176 resultaten
ID: 86722 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Tielt)
Decanale hoofdparochiekerk van Tielt, centraal gelegen in het historisch stadscentrum ten noordwesten van de Markt. De oudste kern van de driebeukige gotische hallenkerk gaat terug tot de 13de-14de eeuw. De kerk wordt evenwel diverse malen herbouwd na verwoestingen door oorlogsgeweld; het huidige uitzicht komt tot stand in de loop van de 17de, 18de en 19de eeuw.
ID: 87252 | Bouwkundig element
Beerstraat (Torhout)
Heilig Hartbeeld van 1926, geplaatst in plantsoen ten oosten van de Sint-Pietersbandenkerk. Bronzen Heilig Hartbeeld op veelzijdige arduinen sokkel met opschrift "THOUROUT AAN HET H. HART 1926".
ID: 87392 | Bouwkundig element
Kleine Korenbloemstraat (Torhout)
Mechanische maalderij "DE KORENBLOMME" (zie opschrift boven de deur) van 1985 (zie jaartal op wieken), opgebouwd als een folie die het midden houdt tussen een kapel en een molen. Plantsoen met gekasseide toegang.
ID: 122152 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Begijnhof 1-84 (Turnhout)
Het begijnhof van Turnhout werd mogelijk reeds in de 13de eeuw gesticht en kende perioden van bloei in de 15de en de 17de eeuw. Het betreft een pleinbegijnhof met ongeveer trapezoïdaal grondplan en beboomde binnenpleinen. De Heilige Kruiskerk uit midden 17de eeuw is centraal gelegen in het westelijk deel van het begijnhof. Het complex omvat homogene begijnhofwoningen met achtertuintjes, een kapel, een boomgaard en een poortgebouw.
ID: 12045 | Bouwkundig element
Grote Markt (Turnhout)
Georiënteerde pseudo-basiliek, met vroeggotische kern uit de 13de - 14de eeuw, hooggotisch koor en transept, renaissancistische kruisingstoren, schip en zijbeuken in classicistische stijl.
ID: 83685 | Bouwkundig element
Steenkerkestraat (Veurne)
Landelijk kerkje gelegen ten noorden van de Steengracht, midden een omhaagd kerkhof, omgeven met linden; bakstenen toegangspad geflankeerd door Heilig Hartbeeld. De kerk bewaart een deels romaanse toren 12de eeuw. Het zuidkoor is te dateren circa 1250-1325 en is een waardevolle getuige van de bloei van baksteenarchitectuur in de streek van Veurne tijdens de 13de eeuw. In en rond de Sint-Laurentiuskerk bevinden zich verschillende relicten die verband houden met de wereldoorlogen.
ID: 70628 | Bouwkundig element
Thaelstraat 5 (Vilvoorde)
Haaks op de straat ingeplante zaalkerk op rechthoekige plattegrond met links aangebouwde weekkapel en een groenpleintje met beeld van het Heilig Hart, op het kadaster ingetekend in 1910.
ID: 34347 | Bouwkundig element
Dorp 47 (Wachtebeke)
Georiënteerde gotische driebeukige hallenkerk, voornamelijk daterend uit de 15de en 16de eeuw, achter lage bakstenen omheiningsmuur onderbroken door vierkante natuurstenen pijlertjes met afgeknotte versierde toppen, van 1908 naar ontwerp van architect Henri Valcke. Halverwege is de afsluiting onderbroken voor een herdenkingsmonument aan de oorlogsslachtoffers van 1914-18.
ID: 306706 | Bouwkundig element
Gravin de Merodestraat, Heultjedorp, Processieweg, Schoolstraat (Westerlo)
De gehuchtskern van Westerlo-Heultje bestaat uit een gaaf bewaard door dezelfde architect ontworpen geheel van rondom een plein gelegen hoofdgebouwen die een architecturaal ensemble vormen in een eenvoudige neogotische of neotraditionele baksteenarchitectuur. Het ensemble bevat een kerk, pastorie en parochiecentrum met bidtuin met Lourdesgrot rondom een centraal plein dat samen met de verderop gelegen klooster annex school aan de Gravin de Merodestraat de gehuchtskern van Westerlo-Heultje sterk karakteriseert, domineert en structureert. Aan de westzijde van het plein werd een natuurstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht met links een Mariabeeld (1928), rechts een Heilig Hartbeeld.
ID: 216092 | Bouwkundig element
Kerkplein (Westerlo)
Zandstenen beeld van Christus Koning met namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.