Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 56840 | Bouwkundig element

Staatsmarineschool

Slijkensesteenweg 2 (Oostende)
Voormalige Staatsmarineschool in de internationaal "moderne stijl" naar ontwerp van architect P. Verbruggen (Brussel) van 1930 en vermoedelijk nog voor de Tweede Wereldoorlog uitgebreid ten westen met onder meer een directeurswoning; ontworpen als antwoord op architectuurwedstrijd van Ministerie van Transport voor twee zeevaartscholen, in Antwerpen en Oostende.


ID: 56699 | Bouwkundig element

School

Stokersstraat 12A, 10A (Oostende)
Basis- en kleuterschool Afdeling Onze-Lieve-Vrouwecollege. Tot in 1975 kloosterschool van de Zusters van Sint-Jozef, hier in 1930-1931 opgetrokken na de onteigening van de oorspronkelijke gebouwen (1895-1899) aan de Fortstraat in de oude Vuurtorenwijk ten westen van de huidige Dokter Eduard Moreauxlaan. Herstellingswerken na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 56700 | Bouwkundig element

Basis- en Kleuterschool Afdeling Onze-Lieve-Vrouwecollege en zaal Vuurtoren

Thomas Van Loostraat 34 (Oostende)
Tot in 1968, parochiale jongensschool gegroeid uit de kloosterschool, aanvankelijk met gemengd onderwijs, van de Zusters van Sint-Jozef opgericht in 1895 in de oude Vuurtorenwijk. 1908: bouw van een afzonderlijke jongensschool waarvan onderwijs vanaf 1912 verzorgd door de Broeders Van Dale, in 1924 opgevolgd door de Broeders van Liefde (tot 1949). Huidige school en feestzaal opgetrokken in 1930-1931 na de onteigening van de oorspronkelijke gebouwen in de oude Vuurtorenwijk.


ID: 56701 | Bouwkundig element

Stadsschool Dokter Eduard Moreaux en Electrisch vervormstation

Thomas Van Loostraat 56, Voorhavenlaan 113-115 (Oostende)
Eclectisch schoolcomplex tussen Schietbaan-, Thomas Van Loo-, en De Rudderstraat met samenstel conciërgewoning/ transformatiecabine aan de Voorhavenlaan; opgetrokken in 1930-1931 door aannemer Isidoor Lingier (Bredene) ter vervanging van de laat 19de-eeuwse stadsschool op de toen opgedoekte oude Vuurtorenwijk.


ID: 56928 | Bouwkundig element

School

Vindictivelaan 9 (Oostende)
Schoolgebouw gelegen op centraal terrein tussen de Aartshertoginnestraat (west), de Euphrosina Beernaertstraat (noord) en de Christinastraat (oost), met het hoofdgebouw aan de Vindictivelaan (zuid). Middenpartij (zeven traveeën) deel van oorspronkelijk hotel opgetrokken in classicistische stijl in 1787 in opdracht van de schuttersgilde van Sint-Andreas en Sint-Barbara, ook zogenaamd de Gilde van de Haakbusschieters, opgericht te Oostende in 1677 en voorheen gevestigd in de Sint-Franciscusstraat. Sinds 1878 in gebruik als schoolgebouw.


ID: 56760 | Bouwkundig element

Kleuterschool

Violierenlaan 5 (Oostende)
Kleuterafdeling van stedelijke basisschool August Vermeylen, gebouwd in 1976 naar ontwerp van Ir. Arnold De Vos en architect Jan Lewyllie. Ruim complex met klasgebouw van drie bouwlagen, ondergrondse fietsenberging, sportzaal en zwembad, gelegen op vrij perceel tussen Schermplantenstraat en Violierenlaan. Betonskelet met bakstenen muren, strakke horizontale belijning in opbouw van de gebouwen, typerend lichtgroen glasgordijn van hoofdgebouw.


ID: 56812 | Bouwkundig element

School van de zusters van de Heilige Jozef

Vrijhavenstraat 39 (Oostende)
Voormalig hoofdgebouw van de school van de zusters van de Heilige Jozef, gebouwd in jaren 1920. Gebouw van zeven traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak; derde bouwlaag in 1947 toegevoegd door architect M. Dinnewet (Oostende).


ID: 56973 | Bouwkundig element

Meisjesschool Louisa Maria

Wittenonnenstraat 37 (Oostende)
Eclectisch breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen op verhoogde begane grond; zadeldak, aan straatzijde opgetrokken tot plat dak. Arduinen sokkel waarin rechthoekige, betraliede kelderopeningen; rode baksteenbouw met gebruik van arduin en Euvillesteen.


ID: 56779 | Bouwkundig element

Vrije jongensschool Ville de Bruxelles

Zwitserlandstraat 1 (Oostende)
Voormalige vrije jongensschool "Ville de Bruxelles", gebouwd in 1924 naar ontwerp van Albert-Victor Fobert. Hoekpand van zes traveeën + vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen mansardedak met dakvensters.


ID: 36626 | Bouwkundig element

Klooster Tota Pulchra

Dorp 50 (Oosterzele)
Klooster van de zusters apostolinnen van Gent, instituut zusters Onbevlekte Ontvangenis. Hoofdgebouw aan de straat met voorgevel van drie bouwlagen en zeventien traveeën, onder zadeldak, grotendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw doch nog herkenbare oudere kern. Rechts neogotische bakstenen kapel van vier traveeën met driezijdige koorsluiting van circa 1910.