1871 resultaten
ID: 87032 | Bouwkundig element
Kanegemstraat 105 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf met losse verharding. Begin-20ste-eeuwse hoeve met een schuurvolume dat gedeeltelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aan de noordzijde van het erf een boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteen onder leien mansardedak. Bakstenen landgebouwen met behouden bakstenen stoepjes. Aan de westzijde van het erf staat een stal onder zadeldak. Ten zuiden een langwerpige schuur/stal onder overkragend zadeldak. Bewaard houtwerk, waaronder halve staldeurtjes en schuifpoort met klinket. Ten zuiden is een overdekte mestvaalt aangebouwd. Klein stalletje aan de zuidwestzijde van het erf.
ID: 86717 | Bouwkundig element
Keidamstraat (Tielt)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1828 ter vervanging van het middeleeuwse kerkhof rond de Sint-Pieterskerk.
ID: 86721 | Bouwkundig element
Kerkebosstraat 11 (Tielt)
Hoeve met 20ste-eeuwse hoevegebouwen op oudere site, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erf met losse verharding en bomen omgeven door meidoornhaag. Eenlagig woonhuis van acht traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, grote parallelle bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak.
ID: 86720 | Bouwkundig element
Kerkebosstraat 5 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie parallelle hoevegebouwen met losstaand bakhuisje aan oostzijde weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830).
ID: 86736 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.
ID: 86938 | Bouwkundig element
Wakkensesteenweg 16 (Tielt)
Toegang via recentere witgekalkte bakstenen pijlers met pannen zadeldakje en nieuw ijzeren hek. Ten noorden van het erf met losse verharding, woonhuis met oude kern. Eénlaagse verankerde witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak met klokkenstoeltje. Woonhuis van acht traveeën met getoogde muuropeningen voorzien van luiken.
ID: 134233 | Landschappelijk element
Albertvest, Astridvest, Goossensvest, Kabbeekvest, Leopoldvest, Moespikvest, Sliksteenvest, Vinckenboschvest (Tienen)
Openbare plantsoenen op resten van de middeleeuwse stadswallen, geslecht na 1781 en heraangelegd als beboomde promenades, na 1950 aanzienlijk gereduceerd om verkeerstechnische redenen.
ID: 307692 | Landschappelijk element
Aststraat, Astveld (Tienen)
Kasseiweg in Tiense kwartsiet en porfier ter hoogte van het ommuurde kasteel van Ast. Porfier overweegt als wegverharding. Op de topografische kaart van 1893 staat de weg ingekleurd als een buurtweg met kassei, in 1866 nog niet.
ID: 307691 | Landschappelijk element
Baroniestraat (Tienen)
De huidige Baroniestraat is een samenvoeging van twee stukken buurtweg, namelijk de Tiensebaan (buurtweg nr. 8 of Langestraat in 1841) en de Baroniestraat (buurtweg nr. 1 of ‘chemin des Wallons’). In 1866 al behoorden beide buurtwegen tot een gekasseide verbindingsweg tussen Outgaarden-Goetsenhoven en Meer.
ID: 308008 | Landschappelijk element
Billighoutstraat (Tienen)
De Billighoutstraat loopt in het noorden van het gehucht Breisem en leidt naar de gelijknamige vierkantshoeve uit de 18de eeuw. De kasseiweg bestaat uit porfier en Tiense kwartsiet en heeft deels het karakter van een holle weg. De toegangsweg tot de hoeve dateert uit eind 18de of begin 19de eeuw en vervangt de oorspronkelijke toegang ten zuidwesten van de hoeve.