Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

301 resultaten


ID: 91342 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.


ID: 60441 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cornelius

Aalbekeplaats 1A (Kortrijk)
Oostwest-georiënteerd bedehuis gelegen ten noordwesten van het plein. Tot 1969 omgeven door ommuurd kerkhof (muur verdween al in 1950). Heden omlopend pad met oude grafstenen van het voormalig kerkhof.


ID: 60507 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Bellegemplaats (Kortrijk)
In oorsprong gotisch bedehuis opgericht in de 13de eeuw, ondergaat in de loop van haar geschiedenis talrijke verbouwingen. De kerk staat ingeplant in de dorpskern op de Bellegemplaats, het hoogste punt van de gemeente.


ID: 60463 | Bouwkundig element

IJzeren calvariekruis

Kruisboomstraat (Kortrijk)
Overschaduwd ijzeren calvariekruis geflankeerd door Heilige Maria en Heilige Johannes op achtzijdig arduinen voetstuk. Marmeren tekstplaat.


ID: 61010 | Bouwkundig element

Wegkapel

Lampestraat (Kortrijk)
Bakstenen wegkapel met houten kruisbeeld. Kapel reeds aangeduid op de kaart van P. Vander Maelen (1850). Het houten kruisbeeld is vermoedelijk 18de-eeuws en was oorspronkelijk onbeschut. Wegkapelletje van bruinrode baksteen onder pannen zadeldak, overgroeid met klimop. Bedehuisje met rechthoekige plattegrond, afgesloten met ijzeren hek.


ID: 59942 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Meensesteenweg (Kortrijk)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1887-1888 onder leiding van de Kortrijkse stadsarchitecten, voornamelijk Leopold De Geyne. Later werd de begraafplaats uitgebreid en voorzien van onder meer een Brits militair ereperk.


ID: 61023 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
Georiënteerde kruiskerk, gelegen te midden van een plein, omzoomd door platanen. Calvarie onder zadeldakje aan het zuidelijke transept en monument met voorstelling van het Heilig Hart van Christus ter ere van de slachtoffers van beide wereldoorlogen aan de zuidelijke gevel. In oorsprong Romaanse kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw, met bewaard koor, vieringstoren en kruisbeuk.


ID: 43951 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kerkhofstraat (Kruisem)
Rechthoekig ommuurd terrein achter de pastorie, aangelegd volgens plan van architect J. Persoons van 1912 na afschaffing van het oude kerkhof rond de kerk.


ID: 74444 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Ouwegemsesteenweg (Kruisem)
Georiënteerde dorpskerk met omringend kerkhof, aan de steenweg afgesloten door fraaie ijzeren hekken op lage bakstenen voet, achteraan door een hoge gewitte bakstenen muur. Resten van een romaans kruiskerkje uit de 12de eeuw tot op heden behouden in de vierkante onderbouw van de kruisingstoren en enkele muurresten in Doornikse steen.


ID: 89783 | Bouwkundig element

Gemeentelijke Begraafplaats

Kasteelstraat (Kuurne)
Dieper in gelegen omhaagde begraafplaats op rechthoekige plattegrond, aangelegd tussen 1963 en 1964, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de Sint-Michielskerk was gelegen (zie Marktplaats).  De begraafplaats is bereikbaar via een korte geasfalteerde laan met haag en meidoorn.