Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 8864 | Bouwkundig element

Maalderij De Graeve

Molenveld 1 (Haaltert)
Vroegere stoom-oliemolen, later maalderij (met gasmotor) "De Graeve",voornamelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw; productie stopgezet na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 8873 | Bouwkundig element

Haringrokerij

Stationsstraat 199A (Haaltert)
In achterbouw: voormalige haringrokerij van twee bouwlagen, drie traveeën onder zadeldak uit het begin van de 20ste eeuw, met recentere bijbouw.


ID: 8919 | Bouwkundig element

Veldovens

Terwarentstraat (Haaltert)
Op de grens met Denderhoutem, aan weerszijden van de straat, resten van twee à drie veldovens, die circa 1970 hun activiteit staakten.


ID: 21794 | Bouwkundig element

Rotemse molen

Gidsenstraat 24 (Halen)
Voormalige watermolen op de Velpe. Circa 1422 werd door de cisterciënzerinnen van Mariëndal een molen gebouwd op de Velpe, die voor 1646 verdwenen was, aangezien op dat ogenblik de huidige molen gebouwd werd.


ID: 300946 | Landschappelijk geheel

Slagveld van Halen

Lanciersstraat (Halen)
Het slagveld van Halen bevindt zich in het openruimtegebied ten westen van Halen in Limburg. Op 12 augustus 1914 kwam het daar tot een treffen tussen Belgische en Duitse troepen tijdens de doortocht van het Duitse leger door België, een week na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Aanleiding was de verkenning door de Duitse cavalarie naar de posities van het Belgische leger bij de Gete. Het slagveld omvat de locaties van de cavaleriecharges en de verdedigingsposities in wat als (één van) de laatste traditionele veldslagen de militaire geschiedenis zou ingaan. De slag demonstreerde hoezeer de rol van de traditionele cavalerie bij het begin van de 20ste eeuw was uitgespeeld.


ID: 21783 | Bouwkundig element

Kasteel van Blekkom

Lindestraat 124 (Halen)
Alleenstaand, neoclassicistisch landhuis, in 1859 gebouwd naar ontwerp van architect Jamaer. Gelegen in boomrijk park met vijver. Ten noorden van het kasteel, gesloten hoeve opklimmend tot de 19de eeuw.


ID: 21788 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Loksbergenstraat 76 (Halen)
Boerenburgerhuis, gedateerd 1880 door middel van muurankers op de voorgevel, met stallingen en inrijpoort in het verlengde. Mechanische maalderij in de twee linkertraveeën van het woonhuis/café.


ID: 200349 | Bouwkundig element

Pannenfabriek De Panoven

Panovenstraat 45 (Halen)
De pannenfabriek gelegen in Loksbergen is een zeldzaam geworden voorbeeld van een gemechaniseerde pannenbakkerij uit het interbellum met een paapoven en met de praktisch volledig bewarde voorbewerkingsfase en opvallende transportsystemen.


ID: 21801 | Bouwkundig element

Zelker-molen

Zelemstraat 7 (Halen)
Watermolen op de Velpe, thans onbewoond, gelegen ten noorden van de kerk. Sterk verbouwde en aangepaste bakstenen gebouwen onder zadeldaken.


ID: 21779 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij

Zwarte Duivelsstraat 20 (Halen)
Voormalige jeneverstokerij welke reeds omstreeks 1911 stilviel. Woonhuis in 1914 door brand vernield en nadien opnieuw opgebouwd.