Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4543 resultaten


ID: 39622 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof te Kwatem en omgeving

Kwatemstraat 2 (Herne)
Gebouwen uit de 19de eeuw gegroepeerd rondom de drie zijden van de geplaveide binnenplaats. Aan de straatzijde over de ganse breedte afgesloten met een ijzeren hekken op een lage bakstenen muur met centraal, twee opengaande vleugels, gevat tussen schamppalen en bakstenen pijlers. De hoeve wordt omkaderd door overwegend weiland waarvan de perceelsgrenzen en het tracé van een oude voetweg op het terrein nog grotendeels afleesbaar zijn aan de hand van lijnbeplanting van opgaande bomen en knotbomen


ID: 131251 | Landschappelijk element

Twee natuurlijk gevormde hazelaars

Kwatemstraat 2 (Herne)
De natuurlijke gevormde hazelaar (Corylus) bevindt zich tegen de tuinmuur van het Hof te Kwatem, aan de oostelijke zijde van het perceel. De struik heeft aan de basis een omtrek van zes meter en een hoogte van acht meter.


ID: 131253 | Landschappelijk element

Opgaande es als perceelsrandbeplanting

Kwatemstraat 2 (Herne)
De opgaande es (Fraxinus exelsior) staat op de perceelsgrens van een hoogstamboomgaard horende bij het Hof te Kwatem. De boom heeft een omtrek van 2,95 meter en een hoogte van 18 meter.


ID: 131254 | Landschappelijk element

Geknotte schietwilg

Kwatemstraat 2 (Herne)
De geknotte schietwilg (Salix alba) staat op de noordelijke perceelsgrens van een grasland met hoogstamboomgaard, horende bij het Hof te Kwatem. De knotboom heeft een omtrek van bijna 4,4 meter en een knothoogte van drie meter.


ID: 131261 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Kwatemstraat 4 (Herne)
De geschoren meidoornhaag (Crataegus monogyna en Crataegus laevigata) is aangeplant als de afsluiting bij een hoeve. De haag sluit het erf aan de westzijde van de straat af. Behalve meidoorn bestaat de haag onder andere ook uit gewone hazelaar (Corylus avellana) en gewone es (Fraxinus exelsior).


ID: 131260 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag als veekering

Kwatemstraat 7 (Herne)
De geschoren meidoornhaag (Crataegus monogyna en Crataegus laevigata) is aangeplant als de erfafsluiting bij de hoeve 'Hof der Drie Poorten'. De veekeringshaag staat op de oost- en noordzijde van een grasland dat gedeeltelijk met hoogstammige fruitbomen is aangeplant. Behalve meidoorn bestaat de haag onder andere ook uit gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana) en sleedoorn (Prunus spinosa).


ID: 131181 | Landschappelijk element

Vier opgaande abelen bij bron

Leenstraat (Herne)
Een rij van vier opgaande abelen (Populus canescens (x)) bevindt zich op een talud ten noordoosten van een bron. Het grasland met poel zuidwestelijk van de bomenrij behoort tot een bronamfitheater van een zijloop van de Scheibeek-Ketelbergbeek. De bomen zijn zichtbaar vanop de aanpalende camping. De eerste meet een omtrek van 281 cm (gemeten op 50 cm) en heeft een totale hoogte van 24 meter en een kruindoormeter van 15 m. De tweede meet 155 cm omtrek en heeft een afgebroken kruin. De derde heeft een omtrek van 178 cm en de vierde heeft een omtrek van 222 cm.


ID: 131185 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op wegtalud

Leenstraat (Herne)
De houtkant van olm (Ulmus) en zomereik (Quercus robur) staat op een steil talud aan de noordzijde van de Leenstraat. De percelen aan de overzijde van de weg hellen af richting de Scheibeekvallei.


ID: 131184 | Landschappelijk element

Weerhaag van meidoorn bij hoogstamboomgaard

Leenstraat 36 (Herne)
De geschoren veekeringshaag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) sluit het grasland van de hoogstamboomgaard aan drie zijden af; namelijk de noordoost-, de zuidoost- en de zuidwestzijde. De scheerhoogte bedraagt 1,5 meter.


ID: 131316 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en knotwilgen

Manhovestraat, Rooststraat (Herne)
De kaphaag van gewone haagbeuk (Carpinus betulus) staat op de perceelsgrens van een weiland, horende bij de hoeve Het Rozenhof. De bomenrijen staan voornamelijk ten oosten van de hoeve. De kaphaag bestaat uit haagbeuken die dicht bij elkaar, maar op onregelmatige plantafstanden werden aangeplant. De knothoogte bedraagt 230 centimeter. De dikste stam heeft een omtrek van 232 centimeter. Er staan op dezelfde perceelsgrens enkele knotbomen van schietwilg (Salix alba).