Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2591 resultaten


ID: 134209 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Folianusparochie met tuin

Kasteelstraat 5 (Linter)
In 1858 heropgebouwde pastorie, opgevat als een tweelaags, bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën, met ten noorden, dwars op de straat, een klein koetshuis met twee rondboogpoorten. De gebouwen zijn gelegen in een symmetrische tuin, die bestaat uit een moes- en bloementuin bij het huis en daarachter een lustbos.


ID: 42607 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Langstraat 80 (Linter)
Vierkantshoeve met woonhuis met aanpalende paardenstal, twee stalvleugels en een schuur verbonden met het woonhuis door lagere stalvleugels met centraal een poortgebouw, uit de tweede helft van de 18de eeuw, ommuurde moestuin met bakhuis en bewaarde oven.


ID: 42626 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Kwintensparochie

Sint-Kwintensstraat 11 (Linter)
Classicistische plattelandspastorie gebouwd rond 1776, twee verdiepingen en gebogen bedaking, gelegen in nog deels ommuurde tuin.


ID: 70199 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stal

Doelweg 7 (Lo-Reninge)
Op het primitief percelenplan van circa 1835 is enkel het rechter of oostelijk gedeelte van het huis aangeduid. Vermoedelijk betreft het de vier rechter traveeën die op vandaag een eenheid vertonen en gevat zijn tussen twee schoorstenen. De westelijke uitbreiding van circa 1870 betreft een kamer aan de straatzijde en een stal aan de achterzijde, hierbij sluit een nu deels ingekorte stal onder lessenaarsdak aan.


ID: 70257 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Vilain met tuin

Dorpplaats 1 (Lo-Reninge)
Alleenstaand kasteel in regionale Vlaamserenaissance-stijl in kern van circa 1627 met ten noorden een beboomde tuin die door middel van een gemetste tuinmuur van de straat afgesloten wordt. Ten zuiden, lage nutsgebouwen. Het weiland dat zich ten westen en ten zuiden van het kasteel uitstrekt, bewaart resten en sporen van de vroegere vierzijdige omwalling die het geheel afsloot.


ID: 70172 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Barnabasparochie

Noordschoteplein 11 (Lo-Reninge)
Pastorie in deels ommuurde tuin met treures en heiligennisje in de muur. Eenvoudig dubbelhuis, heropgebouwd in de jaren 1920.


ID: 70068 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Petrusparochie

Noordstraat 1 (Lo-Reninge)
Pastorie teruggaand op het voormalig abtsgebouw van de Sint-Pietersabdij. Imposant vrijstaand volume van twee bouwlagen onder zadeldak, gelegen in voortuin met muurtje en hekken. Grosso modo L-vormige plattegrond die teruggaat op de plattegrond van 1782, doch door uitbouw met nutsgebouwen in de wederopbouwperiode uitgegroeid tot onregelmatige U-vorm.


ID: 34495 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Beervelde-Dorp 44 (Lochristi)
Voormalige dokterswoning gebouwd circa 1830. Herenwoning met lichte empire-inslag, in omringende tuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak. Ten westen aan de straat palend koetshuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Bijbehorende overgroeide ijskelder in de achtertuin.


ID: 34498 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Daniëlparochie met tuin

Beervelde-Dorp 66 (Lochristi)
Pastorie gebouwd circa 1914 naar ontwerp van architect J. De Bosscher. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak. Een ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers sluit de voortuin af, deels ommuurde achtertuin als openbaar parkje in gebruik.


ID: 34499 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3-5 (Lochristi)
Huidig kasteel, gewitte villa van circa 1950 naar ontwerp van architect Pierre Agie de Selsaeten, met bijgebouwen, onder meer portierswoningen, modelhoeve met personeelswoning, paardenstallen, koestallen, koetshuizen, in park met vijver en begrensd door de Beerveldse Baan, de spoorlijn Gent-Antwerpen, de Toverstraat en een beek. De keldergangen van het voormalige kasteel zijn bewaard en bevatten muurschilderingen naar ontwerp van Roger Raveel.