Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

304 resultaten


ID: 140005 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Ieper

Ieper (Ieper)
Deze zone omvat de historische stadskern van Ieper.


ID: 302532 | Bouwkundig element

Dorpskern Kampenhout

Dorpsstraat, Gemeentehuisstraat, Gemeenteplein, Kerkstraat, Rusthuiswegel (Kampenhout)
Kampenhout is een typisch woondorp met agrarisch karakter binnen de driehoek Brussel-Mechelen-Leuven, dat eertijds zijn belang ontleende aan de aanwezigheid van een hoofdschepenbank.


ID: 300974 | Bouwkundig element

Dorpskom Kaprijke

Alfred De Taeyestraat, Molenstraat, Plein, Voorstraat, Vrouwstraat, Zuidstraat (Kaprijke)
De dorpskom van Kaprijke is een typisch driesdorp bestaande uit een met hoogstammen beplante trapeziumvormige dries, aan de vier zijden omgeven door bebouwing en met de korte zijde op de Voorstraat uitziend.


ID: 300960 | Bouwkundig element

Dorpskom Lembeke

Heihoekse Kerkwegel, Lembeke-Dorp (Kaprijke)
De dorpskern van Lembeke ontplooit zich ter hoogte van Lembeke-Dorp rondom het voormalige kerkhof, voorzien van een lage bakstenen ommuring, met centraal de Parochiekerk Sint-Egidius.


ID: 135390 | Landschappelijk geheel

Scheldemeersen tussen Bevere, Petegem en Melden en de kouter van Petegem

Berchem (Kluisbergen), Melden, Oudenaarde (Oudenaarde), Elsegem, Petegem-aan-de-Schelde (Wortegem-Petegem)
Het gebied 'Scheldemeersen tussen Bevere, Petegem en Melden en kouter van Petegem' omvat de Klooster- en Muurkouter, het domein van het oude en nieuwe kasteel van Petegem, de Schelde- en Meldenmeersen en de dorpskern van Melden. Deze laatste bevindt zich op de steilrand van de vallei van de Schelde. Aan de kant van Petegem valt de steilrand op omdat hij de grens vormt tussen de meersen en de Kloosterkouter van Petegem. De meersen liggen onder grasland en worden door een grachtenstelsel afgewaterd. Midden het meersengebied, ongeveer parallel aan de Schelde, loopt in de Scheldemeersen de Rietgracht of Coupure.


ID: 135391 | Landschappelijk geheel

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.


ID: 300996 | Bouwkundig element

Dorpskom Berchem

Berchemstraat, Kloosterstraat, Molenstraat, Stationsstraat (Kluisbergen)
De dorpskern van Berchem ontwikkelde zich sinds de 12de-13de eeuw als dorpsheerlijkheid. De aanwezigheid van een groot aantal waardevolle relicten getuigt van verschillende fasen van de geschiedenis van het dorp.


ID: 301014 | Bouwkundig element

Dorpskom Kwaremont

Broektestraat, Keuzelingsstraat, Kwaremontplein, Ommegangstraat, Ronse Baan, Schilderstraat (Kluisbergen)
De dorpskom van Kwaremont ligt in de Zuid-Vlaamse heuvelstreek, op een helling met de parochiekerk Sint-Amandus als hoogste punt.


ID: 300080 | Bouwkundig element

Dorpskern van Waarloos

Ferdinand Maesstraat (Kontich)
De zone rond de Sint-Michielskerk, met de Ferdinand Maesstraat als centrale as, vormt de eigenlijke kern van de gemeente Waarloos.


ID: 302559 | Bouwkundig element

Dorpskern Miskom

Heerbaan, Kazemelkstraat, Miskom-Dorp (Kortenaken)
Een grote openheid met het alom aanwezige zicht op de neogotische kerktoren als baken, een weinig gestructureerde, los verspreide bebouwing in een omkadering van door landelijke wegen doorsneden akkers en laagstamboomgaarden karakteriseert het landelijk karakter van de dorpskern van Miskom.