Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1871 resultaten


ID: 134134 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Huyenhoven

Vogelzang 3-5 (Steenokkerzeel), Drie Kastelenstraat 60 (Vilvoorde)
Eclectisch landhuis gebouwd in 1860 in opdracht van de Vilvoordse dokter Charles Rayé, naar verluidt naar ontwerp van de Brusselse architect Antoine Trappeniers (1823-1887); landhuis met hoeve omgeven door landschappelijk park van bijna 7 hectare, imitatie van een rivierlandschap met serpentinevijver, waarschijnlijk ontworpen door Louis Fuchs (1818-1904).


ID: 15515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Kemzekedorp 15, 15A (Stekene)
Alleenstaand herenhuis in prachtig park met monumentale beuken, lindedreef, restant van de walgracht en eenvoudig ijzeren straathek op gemetselde sokkel. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) in 1776 gebouwd doch in in de tweede helft van de 19de eeuw aangepast.


ID: 15566 | Bouwkundig element

Heilige Amelbergakapel

Cauwerburg (Temse)
Kapel, opgetrokken in neoclassicistische stijl in 1814, aan het eind van een lindedreefje en als eerste van een reeks ommegangkapellen, op de plaats van een wonderbaarlijke bron.


ID: 15727 | Bouwkundig element

Hoeve

Rotstraat 16 (Temse)
Hoeve met woonhuis, wagenschuur en stallen op beboomd erf met haag omzoomd en bereikbaar langs een aarden dreef. Woonhuis uit de 17de eeuw van het dubbelhuistype; van vijf traveeën onder zadeldak met centrale opwaartse welving boven dakkapel. Haaks op de inkom van het erf, ten zuidwesten van het huis: volledig houten tweebeukige wagenschuur onder steil zadeldak. Parallel hieraan ruime dwarsschuur met stallen.


ID: 15728 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Stokthoekstraat 47 (Temse)
Bboerenhuisje uit de 17de of de 18de eeuw aan het eind van een dreef, voorheen rechts geflankeerd door een gelijkaardige woning. Witgekalkte voorgevel op gepikte plint.


ID: 130746 | Landschappelijk element

Beukendreef bij Kasteel Kruikenburg

Dreef (Ternat)
Deze dreef vormt de verbinding tussen het kasteeldomein van het 16de-eeuwse kasteel Kruikenburg en de Sint-Gertrudiskerk in de dorpskom van Ternat.


ID: 134779 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kruikenburg

Statiestraat 37a (Ternat)
Goed bewaard middeleeuws, omgracht waterkasteel, in 1380 aangekocht door het Brusselse geslacht T'Serclaes die het goed meerdere generaties in haar bezit hield, classiciserend verbouwd in de 18de eeuw en sinds 1939 in bezit van de broeders van de Christelijke Scholen die er een kostschool in vestigden; waterkasteel omgeven door landschapspark van 2 hectare, aangelegd rond 1820-1830, verbonden met de dorpskern door een 400 meter lange, dubbele dreef.


ID: 301828 | Landschappelijk element

Oostelijke ingang bij Park van Tervuren

Constant Dereymaekerlaan, Sint-Hubertuslaan, Smisstraat, Waalse baan (Tervuren)
Ten noordoosten van het Park van Tervuren, aan de oostelijke ingang tot het park, bevindt zich een holle weg als relict van een bosrand. Dit gebied vormt de grens tussen Tervuren en Vossem. Het betreft een relict van een bosrand in een overwegend bebouwd en verkaveld gebied.


ID: 300554 | Bouwkundig element

Warande

Duisburgsesteenweg, Kasteelstraat, Leuvensesteenweg, Molenberglaan, Rijkunstdreef, Spaans-Huisdreef, Warande (Tervuren)
De Warande van Tervuren was ooit het besloten jachtgebied van de hertogen van Brabant. Kort voor 1213 vestigde hertog Hendrik I zich in Tervuren, meer bepaald op het oostelijke punt van een landtong, gevormd door de samenvloeiing van de Maelbeek en de Voer.


ID: 135095 | Landschappelijk geheel

Dorpskom Tervuren en Warandepark

Warande (Tervuren)
Het Warandepark (225 ha) in het brongebied van de Voer bevat een ringmuur, 8 vijvers, dreven, een ‘zevensterre’ en een Gordaalmolen (“Spaans huis”). Een middeleeuwse kasteel van de hertogen van Brabant, werd in 1782 gesloopt. Van een nieuwer kasteel nabij de Sint-Hubertuskapel (ingewijd 1617), blijven stallingen in hoefijzervorm over. Een paleis in Lodewijk XVIde-stijl herbergde tijdens de Wereldtentoonstelling in 1897 een deel van de Congolese afdeling. Het park in Franse stijl bevat merkwaardige axiale perspectieven. In 1902 tekende Ch.L.Girault in opdracht van Leopold II het Museum voor Midden-Afrika. De koning liet in 1897 ook de Tervurenlaan aanleggen naar het Brusselse Jubelpark en de tramlijn van Brussel naar Tervuren met pittoresk eindpunt. In 1931 volgt de eerste spoorlijn met elektrische tractie. Het centrum van Tervuren heeft opmerkelijke historische gebouwen.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.