Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

534 resultaten


ID: 20267 | Bouwkundig element

Herenhuis in neorococo

Coupure 102 (Gent)
Neorococo-enkelhuis met vijf traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met vier houten dakkapellen, uit begin 20ste eeuw. Bakstenen gevel met rijk gebruik van Franse steen. Tuin afgesloten met ijzeren rocaillehek. Tuinhuisje geïnspireerd op Normandische vakbouwstijl.


ID: 20216 | Bouwkundig element

Stadswoningen en tuinpaviljoen

Coupure 179-181 (Gent)
Rijhuizen met brede bepleisterde lijstgevel van elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, opgetrokken in verschillende fasen in de eerste helft van de 19de eeuw. Vierkant tuinpaviljoentje in omheiningsmuur uitziend op Bijlokehof.


ID: 18216 | Bouwkundig element

Villa en opslagplaats ontworpen door J. Roelant

De Pintelaan 347, 347A-B (Gent)
Villa en magazijn in nieuwe zakelijkheid, ontworpen door architect J. Roelant in 1932 in opdracht van textielindustrieel Arthur Baert-De Cock. De villa is duidelijk beïnvloed door de architectuur van de Nederlandse architect W.M. Dudok, zichtbaar in de asymmetrische opbouw, de gele baksteen met verwerking van zwarte of blauwe geglazuurde tegels, de kenmerkende diepe horizontale voegen, het spel van kubusvormige volumes, luifels en platte daken met overstekende daklijsten of aflijnende geglazuurde dekstenen. Het vooraanzicht van het magazijn is in dezelfde kwalitatieve modernistische stijl gerealiseerd. Bij de gebouwen is een tuin met tuinhuisje aanwezig.


ID: 24612 | Bouwkundig element

Burgerhuis en tuinpaviljoen

Drabstraat 18 (Gent)
Empire-getint enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen met zadeldak uit eerste helft 19de eeuw, voorzien van een bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Eénlaags tuinhuisje, voorheen palend aan de Houtlei, met een zeer oude kern, vermoedelijk uit 14de eeuw.


ID: 26591 | Bouwkundig element

Burgerhuis en paviljoentje

Eeklostraat 260, 264 (Gent)
Breedhuis van anderhalve bouwlaag onder schilddak, volgens kadastergegevens huis daterend van 1866. Rechts van het woonhuis paviljoentje van 1871 met gedrukte rondboogdeur met metalen roedeverdeling..


ID: 19497 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)
Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft 19de eeuw zogenaamd "Villa De Groote". Alleenstaand herenhuis in empirestijl met bepleisterde lijstgevels. Vanaf 1949 openstelling van de tuin met vijver als Koningin Astridpark met bronzen beeld van Koningin Astrid van J. De Decker (1960). Tuin aan de straatzijde afgesloten met ijzeren hekken en arduinen hekpijlers met bolbekroning. Behouden achthoekig tuinpaviljoentje daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 19141 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.


ID: 19162 | Bouwkundig element

Tuinpaviljoen

Gewad 3 (Gent)
Tegenover de achtergevel van de grotendeels afgebrande woning bevindt zich een tuinpaviljoen van één bouwlaag en drie traveeën afgedekt met een schilddak, uit het eerste of tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 26597 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Les Cygnes met park

Groenestaakstraat 37-39, 39A, 37A-E (Gent)
Het voormalig lusthuis is gebouwd op de grondvesten van een oud kasteel. In 1860 laat de eigenares Juffrouw de Naeyer het huidige kasteel in neoclassicerende stijl bouwen. Het kasteeltje met souterrain en twee bouwlagen onder pseudomansardedak met dakkapellen is vergezeld van een hovenierswoning, wagenhuis en tuinpaviljoen in een omgracht park.


ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwgoed of Nieuwenhove

Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.