Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2454 resultaten


ID: 90144 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van Sint-Antonius van Padua

Nieuwstraat (Meulebeke)
Neogotische kapel van Sint-Antonius van Padua, volgens kadaster in 1898 opgericht in opdracht van handelaar Adolf Warnez en koopman Leo Poelvoorde, beiden uit Meulebeke. Achteruitspringende kapel, aangebouwd tegen de westzijgevel van nummer 41, met bakstenen muurtje aan de straat. Rode baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; leien) met ijzeren nokkruis.


ID: 90156 | Bouwkundig element

Tuin met lourdesgrot

Oostrozebekestraat (Meulebeke)
Achter "Fietsenhandel Leon Sagaert", tuin die zich uitstrekt tot aan de wijk Bloemenhove, naar verluidt vanaf de jaren 1980 aangelegd.  Vijver waarrond onder meer gietijzeren kruisen, calvariekruisen en heiligenbeelden.


ID: 90163 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Oude Diksmuidse Boterweg (Meulebeke)
Bakstenen kapelletje onder zadeldak (Vlaamse pannen) met gecementeerde plint; voorheen witgekalkt. Segmentboogtoegang onder strek gevat in uitkragende bakstenen omlijsting; houten, half getralied deurtje. Lege mijterniskapel in puntgeveltop; verdwenen Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 90164 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskapel opgericht in 1858

Oude Gentstraat (Meulebeke)
Sint-Jozefskapel opgericht in 1858 (zie datering in onder meer hoekzwikken). Het kadaster registreert pas in 1903 de incorporatie van de kapel in het woonhuis, gebouwd in hetzelfde jaar als de kapel in opdracht van Ferdinand Roelandts, ontvanger uit Meulebeke. Thans grotendeels verbouwd bij integratie in de naastliggende woning nummer 6.


ID: 90168 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Oude Pittemstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel ook gekend als "Vannestes kapel", gebouwd in 1886 (zie datering gevelsteen) voor Henri Vanneste uit Meulebeke nabij een bestaand woonhuis, recent vervangen door nieuwbouw. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen). IJzeren nokkruis.


ID: 90183 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Paanderstraat (Meulebeke)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood, ook gekend als "Beels kapel", herbouwd in 1949 op de plaats van een begin 19de-eeuws kapelletje.


ID: 90185 | Bouwkundig element

Kapel van Maria Troosteres der Bedrukten

Paanderstraat (Meulebeke)
Kapel van Maria Troosteres der Bedrukten, volgens kadaster in 1880 gebouwd, pas in 1907 geregistreerd. Overhoeks ingeplante kapel rechts van de erftoegang van de hoeve nummer 152, tegen de ligusterhaag aan en deels overgroeid.


ID: 90224 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met lindes

Sint-Amandstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel gebouwd in 1945 en gelegen links van de erftoegang naar de hoeve nummer 10. Door lindes geflankeerde, roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen) met grote geschoorde dakoverstek waarin ingewerkt ijzeren kruis.


ID: 90225 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Sint-Amandstraat (Meulebeke)
Oorspronkelijk witgekalkt kapelletje, volgens kadaster in 1895 gebouwd; in 2007 door de bewoners van de wijk Turkijen herbouwd.


ID: 90230 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Slabancestraat (Meulebeke)
Volgens kadaster in 1878 gebouwd in opdracht van de Meulebeekse landbouwer Petrus Lambrecht, die de nabijgelegen hoeve laat herbouwen. Na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd op initiatief van Arthur Buyse.