Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14011 resultaten


ID: 4137 | Bouwkundig element

Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel

Hoogstraat 7 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis dat in kern opklimt tot de eerste helft van de 16de of de tweede helft van de 17de eeuw, waarvan de trapgevel in 1876 door de aannemer Ludovicus Joannes Alexander werd verbouwd tot een neoclassicistische lijstgevel, in opdracht van de heer Janssens.


ID: 5003 | Bouwkundig element

Twee neoclassicistische burgerhuizen

Hoornstraat 10-12 (Antwerpen)
Twee diephuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), waarvan de gevels respectievelijk in 1847 en 1851 herbouwd werden, in opdracht van de heren P. Everaerts en Van Landen.


ID: 5000 | Bouwkundig element

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Hoornstraat 2 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1900 in opdracht van de heer Fr. Ponsaert opgetrokken door Jan Baptiste Sleeckx. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1886 tot kort voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 5403 | Bouwkundig element

Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Hoornstraat 4 (Antwerpen)
Burgerhuis in Louis-Philippestijl met gevels aan de Hoornstraat en de Lange Noordstraat, opgetrokken naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1853. Opdrachtgever was de koopman en reder Franciscus Xaverius Hubertus Vrancken-Gevers. Tot het project behoorde ook het vandaag verdwenen bedrijfspand van de bouwheer aan de Lange Noordstraat. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.


ID: 4997 | Bouwkundig element

Winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Hoornstraat 5-7 (Antwerpen)
Winkelhuizen in neoclassicistische stijl, respectievelijk gebouwd in opdracht van J. Reynen naar een ontwerp van Paul Van Glabbeek uit 1908, en in opdracht van de weduwe Isenbaert-De Boey, naar een ontwerp van Louis Corneel Buisseret-Fierens uit 1887.


ID: 306229 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistishe stijl

Hoornstraat 9 (Antwerpen)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1877 gebouwd in opdracht van de heer Ch. Vaerewyck. In 1990 gesloopt voor een nieuwbouwflat.


ID: 5004 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl

Hopland 1-11 (Antwerpen)
Eenheidsbebouwing van zes winkelhuizen of meergezinswoningen in neoclassicistische stijl op de hoek van Hopland en Wapper, naar ontwerpen door de architect Lievin Van Opstal vermoedelijk uit 1887-1888. Opdrachtgever was ridder Charles de Bosschaert, de toenmalige eigenaar van het Rubenshuis, waarvan de percelen oorspronkelijk deel uitmaakten.


ID: 5005 | Bouwkundig element

Complex met winkels en kantoren in beaux-artsstijl

Hopland 15-23, Kolveniersstraat 26-28 (Antwerpen)
Monumentaal complex met winkels en kantoren in beaux-artsstijl op de hoek van Hopland en Kolveniersstraat, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1910. Opdrachtgever was barones Axeline de Caters-de Bosschaert (Antwerpen, 1872-Berchem, 1960), het perceel maakte tot dan deel uit van de tuin van het Rubenshuis.


ID: 5012 | Bouwkundig element

Burgerhuis met traditionele kern

Hopland 18 (Antwerpen)
Burgerhuis met dubbelhuisopstand dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw, oorspronkelijk twee bouwlagen hoog met een hardstenen spiegelboogpoort. Het pand werd vermoedelijk in de vroege 19de eeuw met een derde bouwlaag verhoogd. Rechter Martin Villers-Lunden liet de gevel in 1849 in neoclassicistische stijl aanpassen. In 1997 gesloopt voor een nieuwbouwproject met hogeschool en winkels op het bouwblok Meistraat, Hopland, Langegang.


ID: 5013 | Bouwkundig element

Boek- en steendrukkerij Jan Boucherij

Hopland 22 (Antwerpen)
Winkelhuis en drukkerij in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever uit 1901. Opdrachtgever was de pedagoog, letterkundige en journalist, Jan Boucherij (Gent, 1846-Antwerpen, 1911), die zich in 1883 als leraar, boek- en steendrukker te Antwerpen gevestigd had. In 1997 gesloopt voor een nieuwbouwproject met hogeschool en winkels op het bouwblok Meistraat, Hopland, Langegang.