Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 308045 | Archeologisch / Landschappelijk element

Gentombe en omgeving

Tolstraat, Tongersesteenweg, de la Brassinnestraat (Riemst)
De Gentombe is een cirkelvormige grafheuvel uit de Midden-Romeinse tijd en ligt in een kleinschalig open landschap met weiland en hoogstamboomgaarden. Het uitzicht rondom wordt gedomineerd door de aanwezigheid van een aantal monumentale hoeves die het straatbeeld bepalen. Van op de onverharde holle weg is er een open zicht op de boomgaarden en de tumulus. 


ID: 200298 | Bouwkundig element

Huis Lemme

de Meanstraat 22 (Riemst)
Het huis "Lemme" te Zichen-Zussen-Bolder is, met inbegrip van de onmiddellijke omgeving met zes waardevolle bomen en de meidoornhaag beschermd als monument.


ID: 307523 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met kornoeljehaag

Geerestraat 1 (Riemst)
Hoogstamboomgaard met verschillende fruitsoorten achter het Swaenhof. De boomgaard is omgeven door een afsluitingshaag van kornoelje.


ID: 305772 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Hoekstraat (Riemst)
Hoogstamboomgaard in de open ruimte tussen de kerk van Genoelselderen en de Hoekstraat.


ID: 308568 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard op de instorting van de Vijl

Misweg (Riemst)
Deze hoogstamboomgaard bevindt zich op een perceel waar zeker voor 1830 een instorting in het stelsel De Vijl plaatsvond. Een lichte inzinking is nog zichtbaar in het perceel. Voor veiligheid werd dit perceel gebruikt als grasland met een boomgaard. De boomgaard wordt omgeven door een meidoornhaag.


ID: 305771 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Tibetstraat (Riemst)
Kleine kersenboomgaard van 28 are, omringd met een veekeringshaag.


ID: 308569 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard op ingestorte toegang Stadtberg I

Waterstraat (Riemst)
Dit driehoekig perceel midden in de velden is een relict van een bijzonder type toegang tot de mergelgroeve. Hier lag de toegangstunnel van de Stad Maastricht om naar hun eigendommen in de groeve te komen. Deze tunnel stortte in en in de 20ste eeuw werd dit opgevuld en bovengronds gebruikt als hoogstamboomgaard.


ID: 40542 | Bouwkundig element

Site Hertboommolen

Molenkauter 9, Windmolenstraat 20-22 (Roosdaal)
De Hertboommolen in Roosdaal is een 18de-eeuwse korenmolen met mogelijk oudere elementen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen is ook bekend als Tragische Molen of Zepposmolen. In los verband rond een erf geschikt staan de molenaarswoning, gedateerd 1784, en de schuur en stallen, met 19de-eeuws uitzicht en elementen van versteende vakwerkbouw.


ID: 3269 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdij van Rozendaal

Rozendaal 1-2, 3-5, 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Uitgestrekt natuurgebied met een rijke en merkwaardige fauna en flora als rivierlandschap aan de Nete met resten van de voormalige abdij van Rozendaal.


ID: 135125 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Duras en omgeving

Duras, Gorsem, Runkelen, Sint-Truiden, Wilderen (Sint-Truiden), Zoutleeuw (Zoutleeuw)
Het kasteeldomein van Duras is een uitgestrekt landgoed van circa 134 hectare in het zachtglooiende vochtig-Haspengouw ten noordwesten van Sint-Truiden. Door zijn ontstaan, evolutie en bestanddelen is het uitzonderlijk en bepalend voor de inrichting en organisatie van het landschap.