Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 76023 | Bouwkundig element

Hoeve met losse  bestanddelen

Bloksheule 14 (Assenede)
Oude hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot 18de eeuw, volgens het kadasterarchief begin 19de eeuw eigendom van de familie Borluut uit Gent. Erftoegang gemarkeerd door decoratief gemetselde bakstenen hekpijlers, hek verdwenen.


ID: 76396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Leyen

Boekhoutedorp 5 (Assenede)
De eerste vermelding van een kasteel dateert van 1511, in het bezit van meester Roeland Soete. Nog deels omgracht vroeg-renaissancekasteel op L-vormige plattegrond, ingeplant in een groot landschapspark met prachtige bomen, vijver met ijzeren boogbrugjes, ijskelder en grot. Koetsierswoning vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en conciërgewoning.


ID: 76317 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 42 (Assenede)
Hoeve, aan de straat afgesloten met beukenhaag en ijzeren hek aan betonnen pijlertjes. Bedrijfsgebouwen later bijgebouwd of vernieuwd. Boerenwoning met later aangebouwde stallen van één bouwlaag onder pannen zadeldak, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 76010 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof Den Dijk

Dijkstraat 7 (Assenede)
Achterin gelegen boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met toegevoegde dakkapel, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw en volgens kadastergegevens uitgebreid in 1886.


ID: 76304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.


ID: 76262 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bijgebouwen

Dorp 36 (Assenede)
In een grote tuin gelegen burgerhuis met opvallend ijzeren hekwerk op bakstenen voet en fraai dubbel toegangshek aan bakstenen, overhoeks geplaatste hekpijlers voorzien van spitsboognissen en een hardstenen dekplaat met tandlijst. Achterin gelegen dubbelhuis, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw. Melkhuisje met verankerde beraapte gevels op gepikte plint.


ID: 76030 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Dorp 60 (Assenede)
Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak met klassieke dubbelhuisopstand en twee bepleisterde en witgeschilderde straatgevels, gebouwd in 1870. De aansluitende oranjerode en gele bakstenen travee met venster vormt de zijgevel van de in 1909 aangebouwde veranda. Ook het ijzeren hek ernaast dateert uit dezelfde periode. De vroegere brouwerijgebouwen en de huidige grote tuin zijn toegankelijk via een ijzeren hek tussen gemetste bakstenen pijlers.


ID: 76433 | Bouwkundig element

Villa Gabriëlle

Ertveldesteenweg 16 (Assenede)
Villa van 1903, ingeplant in grote tuin en van de straat afgesloten door een fraai ijzeren hek, vroeger met vierkante gemetste hekpijlers met huisnaambordje. Kleurrijke constructie van oranjerode en gele baksteen, twee traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak en plat dak.


ID: 76052 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogevorst 41 (Assenede)
Hoeve met losstaande boerenwoning en schuur, vermoedelijk uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw. De karakteristieke bakstenen dwarsschuur was vroeger met riet gedekt. Na de oorlogsschade van 1944 werd de schuur hersteld en werd de traditionele rietbedekking vervangen door golfplaten.


ID: 76347 | Bouwkundig element

Kerkhof bij parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.