Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 15998 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Groenestraat 46 (Alveringem)
Kleine arbeiderswoning in nabijheid van twee gelijkaardige, thans vernieuwde huisjes, met voorliggend tuintje, gelegen aan steegje (nok loodrecht op de straat) op disgrond. Gemeenschappelijke waterput voor huis.


ID: 16437 | Bouwkundig element

Hoevesite 't Hof van Izenberge

Izenbergestraat 167 (Alveringem)
De walgrachtsite met opperhof en neerhof van het Hof van Izenberge gaat terug tot de late middeleeuwen en vormde het historische “foncier” of de kern van de heerlijkheid “Isenberghehove”. De grotendeels bewaarde walgrachten maken van de hoeve een typevoorbeeld van tweeledige walgrachtsites. De hoeve is bereikbaar via een lange erfoprit doorheen akkerland en huisweides. De sterke samenhang tussen architecturale, archeologische en landschappelijke erfgoedkenmerken is uitzonderlijk. Het statige 18de-eeuwse huis en het eind 19de-eeuwse bakhuis zijn opgetrokken op het opperhof. Op het neerhof bevinden zich de 18de-eeuwse dwarsschuur en de stallen. De traditionele variëteiten van opgaande Canadapopulieren accentueren de walgrachten. De opgaande zomereiken en de geknotte schietwilgen op de vroegere perceelsgrenzen in de huisweides getuigen van het bocagelandschap dat traditioneel het Veurnse Houtland kenmerkte.


ID: 15862 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Izenbergestraat 175 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen waarvan boerenhuis, gelijklopende stallingen en moestuin op een nog deels omwalde terp. Met bakstenen verhard binnenkoertje, tussen huis en stallingen. Bakstenen paden leidend naar neerhof met vaalt en grote dwarsschuur. Wagenhuis rechts van oprit, buiten de oorspronkelijke omwalling. Terp met ringwal, afgezoomd met knotwilgen, ten noordwesten van hof. Boerenhuis van twee traveeën, links opkamer + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, overstekende rand aan noordzijde); in kern opklimmend tot 1573- 1574.


ID: 15839 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen

Kwellemolenstraat 5 (Alveringem)
Binnen een U-vormige wal gelegen meerledige hoeve, ten zuiden en ten zuidwesten afgezet met wilgen en populieren; deels met bakstenen verhard erf ten noorden van woning.


ID: 130973 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef kerk Leisele

Leiseledorp (Alveringem)
De parochiekerk van Leisele is toegankelijk via een gekasseide dreef beplant met zomerlindes. Rechts en links van de toegangsdreef staan respectievelijk twee en drie gekandelaarde lindes.


ID: 16370 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof de Fockewerve

Noord-Ossenaarstraat 3 (Alveringem)
Grootse, meerledige hoeve, omgeven door een met bomen omzoomde sloot. Ten noorden omwalde, met knotwilgen omkranste terp, waarop eens het verblijf van de religieuzen, bereikbaar via bakstenen, verankerde, tweeledige boogbrug. Losse hoevegebouwen, bereikbaar ten zuiden via bakstenen brug, gemarkeerd door vierkante hekpijlers. Zuidelijke begrenzing van erf gevormd door boerenhuis met opkamer, gedateerd 1706, aangepast in de 20ste eeuw. Ten westen van het erf, monumentale dwarsschuur met vermoedelijk 17de-eeuws-uitzicht, maar mogelijk oudere kern. Toegangsweg met wegkapel en linde. Onverharde voetweg ten oosten.


ID: 16107 | Bouwkundig element

Hoeve

Oerenstraat 24 (Alveringem)
Beeldbepalend in het polderlandschap gelegen hoeve, omgeven door een grachtensysteem aansluitend bij de Oerenbeek, en bereikbaar via bakstenen boogbruggetjes hierover. Boerenwoning met 18de-eeuwse kern en dwarsschuur met stallen van 1912.


ID: 16149 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Bekestraat 4 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen midden weiden en bereikbaar via onverharde oprit. Rest van omwalling bewaard. In 19de en 20ste eeuw aangepaste oude kern van 1764.


ID: 132032 | Landschappelijk element

Opgaande beukenrijen bij kerkhof Gijverinkhove

Pater Walter Oyaertplein (Alveringem)
Het kerkhof is aan de buitenzijde afgeboord met een dubbele bomenrij van beuk. Het is als dreef tevens de toegangsweg naar de achtergelegen beschermde pastoriesite. De boomsoortenkeuze is voor de streek atypisch, doorgaans worden de kerkhoven in de Westhoek beplant met bomenrijen van geleide of gekandelaarde linden.


ID: 15919 | Bouwkundig element

Hoeve De rode balie

Roesbruggestraat 57 (Alveringem)
Hoeve met losse, L-vormige opstelling van de verankerde, rode bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken rondom deels onverhard, deels gekasseid erf; bakstenen stoepen. Ten zuidwesten, kleine boomgaard en twee kleine omwallingen. Geasfalteerde erfoprit loodrecht op straat. Ten noordwesten, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type door normale vergrotingen; één bouwlaag met drie linker staltraveeën + woongedeelte van zes traveeën. Uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, echter teruggaand op oudere kern.