477 resultaten
ID: 131879 | Landschappelijk element
Berg (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op de taluds van een holle weg in het verlengde van 'Berg'. Er is een oude eikenhakhoutstoof met boomkruis. Zomereik komt voor als hakhout, knotbomen en opgaande bomen. Er is hakhout van gewone hazelaar, schietwilg en andere wilg, hakhout en opgaande bomen van gewone esdoorn, opgaande bomen van zoete kers, knotbomen van gewone es, en meidoorn op de kop van het talud als veekering. Er is een natuurlijke verrijking met sleedoorn en kardinaalsmuts.
ID: 133383 | Landschappelijk element
Biest (Merelbeke)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.
ID: 131195 | Landschappelijk element
Warlokkestraat 1A-B (Herne)
De gemengde geschoren haag bevindt zich rond de tuin, moestuin en huisweide van een hoeve. De gemengde zeer oude haag bestaat onder andere uit gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), gewone beuk (Fagus sylvatica), gewone es (Fraxinus exelsior), zomereik (Quercus robur) en gladde iep (Ulmus minor).
ID: 131786 | Landschappelijk element
Reesberg (Voeren)
Het hooghoutbos staat in een zeer diepe ontginningsput aan Reesberg. Het bos met een cultuurhistorische achtergrond bestaat uit opgaande bomen van ruwe berk, gewone hazelaar, hakhout en opgaande bomen van gewone es, wilde lijsterbes, zomereik, hulst, zoete kers en boswilg. Het bos staat reeds vanaf de kaart van 1872 ingetekend en komt ook op de daarop volgende topokaarten voor.
ID: 131835 | Landschappelijk element
Kwinten (Voeren)
De houtkant ligt op het talud van de holle weg 'Waterwegske', een holle weg die van Kwinten langs het Broekbos richting Mosdelle gaat. De soortensamenstelling bestaat uit opgaande en knotbomen van gewone es, gewone haagbeuk, meidoorn, rode kornoelje, een zeer zware stoof van veldesdoorn met omtrek 450 cm, opgaande bomen van veldesdoorn, hakhout van gewone hazelaar, opgaande bomen van zoete kers en witte paardenkastanje.
ID: 131735 | Landschappelijk element
Roodbos (Voeren)
De gemengde houtkanten zijn aangeplant als perceelsbeplanting bij graslanden. De beplantingen fungeerden vroeger als veekering, houtwinning voor loofvoedering, brand- en geriefhout. Het betreft hier historische houtkanten die reeds op de kabinetskaart van de Ferraris aanwezig waren. De houtkanten werden ook ingetekend op de 19de-eeuwse topokaarten. Er komen knotbomen van gewone es voor, en hakhout van gewone haagbeuk en gewone hazelaar.
ID: 131658 | Landschappelijk element
Gieveldstraat (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs een weiland. Er staat een op stam gezette meidoorn met een omtrek van 176 cm (gemeten op 70 cm), een knotboom van gewone es met een omtrek van 415 cm (op 130 cm), een knotboom van gewone es met omtrek 270 cm, een knotboom van gewone es met omtrek 301 cm, gewone hazelaar, sleedoorn, gewone kardinaalsmuts, veldesdoorn, roos, klimop en bosrank.
ID: 132814 | Landschappelijk element
Bijstierstraat 6 (Brakel)
Een houtkant van 130 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Een oude uitgedunde kaphaag met es, els, haagbeuk en gladde iep; hakhout van gladde iep, hazelaar, els en els. Meidoorn, haagbeuk en eik staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.
ID: 130146 | Landschappelijk element
Biestmolenstraat 3 (Zwalm)
Langs de Biestmolenstraat werd de huisweide met hoogstamboomgaard afgesloten door een geschoren veekeringshaag van meidoorn met al dan niet natuurlijke bijmenging van haagbeuk, hazelaar, beuk, es, sleedoorn, zomereik en vlier. De haag werd potdicht gemaakt om indringing te voorkomen en om het vee op het erf te houden. De haag is de laatste jaren niet zo goed onderhouden. Door achterstallig onderhoud is de hoogte meer dan 2 meter en wijkt hier af van de traditionele scheerhoogte van 100 - 150 cm.
ID: 131685 | Landschappelijk element
De Plank, Varnstraat (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud tussen twee graslanden. De houtkant bestaat uit hakhout van gewone hazelaar, oude knotbomen van gele bindwilg (met omtrek 600 cm en knothoogte 200 cm), opgaande wilde lijsterbes, knotbomen van zomereik (omtrek 350 cm), hulst, roos, berk, boswilg en zoete kers. Ook een knotboom van eenstijlige meidoorn met omtrek 200 cm (gemeten op 100 cm) staat in de houtkant.