Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 131482 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Kerkstraat (Beernem)
De vredesboom staat op het kleine dorpspleintje dat de Lattenklieverstraat in verbinding stelt met de Kerkstraat. De zilverlinde werd aangeplant na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 89037 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Legeweg 16 (Beernem)
Losse bestanddelen met U-vormige opstelling ingeplant op een rechthoekige omhaagd perceel met meidoornhaag. Erftoegang met roodbakstenen pijlers, linker voorzien van een beeldnis. Behouden boomgaard. Boerenwoning herbouwd in 1883 en vergroot in 1955; verankerde baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met geïntegreerde schuur centraal voorzien van een grote schuurpoort.


ID: 89418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Lanier

Maria-Aaltersteenweg 33-34, 35, 33A (Beernem)
Kasteeldomein met omwald kasteel bereikbaar via een toegangsbrug en jachtwachterwoning met wagenhuis. Kasteelhoeve met schuur waarin een smidse en aardappel- en fruitkelder bewaard zijn. Ommuurde moestuin met hek, serres, bergplaats en kippenhok en omhaagde hoogstamboomgaard ten zuiden. Parkaanleg in landschappelijke stijl met tot vijver omgevormde walgracht met tuinbruggen, tuinbeeld, ijskelder, gazons, solitaire bomen en bomengroepen, struikenmassieven en parkbos. Domein verbonden met de omgeving door dreven en toegankelijk via hekken en hekpijlers.


ID: 130967 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij Goed van den Bogaerde

Noendreef 3 (Beernem)
Ten zuidwesten van de boerenwoning staat een gekandelaarde lindeboom die gezien zijn oriëntatie ten opzichte van het huis hoogst waarschijnlijk de functie heeft vervuld van schermboom. Op het moment van de inventarisatie in 2008 wist de negentigjarige bewoner, die reeds 60 jaar in het pand woont, te vertellen dat de boom vroeger nuttig was voor de honingproductie. Hij zei: "ze zetten er bieën in". Het is een zomerlinde met een stamomtrek van 359 cm (2008) en vormt nog een relict van de 18de-eeuwse aanleg bij het boerenerf.


ID: 89324 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoevesite Ter Leyden

Ten Torre 7 (Beernem)
Historische hoeve, waarvan de oudste gebouwen, het boerenhuis en de schuur, een 17de-eeuwse kern vertonen. Heden, hoeve met losse bestanddelen ten zuiden toegankelijk via gekasseide dreef. Gelegen midden een rechthoekige omwalling, - deels gedicht ten oosten en ten zuidoosten - afgezet met knotelzen, -wilgen en -essen. Deels met gras begroeid, deels verhard erf. Knotmeidoorn als kapelboom bij de inkom van de boerenwoning.


ID: 206819 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Pastoriestraat 55, 59 (Beerse)
Langgestrekte hoeve met woonhuis en stal/schuur, beide van drie traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 304472 | Bouwkundig element

Sint-Barbarakapel

Alsembergsesteenweg (Beersel)
Neogotische kapel opgericht in 1918 op de kruising van de Alsembergsesteenweg en de Lotsesteenweg nabij de Kapittelbeek, in de schaduw van een linde.


ID: 133365 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met afsluitingshaag

Fr. De Greefstraat, Wolfpoortstraat (Beersel)
Tussen de Fr. De Greefstraat en de Wolfpoortstraat is er een hoogstamboomgaard waarbij de afgestorven fruitbomen regelmatig werden vervangen met jonge inboet. De boomgaard is bovendien nog voorzien van een afsluitingshaag van meidoorn, beuk, haagbeuk en met natuurlijke verrijking van eik, hazelaar en sleedoorn.


ID: 133357 | Landschappelijk element

Oude knoteik als hoekboom

Fr. Deneyerstraat (Beersel)
In de hoek van een perceel, palend aan de Fr. Deneyerstraat staat een oude knoteik. De boom heeft de respectabele omtrek van 381 cm en werd traditioneel genot op een hoogte van 250 cm.


ID: 306241 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Herman Teirlinckplein (Beersel)
Op het plein aan de kerk van Beersel staat een opgaande linde. Deze boom is op 5 oktober 1919 aangeplant als vredesboom, ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde is aangeplant in een verhoogde, bakstenen bak. Op 11 november 2011 is aan de voet van de boom een gedenksteen ingehuldigd, ter gelegenheid van de oprichting van het vredescomité van Beersel.