Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 10407 | Bouwkundig element

Zinkhoeve

Hoog-Lachenen 58-60 (Lier)
In kern opklimmend tot de 18de eeuw en oorspronkelijk volledig omgracht. Hoeve met losstaande bestanddelen geschikt rondom een deels gebetonneerd, deels aarden erf, met deels behouden omgrachting.


ID: 10475 | Bouwkundig element

Ziekenhuis Rust Gesticht van het Heilig Hart

Kolveniersvest 24 (Lier)
Gebouwd in 1907 door de gasthuiszusters naar ontwerp van provinciaal bouwmeester E. Careels, in 1922 uitgebreid met noordvleugel naar ontwerp van G. Careels.


ID: 10554 | Bouwkundig element

Toegangspoort

Marnixdreef (Lier)
Deels bewaarde toegangspoort bestaande uit arduinen of gecementeerde pijlers met arduinen topstuk en ijzeren hek.


ID: 10557 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oude begraafplaats

Mechelsesteenweg (Lier)
Op het Oud Kerkhof, dat in 1787 in gebruik werk genomen, bleef de toegangspoort met hekwerk, het monumentale kruisbeeld met Christus en enkele monumentale grafmonumenten bewaard. Een lage omheiningsmuur en rij leilinden sluiten de begraafplaats aan de Mechelsesteenweg af. Op het kerkhof bevinden zich nog een aantal monumentale coniferen.


ID: 10570 | Bouwkundig element

Villa Hof van Lachenen

Mechelsesteenweg 309 (Lier)
Reeds vermeld in de 15de eeuw als Goed ter Hellen, achtereenvolgens in handen van verschillende eigenaars. Ingeplant nabij de Nete op een trapezoïdaal omgracht terrein.


ID: 74256 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Dorpstraat 43 (Lierde)
Voormalig dorpscafé. Boerenburgerhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit de jaren 1920.


ID: 74260 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Maria-Magdalenaparochie met kapel en tuin

Dorpstraat 52 (Lierde)
Pastorie gebouwd in 1875-78 op de plaats van de vroegere pastorie. Sint-Antoniuskapel, gelegen in noordhoek van de pastorietuin, opgericht in 1890.


ID: 74265 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kardinaalshoek 21 (Lierde)
Voormalig boerenarbeidershuis loodrecht ingeplant ten opzichte van straat, achter muur en breed ijzeren toegangshek aan gemetste pijlers. Bakstenen breedhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak, oude kern mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw, deels herbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 43885 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve Melkhof

Kartuizerstraat 13, 13A (Lierde)
Semigesloten hoeve, teruggaand op de kloosterhoeve van de kartuizerpriorij en ingeplant aan de noordzijde van het voorplein binnen de kloostersite. Oude kloosterhoeve na sloop, met uitzondering van oostvleugel met 18de-eeuwse schuur, in 1926 vervangen door nieuwe hoevegebouwen, deels met recuperatie van het afbraakmateriaal onder andere van dakgebinten.


ID: 43896 | Bouwkundig element

Boerenhuis van Hof ten Kortenbos

Lierenhoek 6 (Lierde)
Bakstenen boerenwoning onder pannen zadeldak, gebouwd in de 19de eeuw, met aanpassingen uit de 20ste eeuw. In de zijpuntgevel een gewit Christusbeeld aan houten kruis in vernieuwde gevelnis. Eén bewaarde bakstenen hekpijler aan de toegang tot het binnenerf.