Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

64094 resultaten


ID: 82293 | Bouwkundig element

Stadswoning

Zwarteleertouwersstraat 63 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen), vermoedelijk met oudere kern.


ID: 82275 | Bouwkundig element

Stadswoning

Zwarteleertouwersstraat 8 (Brugge)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk oude kern. Verankerde en beschilderde, bakstenen lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 82528 | Bouwkundig element

Stadswoning

Zwijnstraat (Brugge)
Diephuis van twee/één traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit 16de-17de eeuw. Latere 19de-eeuwse wijzigingen. Huidige uitzicht resultaat van restauratiewerken in 1983 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge).


ID: 135062 | Landschappelijk geheel

Lippelobos en kasteeldomein Hof te Melis met omgeving

Buggenhout (Buggenhout), Malderen (Londerzeel), Lippelo (Puurs-Sint-Amands)
Het gebied is gelegen op de overgang tussen de Zandstreek en de Kleistreekop de grens van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Dominerend in dit gebied is ‘Hof te Melis’ en het omgevende Lippelobos. Het Lippelobos bestaat uit twee ruimtelijk duidelijk van elkaar verschillende delen: het ‘binnenbos’ rond het kasteel met oud bomenbestand, vele dreven en parkbeplantingen , en het ‘buitenbos’ dat hiervan gescheiden wordt door een brede wal of gracht. Dit centraal gelegen boscomplex staat in contrast tot de open weilanden langs de westzijde met prachtig zicht op het kasteel. Het schilderachtige oude gebouwencomplex met omgevend park van kasteel Hof te Melis, enkele mooie, monumentale dreven, alsook oude solitaire bomen dragen bij tot de aanzienlijke esthetische waarde van dit landschap


ID: 44549 | Bouwkundig element

Hoeve

Brielstraat 101 (Buggenhout)
Hoeve, ingeplant ten westen van de Brielkapel, met ijzeren toegangshek in de bocht van de straat, in zijn huidige vorm in kern zeker opklimmend tot het einde van de 18de eeuw op een bestaande hoevesite die reeds opgetekend is in het landboek van 1690.


ID: 44551 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Gerardus-Majellaparochie

Broekstraat 25 (Buggenhout)
De pastorie in neogotische stijl werd in 1907 ontworpen door architect Henri Valcke en werd opgetrokken in harmonie met de parochiekerk ten noorden en het kloostergebouw ten zuiden, na de oprichting van de parochie Heilige Gerardus Majella in 1905. De pastorie is een typisch dubbelhuis op rechthoekig grondplan en bestaat uit twee bouwlagen in baksteen gecombineerd met blauwe hardsteen voor lateien, dorpels en kleinere decoratieve elementen.


ID: 44553 | Bouwkundig element

Schoolhuis van de gemeentelijke jongensschool

Broekstraat 35 (Buggenhout)
Schoolhuis van 1896 naar plannen van architect Cl. Sterck. Haaks op de straat ingeplant bakstenen gebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Het voorheen links aanpalend schoolgebouw van dezelfde architect, werd gesloopt.


ID: 44509 | Bouwkundig element

't Kasteeltje

Brusselmansstraat 24 (Buggenhout)
Landhuis in historiserende traditionele bak- en zandsteenstijl, in zijn huidige vorm gerealiseerd in 1913 op initiatief van de heer Alex Walgraef naar ontwerp van provinciaal architect Ed. Careels, met behoud van een bestaand huis, gebouwd in 1895.


ID: 44508 | Bouwkundig element

Boerenwoning en melkerij Van Achter

Brusselmansstraat 7-9 (Buggenhout)
Restanten van een voormalige semigesloten hoeve en melkerij Van Achter, opgericht in 1909. Woonhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder leien zadeldak, met oudere kern, vergroot in 1904 en in 1909 gedeeltelijk gereconstrueerd, en vermoedelijk verhoogd met de halve verdieping. Ten noorden achter het woonhuis, voormalig melkerijgebouw, volgens het kadasterarchief opgericht in 1909. Achteraan in de tuin, houten berging onder golfplaten dak.


ID: 87630 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dries 16 (Buggenhout)
Oorspronkelijk twee woningen van samen zeven traveeën en anderhalve bouwlaag, onder pannen zadeldak, met poort in de linker travee en een deur in de derde en zesde travee, gebouwd in 1912.