Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 31314 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein 't Couthof

Couthoflaan 31, 50 (Poperinge)
Het kasteel ’t Couthof, gebouwd als zomerverblijf in 1763, wordt omgeven door een 19de-eeuws park in landschappelijke stijl, getypeerd door een vijver, graslanden, visuele assen en her en der verspreide tuinornamentiek en -meubilair en gebouwen.


ID: 31170 | Bouwkundig element

Schorsemolenhof

Oostlaan 21 (Poperinge)
De recente benaming 'Schorsemolenhof' verwijst naar de Schorsemolen uit de 19de eeuw, gelegen in de nabijheid van de 'Schipvaarthoeve'. Hoeve met losse, lage bestanddelen, die U-vormig zijn opgesteld rondom een verhard erf. In kern opklimmend tot 1760, echter na beschadiging tijdens de Tweede Wereldoorlog sterk hersteld.


ID: 31224 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Sixtusstraat 83 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom een deels verhard erf. Mogelijk versteende boerenwoning aanleunend bij het langgestrekte type, met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 31228 | Bouwkundig element

Hoeve 't Steenen Pachtgoed

Sint-Sixtusstraat 94 (Poperinge)
Hoeve 't Steenen Pachtgoed volgens het ijzeren opschrift van het boerenhuis. Het 19de-eeuwse huis leunt aan bij het langgestrekte type en is gelegen ten noordwesten van een onverhard erf.


ID: 31501 | Bouwkundig element

Hoeve met hopasten

Steenvoordestraat 59 (Poperinge)
Hoeve, reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778, met losse, lage bestanddelen rondom een erf met poel. Ten westen ligt een onverharde erfoprit met aan de straatzijde enerzijds een 19de-eeuws kapelletje en anderzijds een ast. Ten noorden van het erf bevindt zich een boerenhuis met geïncorporeerde paardenstal en aangebouwd bakhuis.


ID: 75854 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis

St. Martinusstraat 22 (Retie)
Vrijstaand herenhuis van drie tot vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; gebouwd circa 1910.


ID: 23820 | Bouwkundig element

Hoeve Wittens wal

Diksmuidsesteenweg 341 (Roeselare)
Losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom een deels begraasd en deels begrint erf met in het midden een grote treurwilg waaronder hondenhok in de vorm van een bijenkorf. Bakstenen stoep voor het boerenhuis, gekasseide stoep rondom schuur en stalvleugel. Ten oosten, rest van de vroegere omwalling.


ID: 23356 | Bouwkundig element

Liedermans' Kasteelken

Sint-Petrus en Paulusstraat 2 (Roeselare)
Dieper gelegen woonhuis te midden van deels ommuurde tuin met conisch hondenhok en toegangspoort in het westen. Het pand wordt getypeerd door drie te onderscheiden bouwfasen: het lagere oostelijke deel dat zou dateren uit de 16de eeuw, het vermoedelijk in 1666 toegevoegde hooghuis ten westen en de 19de-eeuwse dwarsvleugel en -achterbouw..


ID: 28625 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Georges Eeckhoutstraat 1 (Ronse)
Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen) gegroepeerd rond deels begraasd en gekasseid erf met centraal getralied hondenhok. Toegang tot erf via deurtje in oostelijk dienstgebouw.


ID: 28757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Bois Saint-Pierre met dienstwoning, hoeve en tuin

Koekamerstraat 1-2, 3 (Ronse)
Nummer 1. Gesloten hoeve, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw aangebouwd tegen kasteel, met afsluitingsmuur en dwarsschuur. Nummer 2. Dienstwoning bij kasteel, namelijk voormalig jachthuis, door middel van jaarankers in blinde straatgevel gedateerd 1869, doch reeds getekend op Poppkaart van 1862. Nummer 3. Kasteel van twee bouwlagen onder zadeldaken op U-vormige plattegrond, aan de straatzijde uitziend op binnenplaats met bovengenoemde hoevegebouwen. Grote aangelegde siertuin, toegankelijk via ijzeren hek aan ijzeren hekstijlen en bewaarde, deels ommuurde moestuin. Een populierendreef leidt naar Schorissesteenweg.