Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 71338 | Bouwkundig element

Vlasschuren en wegkruis

Ieperstraat 206 (Wevelgem)
Vlasschuren uit het begin van de 20ste eeuw. Vier beuken van rode verankerde baksteen onder pannen zadeldaken. Tegen zijgevel, houten kruis met gietijzeren Christus onder gebogen zinken afdak, uit dank opgericht na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 71723 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Koningin Fabiolastraat (Wevelgem)
Monument voor de oorlogsslachtoffers van de twee Wereldoorlogen, uitgevoerd door G. Gaudier-Rembaux (Ecaussines), gelegen voor de gemeentelijke basisschool. Vierkante sokkel met concave buiging naar boven, waarop overwinningsfiguur. In de rechterhand kruis en lauwerkrans en in de linkerhand een vlag. Op de voorgrond Belgische helm.


ID: 71467 | Bouwkundig element

Standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de   politieke gevangenen

Salinusstraat (Wevelgem)
Standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de politieke gevangenen (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Monument ingehuldigd in 1919, gesigneerd door "VIAENE-LAGAE KORTRIJK". Beeltenis van een leeuw (witte natuursteen) met tussen de poten een kanonloop, een vlag, een Duitse helm en twee obussen.


ID: 71478 | Bouwkundig element

Herenhuis 't Kasteeltje

Sint-Maartensplein 13 (Wevelgem)
Vrijstaand herenhuis, in de volksmond "Klein Kasteel(tje)" genaamd, gelegen in een ommuurde tuin.


ID: 71290 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Vanackerestraat (Wevelgem)
Het oorlogsmonument ter ere van de militaire slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werd opgericht in 1920 naar ontwerp van J. Speybrouck (Kortrijk) en T. Viaene-Lagae (Kortrijk). Het monument bevatte aanvankelijk enkel de namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, in 1947 werden de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.


ID: 212639 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Louis Marcelisstraat (Wezembeek-Oppem)
In plantsoen geplaatst oorlogsmonument ter ere van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, later uitgebreid naar beide wereldoorlogen.


ID: 76138 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Dorp (Wichelen)
Het herdenkingsteken geplaatst in 1923 is opgedragen aan de gesneuvelde soldaten en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en gedenkt ook de oorlogsslachtoffers van 1940-45. Oorlogsmonument met klassiek vrouwenbeeld staand tegen een afgeknotte obelisk. Volgens signatuur op de sokkel en volgens archiefdocumenten werd het monument en het intussen verdwenen omringende hekwerk geleverd door steenkapper Eduard Rombaux-Roland. Mogelijk is het vrouwenbeeld toe te schrijven aan beeldhouwer Jules Vits van Melle.


ID: 306655 | Bouwkundig element

Beboomd dorpsplein en voetweg

Dorp, Hoogstraat, Zwanewegel (Wichelen)
Het ruime rechthoekige beboomde dorpsplein van Schellebelle, dat minstens bestaat sedert de 17de eeuw, bevindt zich aan de vroegere heerweg Wetteren - Dendermonde. Vanuit de vier pleinhoeken vertrekken oude verbindingswegen en de voetweg Zwanewegel. Op het plein staan een oorlogsmonument en het roephuisje 'Het Kot'.


ID: 76162 | Bouwkundig element

Schoolhuis

Hoogstraat 94 (Wichelen)
Schoolhuis volgens het kadasterarchief gebouwd in 1875 en volgens gedenksteen naar ontwerp van architect de Perre-Montigny. Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 77682 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Margote 84 (Wichelen)
Vrijstaande parochiekerk geïntegreerd tussen de overwegende lintbebouwing aan de zuidelijke straatzijde naar ontwerp van architect E. Serrure en ingezegend op 30.10.1872 . Eenvoudige plattegrond van een transeptloze driebeukige kerk met ingebouwde vierkante voorgeveltoren, schip van zeven traveeën eindigend op een vijfzijdig koor; koor geflankeerd door sacristie rechts en een berging links.