Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1779 resultaten


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.


ID: 86660 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 26 (Tielt)
Laatclassicistisch, empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin, opgetrokken in 1811 in opdracht van Constantin de Caigny voor zijn zus Marie. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen bedaking. Lijstgevel met horizontaliserend voegwerk op begane grond; schijnvoegen op bovenverdieping. Rechthoekige vleugeldeur onder dito bovenlicht met ruitvormige indeling. Links van inkom, decoratieve geschilderde gietijzeren voetschraper (cupido's en vaasmotief). Vernieuwde overbouwde doorrit van waar toegang tot tuin. In noordgevel zij-inkom via natuurstenen trappenbordes en kleurrijk cementtegelvloertje naar beglaasde vleugeldeur. Achtergevel vermoedelijk aangepast in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Half ondergrondse kelderverdieping, deels geïntegreerd in hoog terras.


ID: 86661 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 34 (Tielt)
Laatclassicistisch empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin in landschappelijke stijl met dreefrestant, bomengroepen, gazons en struikenmassieven. In 1808 verrees aan het uiteinde van de tuin de allereerste Tieltse textielfabriek. Voormalige paarden- en koetsenstalling, later omgebouwd tot magazijn en feestzaal, heden kantoor en "Van Zantvoordezaal"Aan noordzijde, verbouwd complex van voormalige woon- of stalvleugel. Achteraan is tegen de tuinmuur een natuurstenen grafsteen geplaatst.


ID: 86681 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij van de Sint-Pieterskerk met tuin

Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat. Neoclassicistisch hoekpand met vermoedelijk laat-18de-eeuwse kern en historiserend uitzicht met traditionele inslag na de verbouwing in 1934. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; afgeronde hoektravee. Baksteenbouw op hoge natuurstenen sokkel in kruisverband. Risaliserende lijstgevel verticaal afgelijnd door geblokte banden onder meer aan de hoeken.


ID: 86688 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis Strack met tuin

Ieperstraat 27 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met achterliggende tuin gekend als "Huis Strack", minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden. Natuurstenen onderdorpels, doorgetrokken in tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk (T-ramen). Rondboogingang waarin eikenhouten koetspoort met rondbogig bovenlicht. Naar verluidt is de achtergevel in 1951 voorzien van een nieuw bakstenen parement. Achterliggende tuin met muur en garages langs de Kistestraat.


ID: 86694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Mulle de Terschueren met park

Ieperstraat 42-48 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met empirekenmerken uit 1824 met aanpalend een koetshuis met afzonderlijke poort en een voormalige stalvleugel met washuis. De grote achterliggende lusttuin met vijver en oude hulstmassieven werd in de jaren 1970 opengesteld als stadspark en heringericht in 1999-2000.


ID: 87025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin. Vrijstaand breedhuis in verankerde baksteen van twee bouwlagen onder zadeldak. Zuidelijke aanbouw van één bouwlaag in rode onbeschilderde baksteenbouw onder platte bedaking. Aan noordzijde van het woonhuis een haaks achterhuis met voormalige stal in donkerrode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder mank zadeldak. Aan zuidzijde een koetshuis. Op de Engelse landschapsstijl geïnspireerde parktuin, naar verluidt ontworpen door de Gentse tuinbouwkundige Frederik Burvenich (1837-1917). Nabij woning en koetshuis: gewijzigde siertuin, oorspronkelijk afgesloten met spijlenhekwerk.


ID: 86736 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster en kerk van de minderbroeders met toegangsdreef

Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.


ID: 86757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische stadshoeve met tuin

Krommewalstraat 22 (Tielt)
Historische stadshoeve met tuin minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, bakhuis aan westzijde en bijgebouwen ten zuidoosten van het erf


ID: 86895 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa met tuin

Stationstraat 40 (Tielt)
Imposante villa gelegen op een heuveltje met grote ommuurde tuin, gebouwd in 1927-1928 in opdracht van Leon Alen, wisselagent te Tielt.