1913 resultaten
ID: 303377 | Landschappelijk element
Melveren-Centrum 130 (Sint-Truiden)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, als eindpunt van een interessante ontwikkeling, horend bij een kasteel uit 1845-1846.
ID: 300705 | Bouwkundig element
Metsterenweg 101, 113-117, 125-127 (Sint-Truiden)
19de-eeuws kasteeldomein met hoeve en bijgebouwen gelegen ten noordwesten van het domein Nonnemielen waarvan het een afsplitsing is. Het domein is genoemd naar een oude veldnaam.
ID: 301558 | Landschappelijk element
Metsterenweg 133 (Sint-Truiden)
Park in landschappelijke stijl met riant karakter, uit het begin van de 19de eeuw als deel van een uitgestrekt landgoed met neoclassicistisch kasteel en aanhorigheden uit de tweede helft van de 18de en de 19de eeuw en een kasteelboerderij uit de 17de en de 18de eeuw, ontstaan uit de Benedictinessenabdij van Mielen. Voorheen neerhof-opperhofstructuur. Ommuurde moestuin.
ID: 23013 | Bouwkundig element
Metsterenweg 133-135 (Sint-Truiden)
Neoclassicistisch kasteel, op de plaats van de voormalige benedictinessenabdij Nonnen-Mielen. Het kasteel, waarvan de restauratie aan de gang is, is een alleenstaand huis van vijftien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de tweede helft van de 18de eeuw en midden 19de eeuw.
ID: 23085 | Bouwkundig element
Ordingen-Dorp 50 (Sint-Truiden)
Voormalige waterburcht. In zijn huidige vorm een omgracht complex, op de noordelijke oever van de Melsterbeek, en bereikbaar langs een brede dreef; het park werd in de loop der zestiger jaren verkaveld en gerooid.
ID: 303483 | Landschappelijk element
Ordingen-Dorp 50 (Sint-Truiden)
Verloren gegane tuinen, met interessante ontwikkeling. Aanvankelijk waterburcht van feodale oorsprong met neerhof/opperhofstructuur, waarbij in de eerste helft van de 16de eeuw tuinen werden aangelegd. Sedert begin 17de eeuw commanderij van de Duitse Orde (Alden Biesen). Sedert de Franse revolutie kasteeldomein van de familie Pitteurs Hiégaerts met uitbreiding door inname van de oude dorpskerk, wijziging van de initiële structuur en nieuwe tuinaanleg.
ID: 304377 | Landschappelijk element
Ossenwegstraat (Sint-Truiden)
Op de hoofdbaan van Runkelen naar Ossenweg leidt een zijweg naar het zuidwesten. De aanvankelijk verharde weg gaat voorbij de bebouwing over in een zandweg die tussen weilanden, akkers en tuinpercelen slingert. Het vervolg van de weg is vanaf de splitsing met een kasseiweg die naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel aan de Herestraat leidt, eveneens uitgevoerd in kasseien. Deze kasseiweg volgt de rand van het Zwartaardebos met opgaande robinia en es en sluit tenslotte aan op de weg naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Ossenweg. Deze weg verbond het dorp van Runkelen met de bedevaartsweg naar de kapel van Ossenweg en sloot ook aan op de parallelweg naar het zuiden, richting de gehuchten Het Venne en Booienhoven die tussen het Parkbos en het meer Het Vinne liep.
ID: 304373 | Landschappelijk element
Park (Sint-Truiden)
Van op de Galgestraat, de hoofdbaan naar Duras, leidt een zijwaartse dreef naar het Kasteel van Duras. De dreef is opgebouwd uit twee delen en wordt centraal doorsneden door de Duraslaan. In het zuidwesten bestaat de dreef uit twee rijen van opgaande zomerlinde. In het noordoosten, dichter bij het kasteel, is de dreef smaller en aangeplant met een enkele rij platanen. Ter hoogte van de splitsing markeert een wegkruis het kruispunt van de kasteeldreef, de Duraslaan en de Kasteellaan. Oorspronkelijk was het kasteel verbonden met Duras door een landweg die uitkwam net ten zuiden van de huidige splitsing van de Herestraat met de grote Vinnestraat. In de 19de eeuw werd de huidige kasteeldreef aangelegd en tegelijk een nieuwe rechte verbindingsweg tussen Duras en Gorsem.
ID: 303464 | Landschappelijk element
Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Uitzonderlijk landgoed van Europees formaat omwille van zijn ontstaan, conceptuele evolutie en bestanddelen. Uitgestrekt domein van circa 134 ha met kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter, vijver met eilandje en paviljoen, belangrijke moestuin, watermolen (op Gorsem), weilanden, hoogstamboomgaarden, bomengroepen, bomengordel en bossen, verbonden door dreven, wegen en paden.
ID: 303453 | Landschappelijk element
Schepen Dejonghstraat, Tichelrijlaan, Tiensevest (Sint-Truiden)
Beboomde stadswandeling op het restant van de oude stadsvesten, met aansluitende tuinen met smeedijzeren hekken en poortjes.