7153 resultaten
ID: 132487 | Landschappelijk element
Kleine Dijk (Diksmuide)
Centraal op het grasplein in het Klein Begijnhof staat een gekandelaarde linde. Het is een zomerlinde die als solitaire boom en met een hoogte van 20 meter een echte blikvanger vormt.
ID: 78346 | Bouwkundig element
Lekedorpstraat 76 (Diksmuide)
Heropgebouwde georiënteerde hallenkerk gelegen te midden van een ommuurd en omhaagd kerkhof. Toegang ten westen vanuit de Lekedorpstraat.
ID: 78231 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Maalderijstraat, Veldstraat (Diksmuide)
Aan de hoek met Maalderijstraat, twee lindebomen op de kruising van de Veldstraat en de Maalderijstraat. In één boom hangt een klein boomkapelletje van 1945 met opschrift "O.L.VROUW VAN 'T VELD, BID VOOR ONS".
ID: 133102 | Landschappelijk element
Moerestraat 62 (Diksmuide)
Volgens de traditie is er nog één linde aanwezig bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier een zomerlinde, met een stamomtrek van 219 cm.
ID: 131020 | Landschappelijk element
Nieuwkapellestraat (Diksmuide)
Een dubbele bomenrij begeleidt de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Jan-de-Doper. Alle lindebomen zijn geleid en hebben een hoogte van circa 550 cm. In oorsprong telde de bomenrijen 124 exemplaren, op het moment van de inventarisatie (2008) waren er nog 117 en waren er reeds 7 bomen verdwenen. Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.
ID: 78178 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oostendestraat 87 (Diksmuide)
De erftoegang is gemarkeerd door hekpijlers en de kapel. De tweeledige structuur van de site bestaat uit het omwalde opperhof, minimaal teruggaand tot de 17de eeuw, met het landhuis en het niet omwalde neerhof met de stal- en schuurvleugel, en het hondenhok. Het behoud van de woning op het opperhof vormt een uitzonderlijk gegeven bij de wederopbouw. In 1920-1921 werd de stal- en schuurvleugel op het neerhof herbouwd door de Brusselse architect Hippolyte Steels. In 1923-1925 stond de Kortrijkse architect Richard Acke in voor de wederopbouw van het landhuis. De sierlijke brug met poort over de wal vormt net als de kapel van 1930 een toevoeging uit de wederopbouw. De oevers van de walgracht zijn afgeboord met oude knotbomen van wilg en populier.
ID: 78432 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oude Zeedijk (Diksmuide)
Kleine kapel met lindeboom bij erfoprit van de hoeve "Kapelhof" (zie stafkaart en naambord, recente naamgeving), "Konijnkapel" (zie stafkaart). De naam ontstond uit het 'dienen' tegen de konijnenplaag. De kapel met lindeboom vormt een erg beeldbepalend gegeven binnen het open polderlandschap.
ID: 78227 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schoorlingstraat, Steenstraat (Diksmuide)
De op vandaag zwaar gerenoveerde kapel (renovatie in 1983 en na 1986) werd oorspronkelijk gebouwd in 1844 zie jaarsteen "H.M.A. B.V.O. 1844". De kapel wordt geflankeerd door een linde.
ID: 78517 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Jacobsplein 3 (Diksmuide)
De pastorie met tuin, ten oosten aansluitend bij de Sint-Jacobskerk en het kerkhof, werd heropgebouwd in 1923-1924.
ID: 78516 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Jacobsplein 5 (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk Sint-Jacob met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1923-1925. Rondom het kerkhof werd een dubbele omhaging en twee rijen opgaande bomen geplant.