2943 resultaten
ID: 47758 | Bouwkundig element
P.F. De Naeyerstraat 23-31 (Lebbeke)
Rij van vijf arbeidershuisjes, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1865 op de plaats van een hoeve met behouden stallen, naar verluidt onder meer opslagplaats voor de vellenfabriek van Hofmans, in 1934 opgesplitst in woningen.
ID: 47759 | Bouwkundig element
Poelstraat 12-14 (Lebbeke)
Hoevetje, in U-vorm ingeplant aan de straat, met binnenerf afgesloten door een ijzeren hek en bakstenen muur, volgens het kadasterarchief met woonhuis uit begin 19de eeuw, toegevoegde schuur in 1874 en 20ste eeuwse verbindingsvleugel achteraan.
ID: 47867 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sasbaan 2 (Lebbeke)
Oudste gedeelte van 1745 in bak- en zandsteen opgericht. Het nog oudere gedeelte van de pastorie werd in 1760 vervangen door een kortere vleugel van twee bouwlagen. In 1891 tekende de Gentse architect August Van Assche de plannen voor vergroting en aanpassing. Huidig gebouw met stilistisch eenheidskarakter niet tegenstaande de drie bouwfasen. Ommuurde pastorietuin, ter hoogte van de voorgevel werd de gesloten muur eind de jaren 1940 vervangen door decoratief ijzeren hekwerk tussen bakstenen hekpijlers.
ID: 47880 | Bouwkundig element
Wiezeplein 11-13 (Lebbeke)
Twee woningen ingeplant op de hoek van het kerkplein en de doorsteek naar de Nieuwstraat, volgens het kadasterarchief in 1923 gebouwd door gemeentesecretaris P. Cooreman, ter vervanging van zijn hier gelegen vroegere woning en de twee linker traveeën van het kapelaanshuis.
ID: 9089 | Bouwkundig element
Hoogstraat 12 (Lede)
Herenhuis met centraal gedeelte van vijf traveeën, twee bouwlagen onder zadeldak en symmetrische lagere aanbouwen van anderhalve bouwlaag, respectievelijk twee en drie traveeën links en rechts, onder plat dak, bekroond door een attiek.
ID: 9096 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef (Lede)
Het Koninklijk Instituut van Mesen omvatte een indrukwekkend gebouwencomplex gelegen in een park met vijver met tuinbruggen en parkdreef en met een hoge bakstenen ommuring die oorspronkelijk de Kasteeldreef en -straat, de Markizaat- en Stationsstraat aflijnde. Een deel van het 18de-eeuwse landhuis werd als ruïne geconsolideerd. De stallen in het verlengde van de oranjerie bleven bewaard alsook enkele resten van omheiningsmuren. In het park voorts nog tuinbruggen, kettingpalen en een fruitmuur rond de voormalige moestuin.
ID: 9095 | Bouwkundig element
Kasteeldreef 44 (Lede)
Herenhuis met symmetrische lagere aanbouwen, voortuin en arduinen muur met hek. Dubbelhuis van twee bouwlagen, vijf traveeën onder schilddak uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 9135 | Bouwkundig element
Oordegemdorp 1 (Lede)
Pseudobasilicale kerk, gelegen op een hoogte, midden het dorpsplein; omringende groenaanplanting en parking ter plaatse van het vroegere kerkhof waarvan resterende ommuring en trap ten westen. Van de oorspronkelijke gotische kerk uit de 14de eeuw bleven de westgevel en het schip bewaard.
ID: 9156 | Bouwkundig element
Oordegemkouter 90 (Lede)
Gesloten complex met onverharde binnenplaats met tuin; voormalige schoenfabriek met woonhuis van de eigenaar. burgerhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van zes traveeën onder zadeldak, uit midden 19de eeuw of de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 9173 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Watermolenstraat 1 (Lede)
De neoclassicistische pastorie werd gebouwd in het midden van de 19de eeuw. Aan het einde van de 19de eeuw trok de eerste pastoor in het pand. Het bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak heeft een gecementeerde gevel en plint. De tuin heeft een landschappelijke aanleg. Rechts van de entreepoort staat een éénlaags bijgebouw; vermoedelijk het oude koetshuis.