aanplantingen in de bosdreven.


ID: 33848 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek 2-6 (Evergem)
Kasteel met U-vormige aanleg volledig heropgebouwd circa 1892. Bepleisterd kasteel van twee bouwlagen onder mansardedaken. Volledig omgracht park en parkbos met kruisvormig drevenpatroon en zichtas richting zuidwesten. Beukendreef met ijzeren toegangspoort en hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. In het park: vierkante duiventoren met 1623 in de zuidgevel, paardenstallen en hovenierswoning en verder langgestrekte kasteelhoeve in neotraditionele stijl, vermoedelijk heropgebouwd eind 19de eeuw; wagenhuis en stallen uit dezelfde periode. Buiten de walgrachten, bevinden zich een met bomen beplante ijskelder, een serre van circa 1900 en een ommuurde moestuin.