Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1680 resultaten


ID: 89444 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

13e Liniestraat (Wielsbeke)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen op de plaats van de vroegere Sint-Laurentiuskerk met omringend kerkhof. De kerk wordt verwoest in 1940 en afgebroken in 1956.


ID: 89533 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

1e Linie-Regimentstraat (Wielsbeke)
Oorlogsgedenkteken voor militaire en burgerlijke slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Opgericht door het gemeentebestuur van Ooigem, vermoedelijk ter vervanging van het gedenkteken in het Ooigembos, waarvan de naamplaten zijn gerecupereerd.


ID: 89535 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken voor de Leieslag in 1940

1e Linie-Regimentstraat (Wielsbeke)
Oorlogsgedenkteken voor de Leieslag in 1940, gelegen langs het meest oostelijke pad van het Ooigembos, ontworpen circa 1955 door architect Libeer in opdracht van de heer Bossuyt.


ID: 89447 | Bouwkundig element

Naambord van sociale woonwijk De Vlasblomme

Albrecht Rodenbachlaan (Wielsbeke)
Geplaatst op een vierkant plantsoentje met zitbankjes. L-vormig bakstenen muurtje met voorgaand bloemperkje, waarop een natuurstenen plaat met inscriptie "DE / VLASBLOMME" en de afbeelding van een vlaskapelletje.


ID: 89609 | Bouwkundig element

Gedenkteken Henri  Vandenhende

Driekoningenstraat (Wielsbeke)
Gedenkteken, opgericht door de weduwe en kinderen van Henri Vandenhende, op de plaats waar die dodelijk verwond werd in 1937.


ID: 89515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hernieuwenburg

Kasteeldreef, Rijksweg 234, 312-314 (Wielsbeke)
Kasteelsite met een geschiedenis die minstens opklimt tot de 14de eeuw. Het huidige neoclassicistische kasteel dateert vermoedelijk van eind 18de eeuw, weliswaar met latere aanpassingen. Van de oorspronkelijke omwalling blijft vandaag nog de U-vormige gracht over. Het kasteeldomein is toegankelijk via de Kasteeldreef, die de verbinding vormt met de oude dorpskern van Wielsbeke. Aan het begin van de dreef staan enkele kettingpalen. Tussen de dreef en het kasteel ligt nog een Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Het kasteelpark, dat zich begin 20ste eeuw uitstrekte tot de Rijksweg en zo het neerhof en de conciërgewoning in het domein integreerde, is door verkaveling en publieke functies gefragmenteerd.


ID: 89567 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor Zuster Vandorpe

Monseigneur Debrabanderestraat (Wielsbeke)
Gedenkteken voor Zuster Vandorpe, circa 1974 op initiatief van de Culturele Raad van Ooigem gerealiseerd met budgetten van het gemeentebestuur. Het beeldhouwwerk herinnert aan de dood van missiezuster Vandorpe die in 1964 in Zaïre stierf tijdens een opstand van de Simba's, soldaten van het nationaal Congolees leger. De uitwerking was in handen van Nicole Vandenbossche (ontwerp en keramische uitvoering, zie signatuur "V.D. BOSSCHE 1974") en Leon Eeckhout (betonsculptuur).


ID: 89516 | Bouwkundig element

Herdenkingsbeeld ter ere van priester-dichter Juliaan Claerhout

Rijksweg (Wielsbeke)
Herdenkingsbeeld ter ere van priester-dichter Juliaan Claerhout (°Wielsbeke 1859 - †Kaster 1929). Geplaatst tegen de gevel bij de ingang van het ontmoetingscentrum. Opgericht in 1979, ingehuldigd in 1980.


ID: 89642 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Rijksweg (Wielsbeke)
Na de Eerste Wereldoorlog wordt in het dorpscentrum op de kruising van Rijksweg en Sint-Bavostraat een gedenkteken voor de omgekomen militairen uit Sint-Baafs-Vijve opgericht, naar ontwerp van beeldhouwer Antoon Van Parys uit Deinze (°1884-†1968). Op het voetstuk staan oorspronkelijk de namen van de tien gesneuvelde soldaten en drie burgerlijke slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. In 1946 worden de namen van zeven militaire en burgerlijke slachtoffers, omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toegevoegd.


ID: 89654 | Bouwkundig element

Kerkhof Sint-Bavokerk

St.-Bavostraat (Wielsbeke)
Kerkhof rondom en ten oosten van de Sint-Bavokerk, gelegen in het dorpscentrum nabij de linkeroever van een afgesneden Leiemeander, aan zuidzijde geflankeerd door de voormalige pastorie.