Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

882 resultaten


ID: 82851 | Bouwkundig element

Landhuis Heester

Annuntiatenstraat 101 (Brugge)
"Heester" uit de 18de eeuw, of "huyzeken van plaisance", "maison de plaisance" met belvedère gelegen in een ommuurde tuin tussen Annuntiaten- en Kleine Nieuwstraat. Oorspronkelijk, grotere beboomde tuin door een 19de-eeuwse verkaveling herleid tot een grastuin met linden. Witbeschilderde tuinmuur met steunberen en segmentboogpoortje met arduinen omlijsting met jaartal "1756". Rechts segmentboogvormige inrijpoort. Aan de Kleine Nieuwstraat torent de belvedère boven de verankerde, blinde bakstenen muur.


ID: 302193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 77254 | Bouwkundig element

Tuinhuis

Brieversweg 91 (Brugge)
Laag huisje in rode baksteen onder schilddak en met dakruiter. Centrale ingang benadrukt door dakvenster met puntgevel met houten afboording.


ID: 74772 | Bouwkundig element

Tuinpaviljoen

Buiten de Smedenpoort (Brugge)
Eenlaagsgebouw onder mansardedak (Vlaamse pannen) gebouwd in 1886. Verankerde baksteenbouw witbeschilderd boven een zwarte plint.


ID: 83125 | Bouwkundig element

Koninklijke hoofdgilde van Sint-Sebastiaan

Carmersstraat 174 (Brugge)
Gebouwencomplex ten noorden begrensd door de Carmersstraat, ten oosten door de Kazernevest, ten zuiden door de Rolweg en ten westen door het buurpand nummer 176. Opgenomen in een beschermd landschap.


ID: 82342 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dijver 15 (Brugge)
Dubbelhuis, op L-vormige plattegrond, van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zijdelings afgesnuit schilddak (Vlaamse pannen), deels uit het tweede kwart van de 18de eeuw (eerste twee bouwlagen) en deels uit de 19de eeuw (derde bouwlaag).


ID: 82343 | Bouwkundig element

Herenhuis Arentshuis en Arentshof

Dijver 16 (Brugge)
Voormalige herenwoning met tuin, vanaf 1910 ingericht als museum. Oorspronkelijk deel uitmakend van het Gruuthusedomein tot het in 1662 definitief een afzonderlijk perceel wordt. Huidig geheel op onregelmatige plattegrond.


ID: 75113 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Pereboomveld

Diksmuidse Heerweg 453, Torhoutse Steenweg 452 (Brugge)
Kasteeldomein "Pereboomveld" gelegen in een park in landschappelijke stijl is omringd door een bos. Twee lange dreven zorgen voor de verbinding met de Torhoutse Steenweg. Het kasteel en het park zijn fasegewijs tot stand gekomen. Neoclassicistisch kasteel op L-vormige plattegrond. Eenbeukige kapel gebouwd circa 1900. De hoofdstructuren van het park in landschappelijke stijl, bestaan uit open grasvelden, gesloten bospartijen en enkele dreven rondom en in het kasteeldomein zelf en een vijver. In het park een oranjerie en ommuurde moestuin met serres en diverse parkornamenten als vazen en bankjes.


ID: 74847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Forreist

Doornstraat 209-215, 290 (Brugge)
Het domein Forreist met het kasteel, voormalig remisegebouw, hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef en enkele vroeg-romantische parkstructuren, is een uniek ensemble en totaalconcept in empirestijl naar ontwerp van de Brugse architect J.F. Van Gierdegom, initieel gebouwd omstreeks 1808-1815 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Het kasteel werd in 1907-1909 uitgebreid naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles. De kasteelsite Forreist bestaat uit een kasteel met voormalig remisegebouw, een hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef, een driedelige parkstructuur met onder meer een tot grotto omgebouwde ijskelder en een boswachterswoning. Ook een selectie van enkele graslanden, boomgaard- en parkbosrelicten, voorheen verbonden aan het kasteel, worden tot de site gerekend.


ID: 71856 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ten Berge

Dudzeelse Steenweg 311-313 (Brugge)
Het kasteeldomein Ten Berge gelegen in een park omgeven door een deels dubbele gracht. Ten oosten situeert zich het omwalde kasteel, ten westen het voormalige neerhof, bestaande uit een conciërgewoning, een voormalig koetsgebouw, een 'paviljoen' en twee achterliggende stallingen. Het park is aangelegd in landschappelijke stijl met overwegend kronkelende lijnen en ondermeer een boomweide. Een dubbele dreef populieren vormt de noordelijke grens van het kasteeldomein. In het park bevindt zich ook houten constructie in neogotische stijl, vermoedelijk een bijenstal.