Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 11717 | Bouwkundig element

Vrije Meisjesschool en klooster

Heerestraat 140 (Oud-Turnhout)
Twee haaks op mekaar geplaatste langgestrekte vleugels van twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in verschillende fasen.


ID: 11764 | Bouwkundig element

Vrije meisjesschool en klooster

Kerkstraat 37, Van der Bekenlaan 40 (Oud-Turnhout)
Het oorspronkelijk volume is het dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen van 1906, daaropvolgende decennia uitbreidingen en aanpassingen.


ID: 306627 | Bouwkundig element

Stadskern Oudenaarde

Achter de Wacht, Achterburg, Baarstraat, Baarzak A, Baarzak B, Bekstraat, Beverestraat, Broodstraat, Burg, Burgschelde, De Ham, Devosstraat, Einestraat, Generaal Pershingstraat, Gentiel Antheunisplein, Gevaertsdreef, Gobelinstraat, Grachtschelde, Hofstraat, Hoogstraat, Jacob Lacopsstraat, Jan Jozef Raepsaetplein, Jezuietenplein, Kapucijnengang, Kasteelstraat, Kattestraat, Koekop, Koningsstraat, Krekelput, Lappersfort, Louise Mariekaai, Maagdendale, Margaretha Van Parmastraat, Markt, Marlboroughlaan, Matthijs Casteleinstraat, Meerspoort, Meinaert, Minderbroedersstraat, Nederstraat, Neringstraat, Pamelekerkplein, Pompstraat, Refugestraat, Remparden, Sint-Walburgastraat, Smallendam, Stationsstraat, Tacambaroplein, Tussenbruggen, Tussenmuren, Verdurestraat, Ververijstraat, Voorburg, Woeker, Zakske (Oudenaarde)
De oude stadskern situeert zich grosso modo binnen de laatmiddeleeuwse omwalling zoals deze is weergegeven op het stadsplan door J. Van Deventer omstreeks 1550 en het panorama volgens Sanderus omstreeks 1640. In grote lijnen stemt het gebied ook overeen met het reliëfplan van Oudenaarde uit 1747.


ID: 27013 | Bouwkundig element

Pastorie met school

Achter de Wacht 26 (Oudenaarde)
Voormalige pastorie met school, uit eind 19de eeuw en volgens opschrift in plint naar ontwerp van architect A. Vossaert. Onderkelderd gebouw met bakstenen lijstgevel van vermoedelijk zes traveeën en twee bouwlagen afgedekt door zadeldak. Erachter gelegen schoolgebouw van twee bouwlagen geleed door lisenen en voorzien van getoogde vensters.


ID: 27501 | Bouwkundig element

Lagere school

Annekensstraat 10 (Oudenaarde)
Opgericht als privé-schooltje door filantroop M. Van der Straeten eind de jaren 1870. De bouwheer, weldoener van onder meer het klooster van de Zusters van Barmhartigheid in de Martijn van Torhoutstraat, schonk het gebouw in 1894 aan het klooster die er twee klassen van hun school inrichtten tot 1910, nadien omgevormd tot woning.


ID: 306630 | Bouwkundig element

Dorpskern Volkegem

Bagettestraat, De La Kethulleplein, Rogier van Brakelstraat, Steenbergstraat, Volkegemberg (Oudenaarde)
De dorpskern van Volkegem is gesitueerd in een heuvelachtig gebied. Bovenaan de Volkegemberg ligt centraal de bescheiden Sint-Martinuskerk met omhaagd kerkhof.


ID: 27506 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Beaucarnestraat 17 (Oudenaarde)
Bestaande gemeenteschool van één bouwlaag en vijf traveeën waarschijnlijk gebouwd circa 1900, in 1938 na sloping van de voorgevel aangepast en verhoogd naar ontwerp van architect G. Decordier van 1937. Hoog bakstenen schoolgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Achterin op de speelplaats, vroegere bewaarklas gebouwd naar ontwerp van architect G. Decordier van 1929. Gebouw van één verdieping en drie traveeën onder zadeldak tussen zijtrapgevels.


ID: 27678 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Berchemweg 250 (Oudenaarde)
Gemeenteschool uit het derde kwart van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen onderwijzerswoning. Baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Aangebouwde leslokalen met voornamelijk blinde rondbogige vensternissen met bakstenen druiplijst en arduinen lekdrempel.


ID: 27773 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie en zondagsschool met tuin

De La Kethulleplein 4 (Oudenaarde)
Pastorie met voortuintje en diepe, zijdelings aan de zuidkant van het kerkhof grenzende achtertuin. Volgens archiefstukken circa 1774 nieuw opgerichte pastorie, in 1841 vernieuwd en verhoogd met een bovenverdieping. Links aangebouwde voormalige zondagsschool. Onderkelderd gewit bakstenen gebouwtje van één verdieping onder zadeldak, gedateerd 1902. Gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 27368 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Bevere, gemeenteschool en onderwijzerswoning

Deinzestraat 64 (Oudenaarde)
Gebouw van 1875, uitgebreid met vier klassen in 1879 en herhaaldelijk verbouwd. Recent werden de vier linkertraveeën gesloopt en vervangen door nieuwe bouw.