Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

487 resultaten


ID: 84346 | Bouwkundig element

Brug over de Oude Mandel

Markegemsesteenweg (Dentergem)
Brug over de Oude Mandel op de Vandermaelenkaart (circa 1850) vermeld als "Kessenbrug". De brug markeert de grens met Markegem. Bakstenen brug met vlakke overwelving in beton. Arduinen dekplaten en aan de oostkant een metalen leuning gevat in gietijzeren paaltjes versierd met dierenkoppen.


ID: 84363 | Bouwkundig element

Brug

Meulebekestraat (Dentergem)
Brug (ter hoogte van nummer 17) uit de jaren 1920-1930 die de Meulebekestraat over de Krommendijkbeek leidt. Roodbakstenen brug, aan de westkant met bakstenen vleugels, met vlakke overwelving en betonnen dekplaten.


ID: 84443 | Bouwkundig element

Planckendambrug over de Oude Mandel

Tieltstraat (Dentergem)
Brug in rode mechanische baksteen, afgedekt met arduinen dekplaat. Aan weerszijden zijn in de dekplaat telkens twee cartouches gebeiteld met het jaartal "1941" en de afbeelding van een huisjesslak. Ter vervanging van een oudere brug, door Belgische troepen opgeblazen bij het terugtrekken over de Oude Mandel in 1940. De huidige brug werd in 1941 opgetrokken door een Duitse genie-eenheid, wiens embleem de huisjesslak was.


ID: 84627 | Bouwkundig element

De Steengatbrug over de Mandel

Vijvestraat (Dentergem)
Brug over de Mandel met gekasseid wegdek,  "De Steengatbrug". Rechte brug met vlakke overwelving, waarschijnlijk daterend uit het interbellum. Betonnen balustrade steunend op bakstenen pijlers en geflankeerd door bakstenen zijstukken onder betonnen dekplaat.


ID: 35737 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Succa

Succalaan, Volderrede 52-58 (Destelbergen)
Domein van 17 hectare met park, bossen en dreven. Waterkasteel met U-vormige aanleg omringd door een brede rechthoekige walgracht waarvan de zuidzijde samenvalt met buitenste rechthoekige omgrachting. Deels ingebouwde vierkante traptoren in de nooordwesthoek van de binnenplaats, uit de 16de eeuw. Koetshuis uit de 19de eeuw. Vroegere personeelswoning, waarschijnlijk opklimmend tot circa 1700. In de zuidoostelijke hoek van het kasteeldomein staat een kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindedreef ten oosten van het kasteeldomein.


ID: 21591 | Bouwkundig element

Kasteel van Diepenbeek

Stationsstraat 25 (Diepenbeek)
De eerste burcht, het Oude Hof bevond zich in de nabijheid van de Breemakker. In 1433 werd de vrijheerlijkheid Diepenbeek verdeeld tussen de families Schoonvorst en van Gaver enerzijds en de families van Horne en de Merode anderzijds.


ID: 134480 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein 't Zand

Klappijstraat 12, Turnhoutsebaan 139 (Diest)
Een 17de-eeuwse hoeve vormt de kern van het domein. In 1868 bouwt aannemer en katholieke volksvertegenwoordiger Joseph-Adrien Beeckman een groot, neoclassicistisch landhuis. De oude hoevegebouwen werden door Beeckman op gepaste wijze heraangekleed tot kasteelhoeve en remise, in dezelfde neoclassicistische stijl als het kasteel. Later werden nog 'moderne' elementen toegevoegd, onder meer in 1880 een "broeikas" en in 1906 zelfs een "electriciteit werkhuis". Omgeven door landschappelijk park van 3 hectare, met kleine vijver met boogbrugje; door bosplantsoen overschaduwde oprijlaan; oppervlakkige landschappelijke aankleding van de beemden ten noordwesten van het kasteel in 1910-1930; relicten van de oorspronkelijke beplantingen.


ID: 134485 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Schans met tuin

Schansstraat 6-8 (Diest)
Landhuis met hoeve uit begin 19de eeuw omgeven door informele tuin, circa 0,5 hectare, aangelegd rond 1910, binnen de omgrachting van de rechthoekige schans uit het begin van de 17de eeuw; enkele zeldzame bomen.


ID: 135145 | Landschappelijk geheel

IJzervallei tussen Elzendamme en Woumen en Lovaart bij Pollinkhove

Diksmuide, Nieuwkapelle, Sint-Jacobs-Kapelle, Woumen (Diksmuide), Merkem (Houthulst), Noordschote, Pollinkhove, Reninge (Lo-Reninge), Oostvleteren (Vleteren)
Dit gebied omvat de brede Ijzervallei tussen Elzendamme en Woumen alsook een deel van de Lovaart nabij Pollinkhove met overgang naar het plateau van Izenberge en het benedenpand van het Kanaal Ieper-Ijzer nabij het voormalige Fort De Knocke. De Ijzerbroeken zijn gevormd door landurige getijdenwerking van de Noordzee. De Ijzer tussen Elzendamme en Diksmuide is sinds de middeleeuwen rechtgetrokken en gekanaliseerd om de scheepvaart mogelijk te maken. Momenteel kunnen de Ijzerbroeken aan de rechteroever nog steeds periodisch overstromen waarbij de Ijzer zijn zogenaamde winterbedding inneemt. De broeken liggen vrijwel volledig onder grasland en kennen een dicht ontwateringsnetwerk. Verder komt binnen het gebied nog het dijkgehucht Fintele, het dorp Pollinkhove en de grote Blankaartvijver met bijhorend kasteeldomein voor.


ID: 301785 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Handzamevaart met omgeving

Alleyepad, Beerstblotestraat, Begijnhofstraat, De Breyne Peellaertstraat, Grauwe Broedersstraat, Grote Dijk, Kleine Dijk, Kwadestraat, Oostendestraat, Sint-Niklaasstraat, Vaartstraat, Vismarkt (Diksmuide)
Een gedeelte van de Handzamevaart met bomenrijen, met aansluitend de Vismarkt en omgeving, te Diksmuide, is beschermd als stadsgezicht.