Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

236 resultaten


ID: 32776 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat (Mesen)
Oorspronkelijk de abdijkerk van de benedictinessen van Onze-Lieve-Vrouw met aanleunend pand en overige abdijgebouwen. De kerk werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de opruiming van het puin ontdekt men de nog deels bewaarde romaanse crypte. Men kiest voor een archeologische reconstructie. Na de voltooiing van de crypte, volgt de wederopbouw van de bovenkerk naar ontwerp van architect C. Patris. Hij inspireert zich op de oorspronkelijke romaanse constructie, wat leidt tot een neoromaanse kruiskerk waarvan slechts de kruisingstoren herinnert aan het vertrouwde vooroorlogse beeld. Inwijding in 1938.


ID: 90228 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Sint-Antoniusstraat 3A (Meulebeke)
Parochiekerk Sint-Antonius van Padua, ook gekend als "kerk van 't Veld" of "kerk van de Sneppen", kerk in neoromaanse stijl gebouwd in de periode 1940-1951 naar de plannen van architect Willem Nolf (Torhout) met integratie van beeldhouwwerk van de gekende kunstenaars Antoon en Luc Van Parys.


ID: 54874 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Visitatie met kerkhof

Dorpsplein (Middelkerke)
Georiënteerde kerk, gelegen ten zuiden van Dorpsplaats middenin kerkhof, welke omhaagd en ommuurd onder ezelsrug met ommegang Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën: veertien, in nis geschilderde taferelen, in bakstenen kapelletjes onder tuitgeveltje, naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon uit 1922. Bedehuis in neoromaanse stijl eveneens naar ontwerp van Pil & Carbon uit 1922; heropgebouwd in 1922-23, ter vervanging van het op 20 oktober 1914 verwoeste, neoclassicistisch zaalkerkje uit het derde kwart van de 18de eeuw met westtoren.


ID: 55131 | Bouwkundig element

Sint-Theresiakapel

Henri Jasparlaan 152 (Middelkerke)
Neoromaans getint oostwest georiënteerd kerkje in omringend plantsoen, in 1930 heropgebouwd ter vervanging van een iets verderop gelegen kapel van 1912 en naar ontwerp van architect Victors Rubbers. In de jaren 1950, verlenging van de kerk naar ontwerp van architect H. Dinnewet.


ID: 55042 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Westendelaan (Middelkerke)
Sint-Willibrorduskerk, tot 1732 toegewijd aan Sint-Jan. Broederschap van het Heilig Kruis opgericht in 1657. De verering van het 'mirakuleus kruis' zou minstens teruggaan op 1569; regionaal bedevaartsoord onder meer voor Nieuwpoortse vissers. Zuidelijk georiënteerde kerk. Omringend plantsoen en parking ten zuiden.


ID: 52841 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

O. L. Vrouwstraat (Mol)
Imposante kruisbasiliek met neoromaanse reminiscenties, naar ontwerp van F. Vandendael van 1928, met omringend grasplein.


ID: 13608 | Bouwkundig element

Hoeve Domen

Hendrik Consciencelaan 107 (Mortsel)
Hoeve uit de 19de eeuw, bestaande uit woonstalhuis met merkwaardige vierkante duiventoren van drie bouwlagen onder pannen zadeldak, gedateerd 1854.


ID: 84289 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat 96 (Nieuwerkerken)
Van de oorspronkelijke, neoclassicistische kerk blijft alleen de toren over; de huidige kerk is een neoromaanse constructie.


ID: 22625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Opcosenstraat 1 (Nieuwerkerken)
Eerste vermelding van een kerk in 1230. In 1763 is deze kerk vervallen en wordt ze vervangen door een nieuwe kerk, die zich naast de pastorie bevond. De huidige neoromaanse kruisbasiliek werd op een andere plaats gebouwd.


ID: 16621 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bernardus

Sint-Bernardusplein (Nieuwpoort)
Neoromaans bedehuis naar ontwerp van architect P. Vandervoort van 1923, ter vervanging van een in 1877 gebouwde soortgelijke kerk, met toevoeging van zuidwesttoren; vernield in 1944-'45 en heropgebouwd in 1947. De plattegrond ontvouwt een basilicale, driebeukige kerk met toren ten zuidwesten, vlakke koorsluitingen en aanleunende, afgeronde koorapsis.